11 Ekim 1998
TGRT'de cumartesi akşamları internet bağlantılı bir program yapmaya başlayan Sibel Can, ilk programında hacker saldırısıyla karşı karşıya kaldı.Sibel Can'ın iki hafta kadar önce başlayan yeni TV programında bilgisayar başında operatörler gördüğümüzde, şaşkınlığımızı gizleyemedik. İlerleyen dakikalarda Sibel Can ile bağlantı kurmak isteyenlerin verilen e -
posta adresinden (sibel a sibelcan.net) ya da sohbet kanalından (irc.ils.sibelcan.net) sorularını yöneltebileceği söylendiğinde, birçok internet kullanıcısı monitör başına koştu, Can'ın (www.sibelcan.net) adresindeki web sitesini de ziyaret etmeyi ihmal etmedi... Gelen mesajların içeriğini iletme görevini üstlenen Volkan Severcan, şarkı isteklerini ve soruları art arda sıralarken siber alem bir anda hareketlendi. Bu arada, Turk.Net'in Kahvebahane etkinliği çerçevesinde stüdyoda ağırlanan konukların canlı sohbet kanalı oturumlarında olduğu gibi, hacker'lar bir anda chat server'a saldırıya geçti.
Bu dijital saldırılar sohbet kanalı operatörünü devre dışı bırakmak ve kanalın yönetimini ele geçirmek içindi. Böylelikle kanalda hoşa gitmeyen laflar eden ziyaretçilerin ağzına biber süren operatörler, kontrolü kaybedecekti. Bu saldırıyı programın yapımcısı ve SET Prodüksiyon'un sahibi Tayfun Dinçer'den öğrendik. Dinçer, saldırının kısa süre içinde kontrole alındığını belirtti. Ancak, Volkan Severcan'ın "Uygunsuz mesaj yollayanları kanal dışına atarız," sözünün, hacker'ları harakete geçiren "parola" olduğunu düşünmemek elde değil.
Programda dikkat çeken bir başka konu, monitör başındaki operatörlerin bir ansiklopedi dizer gibi klavyeyi kullanmaları oldu. Birçok kişi monitör başındaki operatörlerin Sibel Can'a gelen mesajları okumanın ve sohbet kanalını yönetmenin yanı sıra yeni bir işletim sisteminin birkaç milyon satırlık kodlarını dizdiklerini düşündü. Programın ikincisinde ise video konferans gerçekleştirildi. Böylelikle Türk televizyonculuk tarihinde bir ilke imza atıldı. Tayfun Dinçer'e göre bir eğlence programında internet bağlantısıyla izleyicilerle interaktivite sağlanması; dünyada ilk defa gerçekleşiyor. Programın aynı zamanda, internetin pratikteki uygulamalarını göstererek,
teknoloji fobisi olan kesime bilgisayar kullanımının mühendislik bilgisi gerektirmediğini anlatmak açısından da iyi bir örnek olduğu söylenebilir.
Dinçer, amaçlarının internet kullanımı dersi vermek olmadığını da sözlerine ekliyor. Ancak Sibel Can gibi popüler bir kişinin interneti geniş kitlelere tanıtabileceğine hiç şüphe yok.
Tayfun Dinçer özellikle yurtdışında yaşayan Türklerin canlı TV programlarına bağlanmakta sorunlarla karşılaştıklarını, e - posta ya da sohbet kanallarının bu sorunu çok iyi bir şekilde çözdüğüne dikkat çekiyor. İnternet ile ilgili daha farklı uygulamalara da yer vereceklerini söylerken, İhlas.Net bu konuda en önemli desteği sağlıyor.
Sibel Can'a, "siber" yoldan erişmek isteyenler cumartesi günleri 21:00'de TV ve (www.sibelcan.net) sitesine girip monitör başında olsun. İyi eğlenceler...