06.06.2018 - 12:59 | Son Güncellenme:
Radyasyon insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturuyor. Özellikle radyasyonu sağlayan en yakın cihazlar arasında akıllı telefonlar bulunuyor. Akıllı telefonlar sağlığımıza ne kadar etki ediyor? Bir akıllı telefon çalıştığı sırada bizlere ne kadar zarar veriyor? tüm bu soruların cevabını sizin için değerlendirdik.
Teknik olarak radyasyona bakarsak, akıllı telefonlarda iyonlaştırıcı bir radyasyon yok. İyonlaştırıcı radyasyon, X ışınları, kızıl ötesi ve gama ışınları tarafından yayılan ve DNA’nın yapısını değiştirecek kadar güçlü etkilere sahiptir. Telefonlardan çıkan normal radyasyon ise iyonlaştırıcıya göre çok daha az etkilere sahip.
Günümüz araştırmalarına göre insan sağlığına doğrudan bir etkisi bulunmayan iyi niyetli radyasyon, telefonlar dışında FM radyo dalgaları, mikrodalgalar, ısı, ışık gibi ürünlerde de yer alıyor.
Akıllı telefonlardan insanlara geçen radyasyon değerini ölçen SAR değeri en yüksek cihazlar belli oldu. Alman Radyasyon Koruma Federal Bürosu, en fazla ve en az radyasyon yayayn akıllı telefonların listesini oluşturdu.
Yapılan araştırma sonucunda Çinli üreticiler OnePlus ve Huawei ile Nokia Lumia 630’un en yüksek SAR değerine sahip cihazlar olduğu düşünülüyor. Aynı listede iPhone 7, 10. sıradayken iPhone 8’i 12. sırada görünüyor. Normalde güvenilir olarak kabul edilen SAR değeri 0.60 watt’ın üzerinde olmaması gerekiyor.
İşte Piyasada SAR Değeri en yüksek telefonlar:
OnePlus 5T (1.68)
Huawei Mate 9 (1.64)
Nokia Lumia (1.51)
Huawei P9 Plus (1.48)
Huawei GX9 (1.44)
Huawei Nova Plus (1.41)
İşte Piyasada SAR değeri en düşük telefonlar:
Sony Xperia M5 (0.14)
Samsung Galaxy Note 8 (0.17)
Samsung Galaxy S6 edge+ (0.22),
Samsung Galaxy S8 (0.26)
Samsung Galaxy S7 edge (0.26).
Google Pixel XL (0.28)
Akıllı telefon satın alırken SAR değerine dikkat etmek gerekiyor. Telefonla geçireceğiniz zaman ve kullanım şeklinize göre, yüksek SAR değeri bulunan cihazlar yüzünden sağlığınıza zarar verebilirsiniz.