Teknoloji HaberleriWindows 7: Uzman ipuçları

Windows 7: Uzman ipuçları

22.12.2009 - 00:45 | Son Güncellenme:

Windows 7 sadece yeni Aero efektleri ve görev çubuğundan ibaret değil. İşte müthiş uzman ipuçları...

Windows 7: Uzman ipuçları

Windows 7'nin sihirli torbası: Kablosuz ağınızın erişim uzaklığını arttırıyor, film ve müzikleri evdeki tüm cihazlara dağıtıyor ve birkaç tıklama ile istenilen sistem durumuna geri alınabiliyor. CHIP Online tüm bunların ve daha fazlasının nasıl yapılabileceğiniz anlatıyor.

Windows 7 şık bir görev çubuğu ve "pencereyi salla" fonksiyonundan daha fazlasını sunuyor. Anlatacağımız püf noktalar kablosuz ağınızın kapsama alanını genişletebilirsiniz. Ayrıca sanal sabit disklerin (VHD) sunduğu heyecan verici imkanları da gösteriyoruz.

Bunun dışında Windows 7 ile geçen gününüzü kolaylaştıracak ipuçları veriyoruz ve Windows 7'yi bir netbooka kurmanın ne kadar olduğunu açıklıyoruz.

Virtual Wifi: Kablosuz sörf keyfinizi katlayın

Windows 7 kullanıcıları Virtual Wifi (sanal kablosuz ağ) ile kablosuz ev ağlarının kapsama alanını attırabilir ve böylece yapılandırma çabalarını minimum seviyeye indirebilir.

Microsoft Virtual Wifi mevcut bir WLAN kartını kullanıyor ve bunu sanal bir arayüz ile genişletiyor. Biraz destek ile bir notebooku veya uygun şekilde donatılmış bir PC'yi yazılımsal bir erişim noktasına dönüştürebilir ve diğer bir notebooku veya cep telefonunu bu erişim noktasına bağlayabilirsiniz. Microsoft bu şekilde ortaya çıkan yapılandırmaya konukçu ağ (hosted network) diyor. Bu konukçu kablosuz ağın ismini (SSID) ve ağ parolasını yapılandırma sırasında belirliyorsunuz.

Sonuç olarak ortaya iki ilginç fırsat çıkıyor: Eğer kablosuz modeminizin sinyal gücü örneğin balkonunuza kadar yetmiyorsa notebookunuzu, konukçu ağı işleten en yakın masaüstü PC'ye bağlayabilirsiniz. Böylece ev içindeki kablosuz ağın kapsama alanı arttırabilirsiniz. Her ne kadar bu iş için masaüstü PC'nin sürekli açık olması gerekse de. İkinci fırsat ise dışarıda sıkça umuma açık bağlantı noktalarına (internet cafe veya otel) bağlanan kullanıcılara hitap ediyor. Virtual Wifi sayesinde cep telefonu veya taşınabilir oyun konsolu gibi farklı WLAN cihazlarını konukçu ağ pozisyonuna yerleştirmeniz yeterli oluyor. Elinizdeki her cihaza bağlantı noktasının yapılandırma ayarlarını tek tek girmektense sadece Windows 7'li netbookunuzu bağlantı noktası ile ilişkilendirmeniz gerekiyor. Diğer tüm cihazlar Virtual Wifi ile rahatlıkla internete erişebiliyor.

NetShell ile yapılandırma
Microsoft, Virtual Wifi oluşturmak için gerekli tüm komutları NetShell'e yerleştirdi. Bu iş için öncelikle komut istemi penceresini yönetici haklarıyla çalıştırmalısınız. Böyle bir konsolu açmanın en kolay yolu [Windows] tuşuyla başlat menüsünü çağırıp cmd komutunu yazmak oluyor. Sonrasında [Enter] tuşuna basmak yerine cmd.exe sonucunun üzerine sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştırın". Bunu yaptığınızda komut istemi penceresinin başlığında "Yönetici: ..." başlığı yazar.

netsh wlan /? komutu size NetShell'in WLAN komutları hakkında bir özet gösterir. "set" komutu ile yapılandırma ayarlarını belirlersiniz, start ve stop ile ağ çalıştırılır veya durdurulur. show ise detaylı bilgi verir. Sanal kablosuz ağınızı oluşturmak için şu komutu verin: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid="AĞ İSMİ" key="PAROLA" keyUsage=persistent. "AĞ İSMİ" ve "PAROLA" kısımlarını ağınıza vermek istediğiniz isim ve parola ile değiştirin. Komutu girdiğinizde çıkan doğrulama mesajları süreci başarıyla tamamladığınızı bildirir. Sonrasında netsh wlan start hostednetwork komutu ile ağı aktif hale getirebilirsiniz.

Bunu yaptıktan sonra Ağ ve Paylaşım Merkezi'nde yeni bir kablosuz ağ belirir. Ayrıca aygıt yöneticisi yeni ağ cihazını "Microsoft Sanal Wifi Miniport Bağdaştırıcısı" olarak tanımlar. Kullanıma sıra gelince sanal arayüz, gerçek bir WLAN kartından farklı değildir. WLAN desteği olan cihazlar alışıldığı gibi SSID ve ağ parolası ile bu sanal adaptöre bağlanır.

Uyarı: Ne yazık ki tüm WLAN kartı sürücüleri Virtual Wifi'yi desteklemiyor. Özellikle notebooklarda sıkça kullanılan Intel yonga setleri konukçu ağı çalıştırmaya başladığımız anda bir hata mesajı ile süreci durdurdu.

WLAN kurmak çocuk oyuncağı
Windows 7'de yeni olmayan; ama hala birçok kişi tarafından bilinmeyen bir diğer özellik ile birden çok cihazın WLAN yapılandırmasını rahatlıkla halledebilirsiniz. Bu iş için güncel bir WLAN bağlantısını yapılandırmasını bir USB belleğe kopyalayın ve diğer cihazları bununla beraber yapılandırın.

Gerekli seçeneği mevcut bir WLAN bağlantısının "Özellikler" penceresinde bulabilirsiniz. Sistem tepsisindeki ağ simgesinin içerik menüsünü veya "Kablosuz ağları yönet" diyalogunu açmanız gerekiyor. Özellikler penceresinde "Bağlantı" sekmesine geçin ve "Bu ağ profilini bir USB Flash sürücüye kopyala"yı seçin. Açılan asistan sizi ileriki adımlarda yönlendirecektir.

Kurulum: Sabit diski daha iyi hazırlamak

Windows 7'nin kurulumu basit olabilir; ama profesyonellere sabit disk bölümlendirme konusunda çok seçenek sunmuyor. Bu ipucu ile gizlenmiş bölümlendirme aracına ulaşabilirsiniz.

[SHIFT]+[F10] tuş kombinasyonunu bilenin, Windows kurulumu sırasında konfordan feragat etmesine gerek yok. Bu kısayol kurulum sırasındaki her aşamada yönetici haklarıyla birlikte komut satırını çalıştırır. Hatta birden çok komut satırı açıp [ALT]+[TAB] ile aralarında geçiş yapmak bile mümkün. Özellikle sabit diskleri Windows kurulumu için hazırlama aşamasında bu konsol çok işe yarıyor; zira güçlü "diskpart" aracına erişim sağlıyor. Bu araç ile yeni disk bölümleri oluşturabilir, silebilir, bunları genişletebilir ve hatta küçültebilirsiniz.

Kurulum sırasına [SHIFT]+[F10] ile konsolu açın ve diskpart komutunu girip Enter'a basın. help yazdığınızda aracın sunduğu tüm komutlar hakkında bilgi alırsınız. Örnek olarak mevcut bir sürücüyü küçültmeyi göstereceğiz; böylece Windows 7 kurulumu için sistemde yer açmış olacağız.

Tek bir bölümü küçültmek
list disk komutu mevcut veri taşıyıcıları gösterir. Bizim örneğimizde sadece 50 GB boş alan sunan bir disk söz konusu. sel disk # komutu ile DiskPart'a # numaralı veri taşıyıcıyı düzenlemek istediğinizi söylersiniz (örn. sel disk 0). Bizim örneğimizdeki veri taşıyıcının numarası "0" idi. Eğer birden çok sabit disk varsa detail disk komutu ile veri taşıyıcıyı tanımlamak için detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

list vol komutu seçilen veri taşıyıcı üzerindeki bölümleri gösterir. DiskPart, sistem için ayrılmış alan (system reserved) dışında bize 49 GB kullanılabilir alan gösteriyor. Bu sebeple biz Windows 7 kurulumu için bu disk bölümünü küçültmek istiyoruz. sel vol 2 ile ikinci disk bölümünü düzenleme için etkin hale getiriyoruz. "shrink desired=20000" komutu disk bölümünü MB cinsinden verilen miktara küçültmeye çalışır; bizim örneğimizde bu miktar 19 GB oluyor. Başarılı küçültme işleminden sonra list vol, ikinci disk bölümünün artık 30 GB büyüklüğünde olduğunu gösteriyor.

Oluşturduğunuz boş disk bölümünü Windows kurulumundaki bölümlendirme aracı veya yine DiskPart ile tanımlayıp biçimlendirebilirsiniz. Biçimlendirmede DiskPart'ın sunduğu bir avantaj var: Disk bölümüne isim verebiliyorsunuz, böylece bölüm daha rahat tanınabiliyor. format fs=ntfs label="Windows 7" quick ile seçili disk bölümünü NTFS dosya sistemi ile biçimlendirebilir ve bölüme Windows 7 ismini atayabilirsiniz (hızlı biçimlendirme).

VHD'ler: Windows 7'yi sanal diskten ön yükleme - 1

Sanal sabit disk kullanımı Windows 7'nin hiç şüphesiz en heyecan verici ve en güçlü özelliği. Ne yazık ki sadece pahalı Enterprise ve Ultimate sürümü kullananlar bu özelliği sonuna kadar kullanabiliyor.

Windows 7 Enterprise veya Ultimate sürüm kullananlar yeni sanal sabit disklerin (VHD) sunduğu imkanlardan faydalanabilir. Gerçi Windows 7'nin diğer tüm sürümleriyle de VHD'ler oluşturabiliyorsunuz ve bunları yönetebiliyorsunuz; ama sadece pahalı sürümler VHD'den ön yükleme yapmaya izin veriyor.

Bir VHD'den ön yükleme yapmak iki sebepten dolayı cazip hale geliyor: Sisteminizi bir kereye mahsus tüm program ve ayarlarıyla birlikte kendi ihtiyaçlarınıza uyarlamanız yeterli oluyor. Bu andan sonraki tüm değişiklikleri ayrımsal bir sanal diskte gerçekleştiriyorsunuz. İkinci VHD'yi sildiğinizde ise orijinal duruma geri dönüyorsunuz. İkinci sebep: Windows 7 bir sanal diskten başlıyor; ama sistem bunun dışında tamamıyla bilgisayarınızın donanımı üzerinde çalışıyor. Dolayısıyla oluşturacağınız bu sistem ile "normal" bir sistem ile arada hiçbir performans farkı olmayacak.

Sanal sabit disk oluşturma
Sanal bir sabit disk oluşturmanın en kolay yolu disk yönetim konsolu oluyor. Konsolu açmak için başlat menüsündeki arama kutusuna "sabit" yazın ve sonrasında "Sabit disk bölümleri oluştur veya biçimlendir" sonucunu seçin. Disk Yönetimi'nin "Eylemler" menüsünde "SSD Oluştur" seçeneğini göreceksiniz. Sihirbaz size ilerleyen aşamalarda yol gösterecektir. Öncelikle VHD'nin kaydedileceği konumu belirleyin. Sonuçta bir VHD, sabit diskinizin herhangi bir bölümünde yer alabilecek .vhd uzantılı bir dosyadır. Önemli olan yeterli boş alanın olmasıdır. Diskin büyüklüğünü belirleyin ve sanal diskin kullanıma göre mi (dinamik olarak genişleyen) yoksa hemen mi ayrılması gerektiğini (sabit boyutlu) belirleyin.

Disk Yönetimi'ne geri döndüğünüzde açık mavi renkle işaretlenen yeni veri taşıyıcınızı görüyor olmalısınız. Şimdiyse sanal diskin üzerine sağ tıklayıp "Yeni Basit Birim" sihirbazını çalıştırın. Şayet bu seçenek belirmezse Disk Yönetimi'ni kapatın ve yeniden açın. Bu sefer "Yeni Basit Birim" seçeneği belirgin hale gelecektir. Bu sihirbaz ile sanal diski kullanılabilir duruma getireceğiz. Aynı normal disk bölümü hazırlar gibi adımları takip edin ve diski biçimlendirin.

VHD'ler: Windows 7'yi sanal diskten ön yükleme - 2

Windows 7'yi sanal sabit diske kurmak
Ön yükleme yetisine sahip bir Windows 7 VHD'sine ulaşmanın birçok yolu var (diğer ipuçları sonraki sayfada). Bunlardan bir tanesi sistemi direkt bir VHD'nin içine kurmak oluyor. Bu iş için PC'nizi Windows 7 DVD'si ile başlatın ve normal kurulum aşamasına geçin. "Windows'u nereye kurmak istersiniz?" aşamasına geldiğinizde [SHIFT]+[F10] kombinasyonunu kullanarak yönetici komut istemini başlatın. diskpart komutu verin ve disk bölümlendirme aracını başlatın.

sel vdisk file="VHD'NİN KONUMU" ile önceden hazırlamış olduğunu sanal sabit diski seçiyorsunuz. "attach vdisk" komutu sanal diski dosya sistemine bağlar; böylece disk, veri taşıyıcı olarak tanınır. Elbette bu aşamada DiskPart ile hemen bir sanal disk oluşturabilirsiniz de. create vdisk file="e:\windows7_vhd.vhd" type=fixed maximum=102400 komutu önceki sayfada oluşturduğumuz VHD örneğinin tıpatıp aynısını oluştururdu.

Hangi yola karar vermiş olursanız olun, "attach vdisk" komutunu verip Windows 7 kurulum arabiriminde "Yenile" tuşuna bastığınızda sanal sabit diski kurulum için seçilebilir hale getirmiş oluyorsunuz. Windows'un bu diske yüklenemeyeceğini iddia eden uyarı mesajını görmezden gelin. Kurulum "Devam" tuşuna bastıktan sonra bildiğiniz şekilde devam eder.

Windows 7'yi bu yöntemle VHD'ye kurduğunuzda kurulum sihirbazı, ön yükleme yöneticisi için otomatikman bir girdi oluşturur. PC'yi açtığınızda rahatlıkla normal sisteminiz ve VHD'den ön yükleme arasında seçim yapabileceksiniz. Yalnız iki girdinin ismi de "Windows 7" olacaktır. Bunu değiştirmek için Windows açıkken yönetici komut istemini başlatın ve bcdedit /set {default} description "SİZİN VHD ÖNYÜKLEME GİRDİNİZ" komutunu verin. Tırnak işareti içerisine alınmış bölüme istediğiniz ismi girin ve sonrasında sadece bcdedit komutunu girerek {default} tanımlayıcısının VHD'yi gerçekten de device alanında gösterip göstermediğini kontrol edin. Böylece doğru girdinin ismini değiştirmiş olursunuz. Eğer durum böyle değilse yukarıdaki anlatımda kullanılan {default} ibaresini doğru tanımlayıcı ile değiştirin.

VHD'ler: Windows 7'yi sanal diskten ön yükleme - 3

Zekice: Ayrımsal VHD'ler oluşturmak
Önyükleme yetisine sahip VHD'lerin en büyük faydası farklı ayrımsal sanal disklerle kullanıldığında ortaya çıkıyor. Testte "Windows7_vhd.vhd" dosyasından önyükleme yapan sistemi uygun şekilde kişisel isteklerimize göre uyarladık ve mesela Firefox web tarayıcısını CHIP Online sayfasıyla başlayacak şekilde ayarladık. VHD dosyası standart sistemimiz için çıkış noktasını temsil edecek.

"Normal" Windows 7'ye dönüp sanal disk dosyasını güvenli bir konuma kopyaladık. create vdisk file="d:\Benim _Win7VHD.vhd" parent="f:\windows7_vhd.vhd" komutunu yönetici komut isteminde çalıştırarak çıkış noktamız olan "Windows7_vhd.vhd" isimli diski ana öğe olarak kullanan yeni bir ayrımsal VHD (ismi: Benim_Win7VHD.vhd) oluşturduk. Yeni dosya şimdilik sadece birkaç KB yer kaplıyor. Ayrımsal sanal disk, bundan sonra VHD'den önyükleme yapan Windows sisteminde yapılan değişiklikleri kaydedecek.

Fakat Windows 7 başlangıç yöneticisi de yeni VHD'den önyükleme yapmayı öğrenmeli. Bu iş için çalışan "normal" Windows 7 sisteminin başlangıç girdisini bcdedit /copy {current} /d "Benim Windows 7 VHD" komutu ile kopyalıyoruz. Bunu yaptığınızda Boot Configuration Data Editor, "normal" sistemin girdisini baz alan, "Benim Windows 7" isminde yeni bir önyükleme girdisi oluşturur. İşlem başarıyla tamamlandığında yeni tanımlayıcıyı elde etmiş olacağız: Girdi başarılı bir şekilde {Tanımlayıcıya} kopyalandı. bcedit /set {Tanımlayıcı} device vhd=[locate]\Benim_Win7VHD.vhd ve ardından bcdedit /set {Tanımlayıcı} osdevice vhd=[locate]\Benim_Win7VHD.vhd komutu ile BCD girdisini sanal disk dosyamıza yönlendirmiş olduk. Artık başlangıç sırasında ayrımsal VHD sistemini seçebiliriz.

Büyük avantaj: Bundan sonra yapılan tüm değişiklikler sadece ayrımsal VHD'de gerçekleşecek. Eğer sisteminizi eski haline döndürmek isterseniz tek yapmanız gereken "Benim_Win7VHD.vhd" dosyasını silmek olacak. Sonrasında yeniden "Windows7_vhd.vhd"yi baz alan yeni bir ayrımsal disk oluşturabilir ve başlangıç yöneticisini uygun şekilde uyarlayabilirsiniz.

VHD'lerle ilgili diğer püf noktalar
Ücretsiz Windows 7'yi USB'den kurulacak şekilde hazırlamak için en az 4 GB büyüklüğünde bir USB belleğe ve elbette bir Windows 7 DVD'sine ihtiyacınız var. Ön hazırlıkları akıllı komut istemi aracı DiskPart ile yapabilirsiniz. Başlat menüsüne "cmd" yazıp çıkan sonuca sağ tıklayın ve "Yönetici haklarıyla çalıştırın."

DiskPart aracını konsola "diskpart" yazarak başlatabilirsiniz. "list disk" ile sisteme takılı tüm veri taşıyıcıları listelenir. "sel disk # " ile USB diskinizi seçin (# yerine diskinizin numarasını yazın). Eğer şüphede kalırsanız "detail disk" ile veri taşıyıcı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.


USB diski hazırlamak
Doğru veri taşıyıcıyı tanımlayıp seçtikten sonra "format fs=fat32 label="Windows 7" quick" ile diski biçimlendirin. USB bellek FAT32 dosya sistemi ile biçimlendirilir ve Windows 7 ismiyle etiketlendirilir. Sonrasında "set active" ile USB belleği önyükleme yapabilir hale getirin.

Neredeyse bitti: Şimdi Windows 7 DVD'sinin tüm içeriğini USB belleğe kopyalayın. Bunu komut istemi üzeriden (xcopy) veya Windows Explorer üzerinden yapabilirsiniz.

Netbookunuzu USB bellekten açılacak şekilde ayarlamak için BIOS seçeneklerini kontrol etmeniz gerekiyor. Neredeyse tüm netbooklar açılış sırasında Selector PopUp penceresini çağırma imkanı sunuyor. Açılışta gösterilen tuş kısayollarına dikkat edin ve BBS PopUp penceresini açın. Sonrasında kurulum, aynı DVD'de olduğu gibi başlar.

Alternatif olarak Microsoft, tüm bu süreci otomatikleştiren ufak bir araç sunuyor. Windows Media Player 12 (WMP) yeni görünümüyle parlıyor. Oynatma işlemi sırasında oynatılan medyayı ön plana çıkaran sade bir arabirimle çalışıyor. Şık hazırlanmış medya kitaplığı bu sayede ana pencerede kendine has bir alana sahip oluyor. Yeni codec'leri (DIVX, XVID, H.264) ve konteynır formatlarını (MP4, MOV, MTS) doğrudan desteklemesinin yanında Microsoft, programın medya akışı özeliklerini iyileştirdi.

Microsoft bu alana ait özellikleri yeni "Akış yap" butonu altında birleştiriyor. Bu tuş ile kullanıcılar WMP'ye tüm UPnP-AV fonksiyonlarını kazandırabiliyor. Bir diğer yenilik ise sunucu özelliği: "Aygıtların medyamı yürütmesine otomatikman izin ver" seçeneği ile akışkan medya istemcilerinin paylaşılan medyalara erişmesine izin verebiliyorsunuz.

Bir kontrol merkezi olarak WMP
Windows Media Player 12'nin yeni kullanım alanlarından biri de "Kontrol Merkezi Rolü" diyebiliriz. Medya oynatıcının bu özelliği sayesinde desteklenen, bağlı cihazları uzaktan yönetebiliyorsunuz. Bunu yapmanın en basit yolu Ev Grubu. Kullanıcının sadece "Player'ımın uzaktan denetlenmesine izin ver" seçeneğini etkinleştirmesi yeterli. Medyaların içerik menüsünden "Bununla yürüt" girdisini seçtiğinizde film ve müziklerinizi ev ağınızdaki diğer bilgisayarlarda oynatabilirsiniz.

Farklı medyalar aynı anda farklı oynatıcılara dağıtılabiliyor. WMP, tek bir medya dosyasının bağlı tüm cihazlara aynı anda oynatılmasını henüz desteklemiyor. WMP'nin DLNA 1.5 sertifikalı cihazlarla beraber kullanıldığında ortaya çıkan akışkan medya fonksiyonları çok heyecan verici. Bu sayede birkaç tıklama ile Ev Grubu kitaplığındaki filmler DLNA desteği sunan bir televizyonda oynatılabilir.

Fakat testte, desteklenen cihazları bulmak pek kolay olmadı. DLNA 1.5 sertifikalı ağ oynatıcı Zyxel DMA-2500 ile tüm fonksiyonlar seçilebildi; ama cihaz oynatmayı reddetti. Popcorn Hour C-200 cihazı ise testte tüm medyaları istikrarlı bir şekilde oynattı; fakat ileri/geri alma ve duraklatma fonksiyonları çalışmadı. Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki üreticilerin uygun firmware güncellemeleri ile bu pürüzleri ortadan kaldırmaları çok uzun sürmeyecektir.

Hayal kırıklığına karşı: Gölge kopyaları kullanın

Gölge kopyalar hizmeti her sistem geri yükleme noktası oluşturulduğunda Windows'un dokümanlarınızın bir güvenlik kopyasının oluşturmasını sağlar. Varsayılan olarak Windows her gün bir kez koruma altındaki sürücülerde bulunan Word dokümanlarını veya Photoshop projelerinin güncel durumunu kaydeder. Yanlışlıkla bir dosyanın üzerine yazdığınızda veya bu dosyayı sildiğinizde rahatlıkla önceki bir sürümüne dönebilir ve birçok zahmetten kurtulabilirsiniz.

İşin kötü tarafı ise bu zekice fonksiyonun dosya özellikleri penceresinde gizlenmiş olması oluyor. Fonksiyona ulaşmak için dokümanın üzerine sağ tıklayın ve içerik menüsünden "Özellikler"i seçin. Açılan pencerede "Önceki sürümler" sekmesine geçtiğinizde Windows, dokümana ait tüm gölge kopyaları oluşturuldukları tarihle beraber gösterir. Önceki bir sürümü açmak için çift tıklamanız yeterli. Şayet bir dosyayı yanlışlıkla sildiyseniz ve gölge kopyasına ulaşmak isterseniz bir üst konuma dönüp bu sefer dosyanın içinde bulunduğu klasörün özelliklerine girin. Böylece silmiş olduğunuz dosyanın gölge kopyasını geri yükleyebilirsiniz.

El il gölge kopyalar oluşturmak
Eğer önemli bir doküman üzerinde çalışıyorsanız belli bir zamana ait sürümünü el ile kaydetmeniz mantıklı olacaktır. Bunu yapmak için sistem geri yükleme noktası oluşturmanız yeterli. [Windows]+[Pause] kombinasyonu ile Sistem Özellikleri penceresini açın, soldaki görev listesinden "Sistem koruması"nı seçin. Sonra açılan pencerede yine Sistem Koruması sekmesine gelin ve "Oluştur" butonuna basın. Geri yükleme noktası oluşturulurken gölge kopya hizmeti de devreye girecektir.

Birçok kullanıcı dokümanlarını ikincil bir disk bölümünde veya harici bir diskte saklar. Aynı penceredeki "Koruma Ayarları" alanında Windows'un yüklü olduğu bölümün de korunduğuna dikkat edin; ancak bu şekilde gölge hizmeti düzgün şekilde çalışır. Şayet dokümanlarınız ikinci bir disk bölümünde ise buradan o disk bölümünü seçin ve "Yapılandır" butonuna basın. Sonrasında açılan pencerede "Yalnızca dosyaların önceki sürümlerini geri yükle" seçeneğini işaretleyin ve yedekleme için ayrılacak disk alanını belirleyin. Harici disklerde depolanan önemli dosyaları için de aynı yolu izleyebilirsiniz.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.