20.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Zayıflama programları süresince kişilerin başarılı sonuçlar alabilmeleri için diyete tam uyum gösterip mümkün olduğunca 'light' beslenmesi gerekmektedir. Bunu yaparken sosyal hayattan da kopmadan, severek diyete devam edebilmek için mönülerin dilinden anlamak gerekir. Farklı alışkanlıkları yansıtan, farklı lezzetlerin buluştuğu dünya mutfaklarında en doğru seçimler için restorana gitmeden önce kendinizi hafif seçimler yapacağınız yönünde motive etmeli, belki o mutfak konusunda ön çalışma yaparak alternatiflerinizi görmeli ve diyetinize en yakın seçimleri yapmalısınız. Bunun için farklı dünya mutfaklarında sağlıklı tercihler için size birkaç örnek sunmak istedik.
Thai mutfağı:
Baharat karışımları, hindistancevizi sütü, yerfıstığı, deniz mahsullerinin beraber ve sıkça kullanıldığı Thai mutfağı damak tadınıza farklı gelen tatlı-ekşi veya acı-ekşi karışımlardan oluşmaktadır. Daha çok sade pişirme teknikleri ve az malzemeli yemekleri seçmeniz hayal kırıklıkları yaşamamanıza ve sürpriz kalori bombardımanlarından sakınmanıza yardımcı olabilir
Örnek mönüler:
1 porsiyon papaya salatası (yağsız-sossuz) + Pad-Thai (en fazla 8 yemek kaşığı, yerfıstığı eklenmemeli, eti veya deniz mahsulleri az, mümkünse şekersiz)
veya
1/2 porsiyon Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü geleneksek çorbalarıdır.) + Salata veya haşlanmış sebze
veya
Chicken Satay usulü ızgaralar + Salata (yağsız)
İtalyan mutfağı:
Hoş geldiniz sunumu olarak servis edilen zeytinyağı + ekmek tabağını kesinlikle yemeyin, mümkünse teşekkür edip hemen geri gönderin.
Bunun dışında yemek sonunda kahvenizin yanın da Limonçello denen likör servis edilebilir, bunu da içmeyiniz.
Örnek mönü:
(1/2 orta boy vejetaryen Pizza) veya (Pizza margarita) + (sade salata)
veya 8 yemek kaşığı (1 tabak) peynirli - sebzeli ravyoli mantarlı risotto vs.
veya sebze haşlanmış veya ızgara et-tavuk (patates havuç hariç)
veya zararsız başlangıçlar Mozeralla domates
Veya Dana Carpaccio
Veya peynir tabağı (2 kibrit kutusu kadar, mümkünse az yağlı)
Yunan mutfağı:
Türk mutfağına çok yakın olan Yunan mutfağında seçimleriniz daha çok sebze yemekleri, salatalar ve ızgara etler üzerinde yoğunlaşmalıdır. Kızartmalardan kaçının, zeytinyağı kullanımı fazla olduğu için her zaman olduğu gibi yağsız, sossuz sipariş edin.