28.11.2017 - 12:08 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Her ne kadar keşfedilmemiş gemi batıklarında yüzlerce milyon dolarlık altın külçenin okyanuslara dağılmış olduğu söylense de son on yılda çok daha fazla dijital para birimi kaybolmuş olabilir. 2017 ortasında dolaşımda olan 16.4 milyon Bitcoin'in yaklaşık 3.8 milyonu kaybolmuş olabilir. Bu, 30 milyar doları aşıyor.
Bitcoin'in en iyi özelliklerinden biri, "soğuk depolama" olarak adlandırılan, yerel donanımda çevrimdışı depolanabilme özelliği. Bir sabit diskte veya flash sürücüye şifreleme özelliği olan "cüzdan"a sahip olmak, çevrimiçi çalınmaya karşı korunması anlamına geliyor. O cihaza erişiminizi kaybederseniz, bu paralar da sonsuza dek kayboluyor. Tahmin edilen kayıp para miktarının büyük bölümü de bu noktada yatıyor. İşe ilk başlarda başlayan birçok "genç madenci ve yatırımcı", bitcoin’in henüz değer kazanmadığı dönemlerde ellerindeki parayı olur olmaz yanlış yerlere koymuşlardı.
Belirlendiği kadarıyla 5 milyon kadar Bitcoin’in piyasada olmadığı söyleniyor (aktif olarak işlemde olmayan miktar). Chainalysis’in tahminlerine göre bu miktarın yarısından fazlası geçtiğimiz 9 küsur yıl içerisinde kaybedilmiş ya da nereye konulduğu unutulmuş olabilir. Bu da yaklaşık 2.5 milyon Bitcoin yapıyor. Yani 20 milyar doları aşıyor.
Bu, madalyonların kaçının kaybolduğunun nispeten yüksek bir tahmini, daha muhafazakâr tahminlerin yüzde 30'u yakalaması ya da yaklaşık 1,5 milyon Bitcoin ile gerçekleştirilmesi. Fakat bu, halen 13 milyar doları aşmayacak şekilde işe yarıyor.
Satoshi Nakamoto'nun ortadan kaybolmadan önce yayınlandığı orijinal Bitcoin olmasından dolayı, bir milyon doların kaybolduğu söyleniyor. Her zaman tekrar ortaya çıkması ve servet talebinde bulunması mümkün olsa da, bu aşamada onun 8 milyar dolarlık servetinin dokunulmaz kalacağı muhtemel görünüyor.
Chainalysis, şimdiye kadar 2017 boyunca ticareti yapılan tüm Bitcoin'lerin yaklaşık yüzde 2'sinin de kaybolduğunu tahmin ediyor. Bu para birimi milyar dolar değerinde. Bu gibi kayıpların devam etmesi beklense de, eklenen bakım sahiplerinin yıl boyunca sağladığı değer artışından beri kriptokrasitesiyle alması muhtemel olması nedeniyle giderek daha nadir karşılaşılan durumlar haline gelmelidirler.
Bitcoin 10 bin dolara dayandı
Sanal para birimi Bitcoin, Ekim ayı başına göre değerini ikiye katlayarak yeni bir rekor kırdı. Yaşanan hızlı artışın nedeni olarak, Bitcoinin finansal piyasalara geçişi gösteriliyor.
Tırmanışın ardından 10 bin doların hemen altında işlem gören Bitcoin, bir ons altından yedi kkat daha değerli düzeye yükseldi. Sanal paranın 2017 yılının başından beri 10 kat değerlenmesi finans uzmanlarının yatırımcıları uyarmasına neden oldu.
Axitrader adlı aracı kurumda bir piyasa analisti olan James Hughes, Bitcoin balonunun patlaması an meselesi ve bunun ne zaman olacağına dair hiçbir fikrim yok. Bitcoinin doğal rastlantısallığı patlamanın her an ve sebepsiz olabileceğini gösteriyor dedi. Bitcoin, kullanıcılarına araya, bankalar dahil, aracı sokmadan işlem yapmasına olanak sağlıyor. (