Populer BilimTürk bilim adamı ahtapota uyuşturucu verince insan gibi hareket etmeye başladı

Türk bilim adamı ahtapota uyuşturucu verince insan gibi hareket etmeye başladı

21.09.2018 - 14:15 | Son Güncellenme:

Johns Hopkins Üniversitesi'nde Nörobilimci ve çalışmanın başındaki isim Gül Dölen tarafından yürütülen araştırmada, ahtapotlara uyuşturucu (ekstazi) madde verildi. Uyuşturucu maddeyi alan ahtapotlar, insan gibi davranmaya başladı.

Türk bilim adamı ahtapota uyuşturucu verince insan gibi hareket etmeye başladı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bir ahtapotla ortak noktanız olduğunu hayal edin. İnsanlar ve ahtapotlar kesinlikle benzer görünmüyorlar ve beyinleri herhangi bir memelide bulacağınız çoğu şeyden uzakt. Ancak son dönemde yapılan bir araştırma, sekiz ayaklı su omurgasızlarının bizimle daha çok ortak noktası olduğunu gösteriyor. Bunu fark etmemizi sağlayan şey ise uyuşturucu madde.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Gül Dölen önderliğinde yürütülen araştırma, çığır açıyor ve aynı zamanda oldukça tuhaf. Bilim adamları, nasıl tepki vereceklerini görmek için ekstazi (MDMA) olarak adlandırılan uyuşturucu maddeyi ahtapotlara verdi. Ahtapotlar ise insanların yaptıklarıyla aynı şeyi yaptı.

İlk olarak, birkaç erkek ve dişi ahtapot, MDMA dolu suda 30 dakikada bekletildi. Hayvanlar daha sonra çok bölmeli ve uyuşturucunun olmadığı havuza alındı.

Haberin Devamı

Bu test odasına ayık ahtapotlar konulduğunda, genellikle kafesteki yalnız erkeği engellemeye çalıştılar. Ayık durumdaki dişi ahtapotlar, kafeste olan yalnız erkek ahtapottan kaçmaya çalıştılar. Sonra devreye uyuşturucu etkisi altında olan ahtapotlar sokuldu. İşler bu noktada garipleşti, çünkü az evvel birbirleriyle temas kurmaktan kaçınan ahtapotlar, bu kez fiziksel temas kurmaya başladılar.

Dölen yaptığı açıklamada, "Bu, insanların MDMA'ya nasıl tepki verdiğine çok benzer. Birbirlerine sık sık dokunuyorlar." dedi.

Madde, omurgasızların beyinleri üzerinde, insan beyninde olduğu gibi çalışıyor. Araştırma, hayvanların nasıl sosyalleştiğini anlama ve hayvan krallığında dokunma duygusu davranışını neyin engellediğini veya teşvik ettiğini anlamada yeni kapılar açılmasına yardımcı olabilir.

Yazarlar