Çocuklar boks yapar mı?ÇAPRAZ ATEŞCEMAL ERSENSon günlerde 4 - 6 yaş arası çocukların boks, tekvando gibi dövüş sporları gösterilerinde yer alması, yoğun tepkilere yol açtı. Bu yaştaki çocukların ruh sağlığının bozulmasından, Türkiye’deki spor altyapısının eksikliğine; ciddi ve telafisi olmayan sakatlanmalardan, olayın abartılmasına uzanan bir yelpazede görüşler dile getirildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yüksek, orta ve düşük riskli spor dallarını tespit eden "relatif riskler" başlıklı araştırmasına göre boks; yüksek riskli dallar içinde, maraton, 37 kilometre yürüyüş ve sırıkla yüksek atlamanın arkasında yer alıyor. İşte uzman görüşleri:
Dr. Fevzi AksoyBoks çocuğun kişiliğini bozar Her insanın, her yaşta bir rolü vardı. Çocuk da oyuncaklarıyla, arkadaşlarıyla, ailesi ile kendi rolünü üstlenir. Aslında büyüklerin oyunu olan boks ve tekvando gibi sporlar çocuğun kişiliğini bozar. Seksüel hayatı olmayan çocuğa seks yaptırmak gibi bir şeydir bu. Çocuk taklitcidir. Bu konunun televizyonlara getirilmesi yanlıştır. Saldırganlığa yol açar. Sporda şiddeti ayırmak gerek. Bu yaşta çocuklara karşısındakine zarar vermeyecek sporları öğretmelisiniz. Futbol, kayak, yüzme gibi sporlar, içinde
oyun oynama faktörünü barındıran sporlardır.
İsmet Iraz-Tekvando Milli Takımları eski teknik direktörüSpor psikolojiyi bozmaz Son günlerde gündeme gelen bu olay bir işin reklamı gibi. O spor dalının tanıtımını amaçlamıştır. Biz tekvandoda çocukları 7 yaşında alır, 12 yaşına dek teknik ve temel kuralları öğretiriz. Orada çocuklar birbirine temas etmez, darbe almaz. Çocukları ringe çıkaran sözkonusu müsabakalar benim kanaatim ilgi çekmek için düzenlenmiştir. Zaten onların bir resmi yarışması olamaz ki! Buna ne
devlet, ne genel müdürlük izin verir. Bence çocuğun psikolojik durumuna da bozmaz. Toplumda çocuğun psikolojisini bozacak, hırsızlık, ırza geçme, adam öldürme gibi pekçok faktör varken kalkıp sporla uğraşmasınlar!
Prof Dr. Emin ErgenSaldırgan olabilirler Olayın, psiko - sosyal ve fiziksel olmak üzere iki boyutu var. Bu yaş grubunun saldırganlık içeren bir spor dalına girmesi, psikolojisini nasıl etkiler bilinmez! Sporun dışındaki yaşamında da saldırgan olabilir. Kask, eldiven takılsa bile savunmasız anlar olabilir. Alacağı darbe ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu dallara sosyo - ekonomik yapıları saldırganlığa dönük bireyler geliyor. Çocuklar cimnastik, yüzme, atletizm gibi dallara yönlendirilmeli. Burada muhtemel riskleri aileye, çocuğa anlatmak gerek. Gelişme ve büyümesine yardımcı olacak branşlar seçilmeli.
Cengiz Yağız-Federasyon Başkanı Spora erken yaşta başlanır Tekvando Federasyonu Başkanı Cengiz Yağız: ABD’den Kore’ye dek çocuklar spora erken yaşta başlar. Tekvando bir döğüş değil, disiplin sporudur. Birçok aile yaramaz ve kavgacı çocukları disipline olsun diye tekvandoya yollar. Eğer sakatlık söz konusu ise, çocukların futbola kesinlikle gönderilmemesi lazım. Federasyon kurulduğundan beri Minikler Türkiye Şampiyonası yapılır ve en az 500 sporcu katılır. Ayrıca miniklerin müsabakasında vuruşsuz müsabaka yapılır. Biz burada tekniği ön plana çıkarıyoruz. Konunun çarpıtılmaması gerek.
Doç. Dr. Atilla ErdemliOnlara ihanet etmeyelim Bu olaylarla çocukların en temel haklarından biri olan spor hakkı çiğnenmektedir. Öyle ki çocuklar böyle bir hakları olduğunun bilincinde bile değil. Spora başlama yaşı 18 değil, 3 - 6 arasındadır. Çocuklarımız ancak bu yaşlarda doğru dürüst spor yapmaya başladıklarında Türkiye’de sporda çok şey değişecektir. Bugün bizde ciddi bir spor bilinci yok. Bu durumda gösteriş olsun diye, reyting amacıyla çocuklar çirkin ve zararlı bir şekilde sporun içine sokulmaktadır. Çocuklarımıza spor veremiyoruz, bari ihanet etmeyelim.
Caner Doğaneli - Dünya Boks Birliği BaşkanıKayak daha tehlikeli Bugün ABD’de 11 - 12 yaş lig müsabakaları var. Bu çocukların ligde mücadele etmesi için spora 4 - 5 yaşında başlaması gerek. Olayı boks ve yumruk olarak görmeyin. Biz o yaş grubu için özel çalışma programı uyguluyoruz. Eskişehir’deki gösteri olayında çocuklar birbirlerine yumruk dahi atmadılar. Biz sokaktaki çocukların kötü alışkanlıklarından kurtulmasını istiyoruz. Diğer sporlarda olduğu gibi boksta da başlama yaşını en aşağıya çekmek zorundayız. Örneğin bisiklet, kayak, otomobil ve dalma çok daha tehlikeli dallar.
ENTELLEKTÜEL BAKIŞ