TeknolojiUçakta cep telefonu uyduya kenetlendi!

Uçakta cep telefonu uyduya kenetlendi!

21.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Air France, geçen hafta uçuş esnasında cep telefonundan iletişimi test etti. 11.887 metre yükseklikte gerçekleştirilen görüşmede ses kalitesinde sorun yaşandı. Hedef, yıl sonuna doğru servisi başlatmak

Uçakta cep telefonu uyduya kenetlendi
Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa hava sahasında seyreden uçaklarda cep telefonu kullanılmasına resmen onay vermesinin ardından havayolu şirketleri bu alanda ilk olmak için çalışmalara hız verdi.
Air France’ın pilot program kapsamında yürüttüğü çalışmaların bir örneği geçen hafta uygulamaya kondu. Şirketin bu alanda yaptığı ilk test Paris - Viyana uçuşunda uygulandı. BP firmasından üst düzey bir yönetici, bu uçuşta cep telefonunu açarak ofisteki asistanıyla görüştü. Ancak ilk denemede beklenildiği düzeyde ses kalitesine ulaşılamadığı bildirildi.
39 bin feet (11.887 metre) yükseklikte yapılan bu denemede, karşılıklı olarak 'sesini çok iyi duyamıyorum’ veya 'daha yüksek ses’ gibi konuşmalar geçmesi dikkat çekti. Bu arada görüşme sonrasında yapılan değerlendirmede, telefondan gelen sesin küçük bir robotun sesini andırdığı belirtildi. İlk denemedeki kötü ses kalitesine rağmen KLM ile birleşen Fransız havayolllarının 'ilk olmak’ için yoğun çaba harcayacağı ifade ediliyor.

Dolaşımın dakikası 3 euro
Uçakta cep telefonu görüşmesinin yapılması için uçaklara mini baz istasyonları yerleştiriliyor. Bu baz istasyonları kalkış sonrasında devreye girerek, uydularla iletişim sağlıyor ardından da cep telefonlarının iletişim kurmasını sağlıyor.
Buradaki en önemli noktalardan biri ise güvenlik konusu. Yapılan testlere göre frekans sisteminin karışmadığı belirtilerek herhangi bir sorun yaşanmayacağı aktarılıyor.
Bu konudaki bir diğer önemli nokta ise maliyetler. Uçaktan yapılan cep telefonu görüşmelerinin maliyeti, yerdeki görüşme ücretlerine göre daha yüksek olacak. AB Komisyonu tarafından bu fiyatlamaya bir sınır getirilmesi planlanmıyor. Avrupa’daki uygulamada dakika başı dolaşım ücreti olarak 3 euro’nun tahsil edilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra görüşme ücretlerinin de faturaya yansıyacağı bildiriliyor.
Avrupa pazarına bakıldığında GSM şebekesinin yanı sıra üçüncü nesil (3G) şebekelerin de bu bölgede aktif olarak kullanıldığı biliniyor. Ancak uçuş esnasında kullanılacak olan cep sisteminin şu aşamada sadece sesli iletişime imkân vereceği açıklanmış durumda. Görüntülü ve daha hızlı iletişim ve erişim için ise henüz bir tarih verilmedi.

Avea, THY’de 'Alo’ peşinde
ABD’de de uzun zamandan bu yana cep telefonlarının uçuşlarda kullanılması için çalışmalar yürütülüyordu. Buna karşın gerek güvenlik gerekse dolaşım ücretlerindeki tarifelerden dolayı şimdilik ABD’de bu alandaki çalışmalara nokta koyulmuştu.
Uzmanlar, ABD’de uçuş esnasında cep telefonu kullanımından daha fazla hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyulduğunu belirterek bu alanda bir düzenlemeye gidilmesinin daha doğru olduğunu ifade ediyor. Bunun yanı sıra Emirates ve Rynair de uçaktan cep görüşmesi için çalışma başlattığıni açıklayan firmalar arasında yer alıyor.
Türkiye’de ise bu alanda yaşanan gelişmelere bakıldığında cep telefonu operatörü Avea’nın Türk Hava Yolları (THY) ile birlikte çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Yapılacak olan bu işbirliğiyle ilk etapta internet erişimi için GPRS servisinin yakın dönemde THY uçuşlarında hizmete sunulması planlanıyor. Tüm bunların ardından da mesaj ve sesli hizmetlerin devreye girmesi bekleniyor.