ABD'de Kenan System adlı bilgisayar yazılım şirketinin kurucusu Kenan Şahin, 1963'te mezun olduğu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne tam 100 milyon dolar bağışladı
Andrew Carnegie, Paul Mellon, John D. Rockefeller... ABD'de bu isimler, sadece "muazzam servetleri" ile değil, bu servetlerin önemli bir bölümünü eğitim ve kültür alanına adamış olmalarıyla da anılırlar. Onlar sıradan "milyarderler" olarak değil, yaptıkları cömert bağışlar nedeniyle adlarını ülkenin seçkin eğitim kurumlarına, müzelerine, konser salonlarına vermiş birer "philantrophy (insaniyetperverlik) abidesi" olarak geçmişlerdir tarihe. İşte şimdi bu seçkin listede bir de Türk var. Kenan System Corp. adlı bilgisayar yazılım şirketinin kurucusu, milyarder işadamı Kenan Şahin, 1963'te mezun olduğu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) tam 100 milyon dolar bağışladı.
Şahin'in ABD'de büyük yankı uyandıran cömert girişimi, Boston kenti yakınlarında kurulu olan MIT'nin beş yıllık bağış kampanyasını başlatan gala gecesinde bizzat kendisi tarafından açıklandı.
ABD'de enformasyon teknolojisi alanında en çok tanınan Türkler'den olan ve "Kenan Systems" şirketini geçen ocak ayında, bu sektörün dev isimlerinden Lucent Technologies grubuna tam 1 milyon 480 milyon dolara satan Şahin'in bağışı, "MIT tarihindeki en büyük cömertlik örneği" olarak nitelendi.
58 yaşındaki Şahin, şu anda Lucent'ın ayrı bir kolu olarak etkinlik gösteren Kenan Systems'ın yönetiminde çalışıyor, ayrıca Bell Labs adlı tanınmış bilgisayar şirketinin yazılım teknolojisinden sorumlu başkan yardımcılığını yürütüyor.
Sürpriz karar
Şahin, 1982 yılında kendi yazılım şirketini kurmasından önce lisans ve doktora eğitimlerini gördüğü ve kısa bir süre ders de verdiği MIT'nin gala gecesine bizzat katıldı ve kendi deyişine göre, "Yaptığı bağış kendisine bile sürpriz oldu."
Galanın yapıldığı geçen cumartesi gecesi aslında Çin Bilimler Akademisi'ne hitaben konuşma yapmak için Pekin'de olması planlanan Şahin, programı değişince MIT'nin davetine gitti. Şahin gerisini şöyle anlattı:
"MIT Başkanı Chuck Vest'in yanına gittim ve birkaç dakika için mikrofona gelmeme izin verirse bir duyuru yapacağımı söyledim. Neyle ilgili olduğunu sordu, sürpriz olacağını belirttim. Bağış yapmaya, podyuma çıkmadan sadece
yarım saat önce karar vermiştim."
Yaptığı bağışın hangi alanda harcanacağı konusunda tercih belirtmeyen Şahin, "Benim amacım, Enstitü'ye bazı fikirlerimi empoze etmek değil. Üniversitenin en iyi yönde gelişebilmesi için gerekli paraya sahip olmasını arzuladım. Karşılığında hiçbirşey beklemiyorum" dedi.