08.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
BELMA AKÇURA-okur@milliyet.com.tr
bakcura@milliyet.com.tr
Şebnem Burcuoğlu imzalı haberin başlığına “Temel Gazetecilik” kitabının yazarı Prof. Dr. Oya Tokgöz itiraz ediyor:
Milliyet’e hiç yakışmadı
“Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi ve yine aynı üniversitenin Kadın Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yönetim kurulu üyesi olarak yıllarca görev yapmış bir kişi olarak yazıyorum. Gazetecilik erkek egemen bir meslektir, söylemi de öyle. 31 Mart tarihli Pazar ekinizde elektronik alanında başarılı olan bir kızın öyküsü olan haberin başlığı “Elinin hamuruyla...” her gün birkaç kadının öldürüldüğü, yaralandığı ülkemizde, kadının başarılı olması bu şekilde ödüllendirilmişti. Bu başlığı çok aşağılayıcı ve Milliyet’e hiç yakışmamış buldum. Kırk küsur yıllık çalışma yaşamımda binlerce öğrenci yetiştirdim. Sizden ricam bu başlığı neden uygun gördüğünü editöre sormanız ve kendisini uyarmanız.”
‘Eleştirilere gülüyor’
Haberi yapan arkadaşımız Şebnem Burcuoğlu kadın haklarını koruyan sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışmalara katıldığını hatırlatarak şöyle diyor: “Bu başlığı atmamın sebebi, Deniz Kurtel’in erkeklerin egemen olduğu elektronik müzik dünyasında, kadınlara yönelik eleştirilere “gülerek geçtiğini” söylemesinden çıkışlıydı. Dolayısıyla başlıktaki ‘elinin hamuruyla’ ifadesini tırnak içinde kullandım.
Hazırladığım haber, kadınlarımızın katledildiği bir olay üzerine kurgulanmış olsaydı, elbette ki bu tarz bir başlık atmam söz konusu bile olmazdı.
Hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum. Ülkemizin kadın haklarına verdiği önemin artması konusunda sizler gibi değerli isimlerin çalışmaları ve yönlendirmeleri her zaman için yol gösterici olacaktır.
Ombudsman Görüşü:
Bazı meslek gruplarında kadınların sayısının az olması ya da bu tür meslekler de başarılı kadınların bulunmasının önemine vurgu yapmak amacıyla da olsa, erkek egemen ideolojinin yarattığı algıyı tetikleyen, cinsiyetçi dili üreten başlıklardan kaçınmak gerekiyor.