TeknolojiUnutulan ilk web tarayıcıları

Unutulan ilk web tarayıcıları

13.10.2011 - 00:03 | Son Güncellenme:

Daha Firefox yokken, Netscape bile henüz doğmamışken, işte bu web tarayıcıları vardı!

Unutulan ilk web tarayıcıları

Tim Berners-Lee, boş zamanında yazdığı Enquire adındaki küçük program ile kullanıcıların birtakım "düğümler" oluşturmasına izin veriyordu. Bu düğümler, kart stilinde bilgi yüklü sayfalardı ve diğer sayfalarla bağlantı kurabiliyorlardı. Ancak Pascal'da yazılan program, sadece CERN'in kendine has işletim sisteminde çalışıyordu. Programın iyi bir fikir olduğu düşünülse de onu çok az kişi kullandı ve bir süre sonra programın diski kayboldu.

Berners-Lee bir süre sonra CERN'e geri döndü ve bu kez başarıya ulaşacak olan "World Wide Web" projesini tekrar hayata geçirdi. 1991'de WWW'nun bir açıklamasını alt.hypertext grubunda yayınladı. Asistanı Jean-François Groff ile beraber yayınladığı kod kütüphanesi libWWW ise katılımcıların kendi tarayıcılarını oluşturmasına izin veriyordu.

Kaliforniya'daki Bilgisayar Tarihi Müzesi'nde proje notunda şu sözler yer alıyor: "18 ay içinde çıkan yarım düzineden fazla tarayıcı, fon kıtlığı yaşayan Web projesini kurtardı ve Web geliştiricisi topluluğunu meydana getirdi." İlk bilinen tarayıcılardan bir tanesi Marc Andreesen ve Eric Bina tarafından meydana getirilen Mosaic idi.

CERN tarayıcıları

Mosaic, Netscape içine de girmişti ancak ilk tarayıcı değildi. Müze tarafından meydana getirilen bir harita, projeyi global bazda gözler önüne seriyor. Bu ilk uygulamalarda şaşırtıcı olan ise, sonradan ortaya çıkan tarayıcıların özelliklerini barındırıyor olmaları. İşte World Wide Web ünlü olmadan önceki bazı tarayıcılar.

CERN tarayıcıları:
Tim Berners-Lee'nin 1990'daki orijinal WorldWideWeb tarayıcısı hem tarayıcı hem de bir düzenleyiciydi. Ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi, birçok modern tarayıcının özelliğine sahipti.

Tarayıcının kısıtlaması ise sadece NeXTStep işletim sistemi üzerinde çalışıyor olmasıydı. Ancak WorldWideWeb'in kısa bir süre ardından CERN matematik stajyeri Nicola Pellow, UNIX ve Ms-DOS ağlarında çalışabilen bir tarayıcı yazdı.

Erwise: Ardından Erwise geldi. Yazılım, 1991'de iki Finlandiyalı üniversite öğrencisi tarafından yazılmış, 1992'de yayınlanmıştı. Erwise, grafiksel arayüz sunan ilk tarayıcı olarak kabul ediliyor. Tarayıcı, sayfa içindeki kelimeleri de arayabiliyordu.

ViolaWWW, Midas ve Samba, Mosaic

ViolaWWW: ViolaWWW, 1992'de yayınlanmıştı. Eski Mac yazılımı HyperCard'dan esinlenen ViolaWWW, Unix tablanı Viola programlama/kodlama dilinde yazılmıştı. En önemli özelliklerinden bir tanesi, geliştiricinin sayfaya kod ve "applet" eklemesine izin vermesiydi.

Midas ve Samba: SLAC fizikçisi Tony Johnson tarafından 1992'de yazılan Midas, Stanford fizik topluluğuna yönelik grafiksel bir tarayıcıydı. Midas kullanıcıları, postcript belgelerini görüntüleyebiliyor, kağıda çizilmiş formülleri düzgün bir şekilde tekrar meydana getirebildiği için fizikçiler tarafından tercih ediliyordu.

Bu arada CERN ortakları Pellow ve Rober Cailliau ise Macintosh için ilk web tarayısıcı Samba'yı yayınladılar.

Mosaic: Tarihçi Gillies ve Cailliau, Mozaic'in Web'in 1993'deki patlayıcı büyümesini ateşlediğini söylüyorlar. Ancak Mosaic, önceki tarayıcılar olmaksızın ve NCSA'nın en iyi UNIX makineleriyle donanmış Illinois Ünivesitesi ofisleri olmaksızın geliştirilemezdi.

Mosaic, video klipleri, sesler, formlar, yer imleri, geçmiş dosyaları gibi birçok yeni özellik sunuyordu. Gillies ve Cailliau, en ilginç olanının ise önceki X-tarayıcıların tersine, Mosaic'in tek dosyaya sığması olduğunu söylüyorlar. Mosaic'in belki de en önemli özelliği ise, platformlar arası bir tarayıcı olmasıydı.

Bilgisayar Tarihi Müzesi sergi notları, Mosaic'in Viola ve Midas'a dayandığını ve CERN kod kütüphanesini kullandığını söylüyor: "Ancak diğerlerinin aksine, Mosaic güvenilirdi, amatörler tarafından yüklenebiliyordu ve kısa zamanda renkli grafikleri farklı pencereler yerine web sayfalarının içerisine ekledi."

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.