29.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
YouTube, internet kullanım alışkanlıklarını kökten değiştiren bir internet sitesi olmayı başardı
Dünyanın her yerinde, akla gelen her konuda video bulunan bu site, çok önemli bir paylaşım platformu. Onu zorlayan rakipleri olsa bile bu alanda yaptığı devrim ile en çok onun adı anılıyor.
Dünyanın en büyük video paylaşım platformunu kullanmak çok kolay, ama işin pek çok numarası var. Kullanıcıların merak ettiği pek çok detay, YouTube'un tasarımından kaynaklanan pek çok eksik var.
Ancak bu eksikleri de başka site ve hizmetler, kısayollar ve tüyolarla aşmanız mümkün. İşte CHIP Online, bunların içerisinde en önemli olanlarını sizin için bir araya getirdi...
YouTube videolarını indirmek
YouTube ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de videoların nasıl indirileceği oluyor. Aslında çok basit araçlar var.
, VDownloader, VideoSlurp indirilip kurulan masaüstü programları ve kullanıcıların imdadına yetişiyorlar. Ayrıca Maxton internet tarayıcının kendi içerisinde de streaming videoları indirmekte kullanılan bir araç mevcut.
Müzik indirmek istiyorsanız ya da özel bir format tercihiniz varsa, bu iş için de araçlar var. ile MP3 formatında indirmek mümkün. Sadece YouTube'da değil, DailyMotion, MySpace gibi sitelerde de işe yarıyor. Firefox için ise eklentisi mevcut.
Video dosyalarını dönüştürmekle uğraşmadan MP4 olarak indirip mobil aygıtlarda izlemek ya da AVI ve WMV olarak elde etmek için ise Gazzımp ve Vixy kullanılabilir. Eğer standart FLV formatında izlemek isterseniz VLC medya oynatıcıyı kullanabilirsiniz
Sevdiğiniz parça hiç bitmesin istiyorsanız
Müzik dinlemek için YouTube'u tercih ediyorsanız, şarkı sözlerini de görmek isteyebilirsiniz. Bunun için YouLyrics aracını kullanabilirsiniz. Şarkı sözleri videonun yanında sergilenecektir.
Aynı parçayı tekrar tekrar dinliyorsanız, Winamp'taki gibi bir yeniden oynatma seçeneğinin eksikliğini hissediyorsunuzdur. Çalışırken arkaplanda bıraktığınız parça bitince işi bölüp tekrar tıklamanıza gerek yok; TubeReplay, YouTube'un bu eksikliğini de gideriyor. Bir diğer alternatif ise Infinitube oluyor ve arkaplanda sınırsız tekrar sunuyor.
Bu yan hizmetler gerçekten çok çeşitli, örneğin etrafta pek çok başka bağlantı ve video olmasından yakınıyorsanız Quietube'u kullanabilirsiniz. Bağlantısına tıkladığınızda içinde bulunduğunuz sayfayı çok sade hale getirir.
En kesin paylaşım şekli
Arkadaşınıza bir bağlantı göndereceksiniz, ama biliyorsunuz ki o arkadaşınız pek sabırlı biri değil.
Sonuçta videoyu komik ya da önemli kısmına kadar izlemeyecek ve boşuna gönderiyorsunuz. Bu tüyo sayesinde, yolladığınız video bağlantısına tıklandığında, tıklayan kişi belirli bir dakika ve saniyeden izlemeye başlayabilir.
Paylaşacağınız YouTube URL'sinin sonuna tırnak içindeki kısmı ekleyin "#t=XdYs" d harfi yerine dakikayı, s harfi yerine de saniyeyi yazın ve bütün adresi paylaşın.
Buna alternatif olarak YouTubeTime isimli hizmetten yararlanabilirsiniz. Dakika ve saniyeyi seçin, url kısayolunu hatırlamanıza gerek kalmadan aynı şekilde paylaşım yapın.
Çalma listeleri
Kullanıcıların devamlı yakındığı YouTube özelliklerinden birisi de her video açışlarında daha yüksek kaliteye tıklamak zorunda kalıp vakit kaybetmek.
Sınırsız ve hızlı bağlantıya sahip kullanıcılar, YouTube hesaplarında ayarlara girerek bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirler. Varsayılan ayarı yüksek kaliteye getirmeniz yeterli. Ama ne yazık ki ayarlanamayan özellikler de var ve bunlar için ya harici yazılım ya da eklenti kullanmak gerekiyor.
YouTube izlemeyi daha da özelleştirmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. YouTube'u Winamp gibi yapabilirsiniz. Firefox'ta eklentisini kurarak çalma listesi oluşturabilirsiniz.
Google Chrome da eklentileriyle Firefox'u yakalamaya niyetli, eklentisi ile Chrome'da da bu mümkün.
Takılan videolardan sıkıldınız mı?
Tıklar tıklamaz başlayan ama takılıp duran videolardan mı şikayetçisiniz? Arkaplanda pek çok video açıp başka işlere bakarken dolmalarını bekleyebilirsiniz.
Elbette bunun için Firefox'ta Greasemonkey script kullanan 'yu kullanmanız gerekiyor.
Daha kritik bir tüyoya gelirsek, YouTube'u artık televizyonda izlemeye başladığınızı varsayalım. Tam ekran yapmadan, ekrandan ve arayüzden maksimum faydalanmak, uzaktan rahat kullanmak için youtube.com/xl adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu adresteki YouTube arayüzü geniş ekran televizyonlar için optimize edilmiştir. Eğer daha şık bir alternatif isterseniz Kylo internet tarayıcıyı kullanabilirsiniz. Firefox tabanlı ama bu iş için özel tarayıcı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
HTML5'e ne dersiniz? Ya da yetişkin içeriğe?
HTML5'i merak ediyorsanız YouTube'u yeni standart ile izleyebilirsiniz. Tarayıcınız destekliyorsa www.youtube.com/html5 adresinden erişebilirsiniz.
Daha fantastik bir tüyo istiyorsanız YouTube Doubler ile aynı sayfada 2 YouTube videosunu yan yana izleyebilir ve çevrenizdekileri şaşırtabilirsiniz.
YouTube hesabı almak istemiyorsanız ve porno olmayan cinsel içeriği görmek isteyen bir yetişkinseniz YouTube adresinin başına Nsfw yazarak erişebilirsiniz. Örneğin www.nfswyoutube.com/bağlantı şeklinde yazarsanız sorgu kısmını atlarsınız.
Bunu çocuklarınızın da yapmadığından emin olmak istiyorsanız YouTube'un içerisinde Safety Mode'u etkinleştirebilirsiniz.
Kotadan yana sıkıntısı olanlara
İnternet bağlantınız yavaşsa ya da kota meselesi yüzünden YouTube'da istediğiniz kadar vakit geçiremiyorsanız bunun da bir çözümü var.
YouTube'un daha hafif bir sürümü olan Feather henüz aşamasında ama sıkıntılarınızı tamamen çözmese de hafifletebilir.
Kota sorununuz yoksa ya da idareli gidiyorsanız YouTube altındaki kısa ve uzun metrajlı filmleri de kaçırmayın. Youtube.com/movies kategorisi altında zengin medya içeriğine ulaşabilirsiniz.
Filmleri altyazı olmadan izleyemiyorsanız da Subyo'dan yararlanabilir, eğlenceli videolar oluşturmak için dublaj yapmak istiyorsanız da YtDub'dan faydalanabilirsiniz.
YouTube'dan sınırsız cep telefonu melodisi!
Dublaj yaptınız ve çok sevdiniz, elinizde tonla video birikti, hepsini birden nasıl yükleyeceksiniz?
Toplu yükleme yapmak için yükleyebilirsiniz.
Eğer e-posta ile yükleme yapmak isterseniz hesabınıza girip bu url'ye girerek halledebilirsiniz: www.youtube.com/hesap_adı#mobile. Buradan yollayacağınız videolar AVI, MPG ya da MOV olabilir. Limitler ise10 dakika ya da 2GB dosya boyutu oluyor.
Mp3 yüklemek isterseniz MP32Tube'dan yararlanabilirsiniz. Konu Mp3'ten açılmışken, çok hoşunuza giden bir parçanın cep telefonu melodisini aramakla vakit kaybetmeyin: Tube2tune ve sayesinde cep telefonu melodisine dönüştürebilirsiniz.
YouTube'da MP3 hatta DJ'lik keyfi
YouTube'un müzik özellikleri pek çok kişinin dikkatini çekti ve internet üzerinde YouTube'u bir radyo olarak kullanmanızı sağlayan pek çok araç var.
İnternet üzerinde çalma listelerini düzenlemenizi sağlayan ve sizin için masaüstü müzik çalarlar gibi oynatan bir hizmet olan 'e bakmayı unutmayın.
Bir diğer alternatif olan , Last.fm ile YouTube'u birleştirerek sadece müzik sunmanın ötesine geçiyor, bol bol yan bilgi de sunuyor.
YouTube videolarını kendi tercihlerinize göre kolayca düzenlemek için Plistube'u kullanabilirsiniz. Bir nevi video radyo hizmeti sunuyor.
Tam anlamıyla bir müzik listesi oluşturmak için Mixtube'dan da yararlanabilir ya da Turntubelist ile DJ'lik yapabilir, YouTube videolarını birbirine karıştırabilirsiniz.
Sonuç itibariyle YouTube'u daha iyi kullanmanın sayısız yolu var. Makalemizde sizlerle en çok işe yarayacağı düşündüğümüz, forumlarda en çok sorulan sorulayı yanıtlayan tüyoları ve hizmetleri paylaştık. Bunlara ilave etmek istedikleriniz varsa forumda bizlerle paylaşabilirsiniz.
Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.