05.08.2013 - 14:47 | Son Güncellenme:
Öncelikle bilmeyenler henüz duymamış olanlar için'ın ne olduğunu kısaca özetleyelim; , Google tarafından geliştirilen ve halen de geliştirilmesine devam edilen bir giyilebilir teknoloji ürünü. Konseptin hedefinde ellere ve dokunmaya dahi gerek olmadan akıllı telefonların yapabildiği her şeyi yapabilmek var.
Ürün son tüketiciye 2014'te ulaşacak ancak explorer sürümü deneme amaçlı, seçilen kişilere dağıtıldı. Şu an Türkiye'de bulunan tek Google Glass'ın sahibi Ekim Nazım Kaya bizleri kırmadı ve 'ı deneyimledik.
İşte Google Glass Deneyimimden Notlar:
Glass, öncelikle kaba bir yapıya sahip değil, gözlük deneyimine oldukça yakın. Cihazın sağ tarafı sol tarafına göre biraz daha kalın ve kalabalık. Bunun nedeni de Glass ile ilgili tüm operasyonların gerçekleşmesini sağlayan donanım gözlüğün sağ tarafında bulunuyor. Göze rahat oturan, rahatsızlık vermeyen bir yapıya sahip, aynı zamanda bir gözlükten çok daha ağır değil.
Glass'ın çerçevesi üzerinde bulunan çok küçük bir projektör yardımı ile görüntüler gözlük'ün sağ üst köşesinde bulunan küçük ekrana yansıtılıyor.
Kesinlikle hayır. Hatta Glass'ın ekranını görebilmek için gözünüzü hafif sağ üst köşeye doğru kaldırmanız gerekiyor.
Glass şu an, bir akıllı telefonun uygulama yüklenmemiş hali ile yapabildiği her şeyi yapabiliyor. Örneğin, Fotoğraf çekebiliyor, video çekebiliyor, istediğiniz bir şeyi Google'da aratıyor, istediğiniz bir lokasyonu harita üzerinde bulabiliyor ve navigasyon sağlıyor, çektiğiniz bir videoyu youtube'a yükleyebiliyor, Hangout ile Youtube üzerinden canlı yayın yapabiliyor, çektiğiniz bir videoyu, fotoğrafı sosyal ağlarda paylaşabiliyor, maillerinizi okumanızı sağlıyor, sosyal ağ bildirimlerinizi okumanızı ve cevap vermenizi sağlıyor.
Cihaz üzerine uygulama geliştirilebiliyor. Uygulamalar geliştirildikçe cihazın yapabilirlikleri de artacaktır.
Cihaz 16 GB SSD Bellek ile geliyor.
Glass'ı iki türlü kullanmak mümkün, bir tanesi; sesli komutlar ile, diğeri ise, gözlüğün sağ kısmında bulunan çerçeve üzerindeki dokunmatik alan ile. Sesli komut vermek için ''Ok Glass'' komutu ile gözlüğü uyandırmanız gerekiyor. Ok Glass dedikten sonra, karşınıza gelen ekrandaki seçeneklerden gene sesli komut yardımı ile Glass'ı kullanabilirsiniz.
Glass bir devrim değil, ama bir devrimin başlangıcı olduğu kesin... Giyilebilir teknolojilerin hayatımıza girişinin önemli bir adımı. Google Glass ile teknoloji hayatımız kesinlikle değişecek demek mümkün değil, ancak değiştirebilecek güce sahip demek mümkün.
Bu eşsiz Google Glass deneyimi için Ekim Nazım Kaya'ya teşekkürler :)