30.12.2016 - 12:07 | Son Güncellenme:
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ankara ziyaretinde gerçekleştireceği temaslara da değinerek, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile görüşeceğini, görüşmelerde Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün gözden geçirileceğini ve diğer gelişmelerin de değerlendirileceğini belirti. Başbakan Özgürgün, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da nezaket ziyaretinde bulunacağını açıkladı.
“Cumhurbaşkanı Edoğan’ın Kıbrıs’a yoğun ilgisi olduğu, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel ilgisi mi, Türkiye’nin mi ilgisi olduğu” yönündeki bir soruya Başbakan Özgürgün, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’a özel ilgi gösterdiğini, hem de Türkiye’nin Kıbrıs’la çok yakında ilgilendiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara geldiği 2002’den itibaren Kıbrıs konusunda çok önemli açılımlar yaptığını ifade eden Başbakan Özgürgün, “Eğer Rum tarafı o açılımları alabilseydi bugün Kıbrıs’ta belki de bir anlaşma hüküm sürüyor olabilirdi” dedi.
Güzelyurt’un asla taviz olamayacağının altını çizerek, bu konudaki pozisyonlarının net olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da bu konudaki tavrının net olduğunu aktaran Başbakan Özgürgün, özellikle kıyılardan ve Güzelyurt’tan vazgeçilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bir toprak ayarlaması olacağını söylediğini, bunun da bir radikal adım olduğunu ifade eden Başbakan Özgürgün, Rum tarafından da bir adım gelmesi gerektiğini, Rumlar’dan bir adım gelirse bir çerçeve çizilebileceğini söyledi.
“KIBRIS TÜRKLERİ GÜVENLİK KONUSUNDA HASSAS”
Kıbrıs Türkü’nün yüzde 80’den fazlasının güvenlik konusunda çok hassas olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, çevre ülkelerde ve özellikle Suriye’deki gelişmeler göz önünde olunca güvenlik konusunda daha da hassaslaştığını, bunu Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da kendilerin de çok iyi bildiğini vurguladı. Bu konuda da Rum tarafından bir adım gelmesi gerektiğini dile getiren Başbakan Özgürgün, “Sonuçta Türkiye bunu konuşmayı kabul etti, bu da bir adımdır” dedi.
“CENEVRE’DE BULUNACAĞIM”
Cenevre görüşmelerine, UBP’yi temsilen kendisinin katılacağını açıklayan Özgürgün, hem Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın hem de kendisinin katılacak olması nedeniyle hükümetin başsız kalacağı gibi bir sıkıntı olduğunu ama onu da ayarlayacaklarını kaydetti.
Özgürgün, iki halkın siyasi eşitliği ve iki kurucu devletin eşit statüsünün BM parametreli olduğunu belirtti. Başbakan Özgürgün, konuşulan çözümde, parlamento yapısı, başkan ve başkan yardımcısının pozisyonu, seçiliş biçimleri, Bakanlar Kurulu’nun oluşumu ve karar alma yöntemlerinde, siyasal ve Anayasal çatıda sıkıntılar olduğunu, dengelerin iyi kurulması ve karar almanın, Rumların ağırlıklı olacağı mekanizmaya götürülmemesi gerektiğini söyledi.
Bunların teknik konular olduğunu, konuşularak anlaşılabileceğini ifade eden Özgürgün, ekonomi ve turizm konularında endişesi olduğunu anlattı.
Başbakan Özgürgün, dolaylı vergilerin toplanmasının federal devlette olmasının sıkıntı yaratacağına işaret ederek, “Dolaylı vergiyi federal devlet alır ve siyasal yapıda etkili olursa Kıbrıs Tük tarafına bu vergilerden düşecek pay ekonomide ciddi sıkıntılara yol açar… Burada ciddi endişelerim var. Ama bunlar çözülmeyecek şeyler değil” dedi.