The OthersDüzce il oldu

Düzce il oldu

04.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Düzce il oldu

Düzce il oldu


Bakanlar Kurulu, 12 Kasım depreminde yerle bir olan Düzce'nin il Kaynaşlı ve Derince'nin de ilçe yapılmasını kararlaştırdı


Bakanlar Kurulu, 12 Kasım depreminde yerle bir olan Düzce'nin il olmasını kararlaştırdı. Kurulda, Kaynaşlı ve Derince'nin ilçe yapılması, Gölcük için de özel yerleşim tasarımı gerçekleştirilmesi benimsendi.
Düzce'nin il yapılmasına ilişkin olarak imzaya açılan kararname daha önceki Bakanlar Kurulu'nda ele alındı, ancak teknik hazırlıkların yetersiz olması nedeniyle bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısına bırakıldı. Bu toplantıda Meclis'ten alınan yetki yasasını uzatma kararı doğrultusunda Düzce'nin il yapılması da karara bağlandı.
Düzce'nin il olması konusunda bütün partilerin bölge milletvekilleri hükümetle sürekli görüşmeler yapıp, görüşlerini bildirdi. Bakanlar Kurulu'nda Düzce'nin il yapılmasına hiçbir bakan karşı çıkmadı.

Ecevit: Çadırda kalmayın

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, deprem felaketine dönük alınan önlemleri tartıştı. Ecevit, İçel ve İzmir'deki incelemeler hakkında kurula bilgi sunarken, şu bilgileri verdi:
"Antalya, İçel, İzmir, Muğla, İstanbul gibi birçok merkezde 40 bin yatak kapasiteli kamu tesisleri depremzede vatanaşların hizmetine sunuldu. İncelemelerimde memnuniyet verici koşullar olduğunu gördüm. Bu kapasiteyi bir kat daha arttırma olanaklarına sahibiz. Ne var ki 40bin yatak kapasitesinin ancak 7 bin kadarı kullanımda. Vatandaşlarımız psikolojik nedenlerden olsa gerek bu tesislere rağbet göstermiyor, ancak buralarda bütün depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılandığını gördüm. Prefabrike konutlar da zamanında yetiştirildi. Depremzede vatandaşlarımızı çadırdan kurtarmak amacıyla yapılan çalışmalar hızla devam ediyor. Bütün olanaklar vatandaşların hizmetine sunuldu."
Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, toplantı sonunda Kurul'da şu tespitlerin yapıldığını açıkladı:
"* 17 Ağustos depreminden 135 bin vatandaş, 12 Kasım depreminden 25 bin vatandaş olmak üzere toplam 165 bin depremzede hak sahibi olma konumunda. Bunlardan sadece 27 bin hak sahibi işlemlerini yaptırdı. Gereken yardımlardan faydalanabilmeleri için hak sahibi vatandaşların, hak sahipliği belgesini illerden ve kaymakamlıklardan alması gerekir.
* 100 milyonluk sosyal yardımlaşma fonundan 107 binden fazla vatandaş faydalandı. Toplam 19.2 trilyon lira yardım yapıldı. Az hasarlı 40 bin 884 bina için 24 trilyon ödendi.
* Çeşitli illerde geçici veya sürekli yerleşimi tercih eden ailelere valiliklerce yapılan sosyal yardım miktarı 5.7 trilyonu buldu. Bu yardımdan 105 bin depremzede faydalandı. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonundan depremzedelere toplam 49.5 trilyon lira yardım yapıldı.
* Hükümetin amacı depremzede vatandaşları kış koşullarında çadırda değil, kamu tesislerinde prefabrike konutlarında ağırlamaktı. Bu amaca ulaşıldı. Çadırda barınmaya artık ihtiyaç kalmadı.
* 160 bin ailenin barınma ihtiyacını kira, mesken edinme yardımı, kamu tesislerinde ağırlama ve prefabrike evlere yerleştirme olanaklarıyla kışı rahat geçirmeleri sağlandı.
* Düzce'nin il, Kaynaşlı Derince'nin ilçe yapılmasına, Gölcük için de yerleşim yerlerinin azlığı nedeniyle özel yerleşim tasarımının gerçekleştirilmesine karar verildi."

ŞPO: Yanlış karar

Ezelhan Üstünkaya Ankara

Şehir Plancıları Odası Başkanı Senihi Kitapçı, Bakanlar Kurulu'nun Düzce'nin il olması yönündeki kararına tepki göstererek "Karar anlık, günü kurtarma çabası. Hükümet bu kararı, bu kararı bir şey yapmamış olmak baskısından kurtulmak için aldı" dedi.
Kararın "depremin sonuçlarına iyileştirici etkisi olmayacağına, sadece idari kadro sayısını artırarak bürokratik işlemleri artıracağına" dikkat çeken Kitapçı, "Yöreye ilişkin bölgesel planlama yapılmadı. Karar sorun yaratmaktan öte işe yaramayacak. Bölgedeki nüfusu artıracaktır" diye konuştu.
Bir ilçenin il olması için ekonomik ilişkilerinin, ulaşım ağlarındaki yerinin ve bölgesel havza niteliği taşımasının gerektiğini belirten Kitapçı, şu görüşleri dile getirdi:
"Türkiye'de ciddi ölçekte bölge analizi yapılması gerekir. Anayasa ve İmar Yasası'nda belirtildiği gibi Devlet Planlama Teşkilatı bölge planları yapmalı. Bölge planları yerleşimin sanayileşmeyi ne kadar taşıyacağını da gösterir. Hükümet bu kararı alırken alternatif görüşlere danışmadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı parça parça planları yutturmaya çalışıyor."

KEŞFETYENİ
Dizi setinde yangın! Bir kişi hayatını kaybetti
Dizi setinde yangın! Bir kişi hayatını kaybetti

Cadde | 16.04.2025 - 14:35

Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.

Yazarlar