TeknolojiYeni internet geliyor!

Yeni internet geliyor!

20.10.2009 - 21:00 | Son Güncellenme:

İnternetin altyapısı olan TCP/IP'nin yerine yepyeni bir standart geliştiriliyor! İşte yeni internet.

Yeni internet geliyor

Küresel silah şirketi Lockheed Martin, Pentagon'un gelişmiş askeri araştırmalarla ilgilenen bürosu olan DARPA'dan 31 milyon dolarlık bir kontrat kazandığını açıkladı.

İhaleyi kazanan Lockheed Martin, interneti yeniden icat ederek askeri kullanıma uygun hale getirecek. Bu çabalara Microsoft da dahil olacak. Projenin önemli noktası yeni bir askeri ağ protokolü oluşturmak olacak. Ordunun amacı eski TCP/IP standardından kurtulmak. Bunun yerine geliştirilmiş güvenlik, dinamik ağ genişliği, tekil veya organizasyon bazlı önem seviyeleri, güvenlik kuralları gelecek.

Lockheed'den siber cephanelik şefi John Mengucci "Yeni ağ tehlikeleri ve saldırılar daha devrimsel bir koruma anlayışı gerektiriyordu. Bu proje ve başka projelerle siber güvenliği geliştireceğiz. Siber saldırılara karşın ordunun bekasını güçlendireceğiz" diyor.

ARPA'dan DARPA'ya neler olacak?

Lockeed'in bu işteki ortakları arasında Anagran, Juniper Networks, LGS Innovations, Stanford Üniversitesi ve Microsoft olacak. Lockheed'in kendi Information Systems & Global Services-Defence kolu da gelişmiş yeni donanımlar üzerinde çalışacak.

Firmanın yaptığı açıklamalara göre geliştirilecek olan yeni router teknolojileri güçlü tanımlama ve kendi kendini ayarlama yeteneklerine sahip olacak. Güvenliği arttırmanın yanı sıra bu sistemleri kullanmak için gerekecek olan eğitimli personel sayısını azaltacak ve uzun vadede ağ yönetiminin maliyetlerini düşürecek.

ARPANET, orijinal TCP/IP'yi geliştirmişti ve DARPA'nın atası olan kuruluştu. İnternet ilk başta askeri amaçlarla geliştirilmiş, ancak akademik çevrelerce kullanımı yaygınlaşmış ve daha sonra da halka açılmıştı. DARPA bu süreci tekrarlıyor ancak bu sefer yeni internetin askeri amaçlarla kullanılması konusunda kararlı görünüyor. Bu yeni internetin de ilki gibi amacı dışına çıkarak sivil kullanımda yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı henüz bilinmiyor.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.