The OthersBaklavanın sağlıklısı olur mu?

Baklavanın sağlıklısı olur mu?

02.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Diyabetik baklava ve zeytinyağlı baklava bir süredir tüketicinin hizmetinde. Bu baklavalar daha sağlıklı belki ama tükettiğiniz miktara mutlaka dikkat edin.

Baklavanın sağlıklısı olur mu

Dilara Koçak

Tübitak MAM kongresi gözlemlerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Kongreye katılan birçok firma vardı. Peynir, süt, yoğurt, hindi, tavuk, zeytin, zeytinyağı, bisküvi, ekmek üreticileri gibi. Bir çoğunu kongrede görmeye alışığız ama baklava ve Türk kahvesi sürpriz oldu doğrusu.
Baklava, Türk kahvesi ve fındık.

Bence bu üçü de her Türk vatandaşının evinde çok severek tükettiği besinlerin başında gelir. Uluslararası kongrelerde geleneksel besinlerimizi ve bu ürünlerin üreticilerini görmek beni çok mutlu ediyor. Bu özel tatlarımızı ve sağlık ile olan etkileşimlerini çok iyi anlatmak durumundayız. Bazı okurlarımızın fındık ve kahve tamam ama peki baklavanın sağlığa ne faydası oluyormuş acaba diye düşündüğünü biliyorum.

Baklava deyince (bir de su böreği ve güllaç tabii) benim aklıma Karaköy Güllüoğlu gelir. Sevgili Nadir Güllü’yü tanıyanlar bilir. Kendisi hep bir araştırmacı titizliğiyle laboratuvar şartları içinde çalıştı ve baklava ile sağlığı çok güzel bir araya getirdi. Diyabetik baklava ve zeytinyağlı baklava, artık hayal değil. Uzun zamandır bu ürünler tüketicinin hizmetinde. 1999 yılında diyabetik baklava gıda üretim sertifikasını alan Karaköy Güllüoğlu 2002 yılında ise kalp dostu baklava yani Medibak’ı geliştirdi. Sakın normal baklavanın lezzetinden ödün verdiğini de zannetmeyin, aradaki farkı anlamanız mümkün değil (Mezura kliniğimizin Gaziantepli diyet uzmanı Sanem Apa da benimle bu konuda hem fikir).
1871 yılında Gaziantep’te Güllü Çelebi tarafından kurulan baklava imalathanesinin uzantısı olan Karaköy Güllüoğlu, 1949’dan beri İstanbul’da ve hep aynı adreste.

Baklava enerji, yaÇ ve şeker değeri yüksek olan bir tatlı, ancak hayatın keyifli yanını da ihmal etmemek gerek ben danışanlarıma hep aynı mesajı veriyorum. ''Ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın''. Bunun için ara sıra canınız baklava istiyorsa kendinize engel olmayın. Üstelik şimdi şeker hastası ve kalp hastaları için daha da özel çözümler var. ''Ne tükettiğiniz'' kadar ''ne miktarda ve ne sıklıkta tükettiğiniz''in de çok önemli olduğunu unutmayın.

Fındığı ne kadar tükettiğiniz önemli

Fındık tanıtım grubunun esprili reklam çalışmaları sayesinde artık fındığın sağlığa faydalarını neredeyse herkes biliyor. Ancak tüketim miktarına dikkat etmek çok önemli çünkü yoğun enerji ve yaÇ kaynağı. Buna karşılık içerdiği yağın tekli ve tekli doymamış yaÇ asitlerinden oluşması kalp için faydalı. Fındık, bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir içerenlerden biri. E vitaminin çok iyi bir kaynağı olup 25 gram fındık, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 100’ünü ve B6 vitamininin yüzde 25’ini karşılar.

Diabak light baklava:

Normal baklavaya göre kalori, şeker, yaÇ ve sodyum içeriği düşük olan bu baklavanın lif içeriği de oldukça yüksek. İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan çalışmalar ve Türk Diyabet Cemiyeti raporlarına göre bu ürün, şeker hastaları için kontrollü kullanılabilir. Kilo vermek isteyen ve baklavadan vazgeçemeyenler için de iyi bir geleneksel tatlı seçimi. Üç dilim baklava yaklaşık 100 gram ve oldukça doyurucu.

100 gram 100 gram
normal baklavalight baklava
Kalori398267
Doymuş yağ9,132,14
Şeker32,830,60
Kolesterol54,4417,36
Lif1,310,14
Medibak kalp dostu - zeytinyağlı baklava:

Kolesterol ve doymuş yağ oranı düşük omega-3 ilaveli ve soya unlu kalp dostu olan bu baklavada lezzet olarak normal baklavadan hiç farklı değil ama sağlığa olan etkisi çok farklı. Medibak’ta doymuş yağ yüzde 79, kolesterol yüzde 53, sodyum yüzde 67 oranında düşürülmüş. Bu sebeple kalp damar hastaları, tansiyon ve hastaları doymuş yağ almak istemeyen tüketiciler için çok uygun.

100 gram 100 gram
normal baklavaMedibak
Kalori398344
Doymuş yağ9,131,90
OMEGA-30,20,5
Lif1,302,50
Sodyum84,7027,40