The OthersGeleneksel mutfağımızdan sağlıklı lezzetler

Geleneksel mutfağımızdan sağlıklı lezzetler

17.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mönülere bakarken lezzet ve sağlığı bir arada istemeyi öğrenin, uzun vadede kârlı çıkın

Geleneksel mutfağımızdan sağlıklı lezzetler
Dilara Koçak

Cuma günleri sağlıklı beslenme ve keyif dengesi oluşturmayı amaçlayan 'Diyetetik Gurme’ yazılarımla ilgili sizlerden güzel geri bildirimler alıyorum. Mönülere bu gözle bakmayı ve seçimlerinizi yaparken lezzet ve sağlığı bir arada istemeyi öğrenebilirseniz uzun dönemde bu farklılık sizi çok rahatlatır. Sağlıklı ve mutlu olmanıza katkı sağlar.

Bu hafta Kanyon Konyalı’yı seçtim. Bu yıl 110. yılını kutlayan Konyalı’nın, eski reçetelerden ve özel yemeklerden hazırladıkları mönü, itiraf edeyim beni biraz zorladı. Çünkü vicdanım, damak tadım ve içimdeki iştah şeytanının saniyeler süren savaşı bana nedense çok uzun bir zaman dilimi gibi geldi.

Yurdumun otları

Restoran kapısına gelmeden önce size mutfağı görme şansı tanıyan cam bölmeden dönerin süzülüşünü görmek zaten yeterince iştah açıcı. Ardından mönü sizi alıp başka dünyalara götürüyor, ön tarafta 1946 yılının damga pulu dikkat çekiyor. Kapağı açtığınızda saÇ üst köşede gözüme çarpan not bana babamı hatırlatıyor. 'Ekmek karnelerinin yemekten evvel verilmesini sayın müşterilerimizden rica ederiz’ diyor. Arka kapaktaki detay bilgiler ise yüzümde hoş bir tebessüm bırakıyor 'deruhte etmek’, 'izahat’, uzun zamandır duymadığım ifade kalıpları. Ama çok hoşuma gidiyor sanki bir nostalji filminde hissediyorsunuz kendinizi.

Ben otlu bahçe salatası ile başladım. Ardından sirken otlu piruhi, terbiyeli etli rezene kökü, vişneli yalancı yaprak sarma, enginar piyazı, patlıcan köz salatası, kabalak yaprağında sardalya ızgarası yedim. Rezene kökünü daha önce denemediyseniz kesinlikle tavsiye ederim. Vişneli yaprak sarma da ağızda muhteşem bir tat bırakıyor.

Haberin Devamı

Asırlık reçeteler

Türkiye’nin çeşitli kültür ve bölgelerinin esintilerini taşıyan 'Yurdumun Otları’ mönüsü, yurdumuzda yetişen ot ve sebzelerle yapılan geleneksel yemeklerimizi tatmak için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Eskiden öksürük ilacı olarak kullanılan kabalak, mönüde kabalak yaprağında sardalya ızgarasıyla karşımıza çıkıyor. Üst solunum yolları rahatsızlıklarında göğüsü yumuşatma özelliği bulunan Kabalak otu, C vitamini, potasyum ve çinko içeriyor.
Hodan galduruk kavurmasındaki hodan ise kansere karşı koruyucu özelliğe sahip. Yüzyıllardır melankoli çekenlere ilaç olarak önerilen hodan otunun idrar söktürücü ve ateş düşürücü özelliği de bulunuyor. Etli ebegümeci yemeğindeki ebegümeci, solunum yolu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında koruyucu olma özelliği taşıyor.

Konyalı’da bu asırlık reçeteler, aslına sadık kalınarak pişirilip sade ve modern bir sunumla servis ediliyor. Şef Aydın Demir, 'Türk Mutfak Kültürü’nün Orta Asya’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine kadar uzanan süreçte, yöresellikten mevsimselliğe uzanan çeşitlilikte, geleneksel Türk örf ve adetlerine uygun hazırladığı yemekleri sunuyor.


Kaçamak yapmak isterseniz

Mönüde et ve balık yemekleri, dengeli bir seçim imkânı veriyor. Kolesterol ve yaÇ tüketiminize dikkat ediyorsanız zeytinyağlı başlangıçlar ve balıkla devam edebilirsiniz. Ayda 2 - 3 defa kuzu eti kaçamağı yapmak isterseniz ben size kuzu incik veya büyük oranda kuzu etinden hazırlanmış döneri de tavsiye ederim. Bu durumda günün diğer ana öğününde bol sebze ve salata yemeniz gerekir.

Konyalı mönüsünde ot ve sebzelerin yanı sıra Türk Mutfağı’na özgü hafif tatlılar da ilgi çekiyor. Meyveli elmasiye, keşkül-i fukara, çilek eşliğinde su muhallebisi ve kırmızı meyveler peltesi gibi. Ben limonlu elmasiye yedim. Hiç yaÇ ve un içermemesi sebebiyle çok hafif bir yaz tatlısı. Bir lokma portakallı baklava denedim biraz da su muhallebisi yedim. Çünkü üzerindeki şam fıstığı reçelini tatmam gerekiyordu.

Ege, Karadeniz, Akdeniz otlarını haşlayıp sirkelemek veya yoğurtla karıştırmanın çok ötesinde artık birçok et ve balık yemeğine lezzet veren bu otlar, Konyalı mutfağında sıkça ve çok güzel uyumlandırılarak kullanılıyor. Örneğin köy eriştesi menekşe kavurmasıyla servis ediliyor, mutfakta margarin kesinlikle kullanılmıyor.

Haberin Devamı
Salatalığın bilinmeyen yararları

Salatalığın ısısının, dışarıdaki havadan 20 derece düşük olduğunu biliyor muydunuz? Cilt sağlığınızı geliştirmek için beslenme programınıza salatalık eklemeyi deneyebilirsiniz.

A ve C vitaminleri ile potasyum alımını artırmak istiyorsanız salatalık bu konuda uygun bir alternatiftir. Salatalarınıza, yoğurdunuza salatalık ilave etmeyi deneyin. Salatalık ağırlıklı olarak sudan oluşmuştur. Salatalık kabuğu posa bakımından zengindir, potasyum ve magnezyum gibi yararlı mineralleri içerir.
Üstelik düşük kalorilidir. Hipertansiyonlulardaki bir çalışma, potasyum, magnezyum ve posadan zengin besinlerin diyetlerine eklenmesi ile kan basıncının sağlıklı seviyeye düştüğünü göstermiş. Salatalık, içerdiği magnezyum, potasyum ve posa ile buna yardımcı olabilir.

Dyt. Sanem APA