12.07.2017 - 12:46 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Motorola, IFA 2016’da modüler telefonu Moto Z Play’i görücüye çıkardı. Firmanın son modüler akıllı telefonu olan Moto Z Play, aileye Moto Z ve Moto Z Force’dan sonra katılan üçüncü cihaz.
Hem daha ekonomik olan hem de tüm Moto Mod’lar ile uyumlu olan Moto Z Play, ne yazık ki dünyanın en ince premium akıllı telefonu Moto Z kadar ince değil. Ancak sahip olduğu daha büyük pil, ucuz fiyatı ve kulaklık girişiyle daha geniş kitleye yayılabilir.
O halde lafı daha fazla uzatmadan Moto Z Play’in ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamacağına göz atalım. İlk durağımız tasarım.
TASARIM
Moto Z Play, firmanın amiral gemisi Moto Z'yle benzer bir tasarıma sahip. 5,5 inçlik bir ekran ve gümüş renk çelik bir çerçeveyle sarmalanmış. 165 gram ağırlığında olan cihaz, Moto Z'den 29 gr daha ağır. Kalınlığıysa 7 mm.
Telefonun arka kısmı pürüzsüz bir camla kaplı, bu yüzden rahatlıkla kavramak biraz zor. Arka kısmın altında açıkta kalmış konnektörler Moto Mod’ları takacağınız yer. Bu alanı korumak için kutu içinden plastik bir arka kapak da çıkıyor. Telefonu isterseniz kapakla, isterseniz kapaksız (çıplak) olarak kullanabilirsiniz.
Telefonu tek elle kullanmak yeterince kolay. Şöyle ki benim ellerim orta büyüklükte olmasına rağmen cihazı tek elle tuttuğum zaman ekranın üst kısmına rahatça erişemediğim zamanlar oldu. Küçük elli kullanıcılar, bu konuda daha da zorlanabilir.
Öte yandan cihazı tek elle kullanırken ağırlığı ve kalınlığı elinizde kesinlikle hissediyorsunuz. Avuçlarınız terledikçe de plastik arka kısım kayganlaşabiliyor. Bu da tutuşu engelliyor.
Bu arada arka kısımdaki mıknatıslı alana (manyetik pinler) Moto Mod’ları takabileceğinizi söyledik. Telefonu aksesuarlı kullanmak isterseniz Insta-Share Projektör, offGRID Power Pack, Hasselblad True Zoom ve JBL SoundBoost gibi seçenekleri ayrı olarak satın alabiliyorsunuz. Yalnız bunların da ucuz olduğu söylenemez. Örneğin sadece projektörün fiyatı 1149 TL.
Telefonun arka kısmından devam edelim. Arkada üst kısımda çift LED flaş ve 16 MP sensör içeren yuvarlak bir kamera modülü var. Kamera modülü çıkıntılı bir yapıya sahip. Bununla birlikte, normal kullanımda sensör, arka kapağın kalınlığıyla veya hangi Moto Mod'da olursa olsun korunuyor.
Telefonun ön yüzünde kare biçimde parmak izi sensörü yer alıyor. Yerinin ideal olduğunu söyleyebilirim. Hızlı ve duyarlı olan parmak izi sensörünün kullanımı Moto Z'deki gibi. Sensör ne yazık ki iPhone 7’deki gibi home butonu görevi görmüyor. Bu işi ekrandaki sanal tuşlarla hallediyorsunuz. Sensöre uzun süre bastığınızda ise ekranı kapatabilirsiniz.
Cihazın sağ tarafında eşit boyutta güç ve ses butonları yer alıyor. Bir hafta kullanımdan sonra bile, özellikle de telefon cebimdeyken bu tuşları birbirinden ayırmak için oldukça uğraştım. Eşit aralıklarla yerleştirilmiş olmaları, işleri ne yazık ki kolaylaştırmıyor.
Sol tarafta SIM ve microSD kart tepsisi bulunuyor. Telefonun tek ve çift SIM kartlı modelleri bulunuyor ama bizim kullandığımız model tek SIM kartlı olanı.
Moto Z Play'in alt kısmında Moto Z'de olmayan 3.5 mm'lik kulaklık girişi var. Bu sayede hem müzik dinleyip hem de telefonu şarj edebileceksiniz. Ancak kutu içeriğinde kulaklık yer almıyor. Bu arada alt kısımda USB-C bağlantı portunun da yer aldığını ekleyelim.
Moto Z Play, su itici nano kaplamaya sahip olmakla birlikte, Galaxy S7 gibi suya karşı dayanıklı değil. Kaza sonucu su dökülmeleri, sıçramaları veya hafif yağmurdan kurtulmak için yeterince iyi ama tam bir su geçirmez telefon değil.
Lenovo'nun önceki telefonlarıyla çok benzer görünen Moto Z Play, düşük fiyatıyla Moto Mod'lardan yararlanmak isteyenlerin tercihi olabilir.
EKRAN
Moto Z Play, 407 ppi piksel yoğunluğuna sahip 5.5 inç Full HD Super AMOLED ekrana sahip. Boyutu ve Full HD çözünürlüğü göz önüne alındığında pürüzlü çizgiler veya bulanık görüntülerle karşılaşmadım. Öte yandan ekranı Moto Z ve Z Force modelleri ile aynı boyut ve teknolojiye sahip olmasına rağmen çözünürlük ve piksel sayısı açısından aşağıda kalıyor. Ancak bu çok da şikayet edilecek bir durum değil.
Maksimum ekran parlaklığı, örneğin Samsung Galaxy S7 ile aynı değil ancak dış mekan kullanımı için yeterince iyi. Parlaklık manuel olarak en yüksekte daha iyi. Otomatik parlaklık işlevi ekranı kararttığından görme konusunda bazen zorluk çekebilirsiniz.
Görüş açıları geniş ancak ekran eğik açılardan bakıldığında biraz karanlık görünüyor. Beyazlar temiz, siyahlar güzel ve derin. Renkler kesinlikle daha zengin olabilirdi ama bu fiyat noktasında kabul edilebilir.
Bu arada Gorilla Glass 3 ile korunan ekranın rengini ve parlaklığını Ayarlar bölümünden kişiselleştirebilirsiniz. Ekran/kasa oranın yüzde 69.1 seviyesinde olduğunu da ekleyelim.
Moto Z Play'de Samsung ve LG gibi markaların telefonlarında da gördüğümüz ekran kapalıyken sizlere saati ve gelen bildirimleri gösteren “her zaman açık” ekran özelliği de bulunuyor. Ancak daha iyi olan şey ise uyarı simgelerinin etkileşimli olması. Yani, bir bildirim simgesine dokunduğunuzda, size daha fazla bilgiyi kapalı ekranda sunabiliyor. Simgeyi yukarı doğru çektiğinizde mesajı görüntüleyebiliyor, aşağı yönde çektiğinizde ise reddedebiliyorsunuz. Motorola, bu küçük dokunuşla önemli puanlar kazanıyor.
Cihaz ses konusunda da tatmin edici bir deneyim sunuyor. Örneğin YouTube’tan içinde birden fazla kişinin konuştuğu bir videoyu izlerken güzel bir ses duyuyorsunuz. Yalnız çevredeki ortam sesleri, gürültülü koşullar derken ses kolayca boğulabiliyor. Müzik performansı da çok şaşırtıcı değil, farklı açılardan yüksek ses alabiliyorsunuz.
PERFORMANS
Moto Z Play, 2016'da neredeyse tüm önemli Android cihazlarda kullanılan Snapdragon 820 çipyerine Snapdragon 625 işlemciyle rakiplerini bir adım geriden takip ediyor. 2.0 GHz frekansında çalışan 8 çekirdekli bu işlemciye Adreno 506 grafik işlemci, 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanı eşlik ediyor. Depolama alanını microSD kart ile 256 GB’a kadar arttırabilirsiniz.
Geekbench 4.0’in çoklu çekirdek testinden 2600 gibi bir puan alan Moto Z Play, 5167 puan alan Moto Z ile kıyaslandığında geride kalıyor.
Kağıt üzerindeki detaylara bir son verecek olursak Moto Z Play’de uygulamalar nispeten hızlı bir şekilde açılıp yükleniyor. Web siteleri arasında gezinirken de herhangi bir takılma veya uygulamadan dışarı atma gibi bir problemle karşılaşmadım. Çok sayıda uygulamayı aynı anda kullanmak isteyince ise telefonda yavaşlama görülebiliyor.
Moto Z Play, Android 6.0 Marshmallow ile gelse de Android 7.0'a yükseltilebiliyor. Güncellik konusunda bu yüzden sıkıntı yok. Öte yandan stok Android’e sahip olduğundan telefonda işinize yaramayacak uygulamalar da yok.
KAMERA
Moto Z Play f/2.0 diyafram değerinde 16MP arka ve f/2.2 değerinde 5MP ön kameraya sahip.Kamera performansı Moto Z Force kadar kuvvetli olmasa da Z Play sizlere ortalama bir performans sunuyor.
Moto Z Play, lazer otofokus ve faz algılama sistemini bir araya getirerek çekim sırasındaki gecikmelerin önüne geçiyor.Ancak cihaz optik görüntü sabitleme özelliği içermiyor. Düşük ışık performansı ise diğer telefonların gerisinde kalıyor. Işıkları kapattığınızda ya da düşük ışık alan bir ortamda çekim yaptığınızda gürültü ve zayıf renk tonları ortaya çıkıyor. Optik görüntü sabitleme sisteminden yoksun olması ise bazen bulanık kenarlar ve belirsiz yüzlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Zayıf ışıklandırılmış bir ortamda çekilen fotoğraflarınız harika çıkmasa da Z Play, yeterli güneş ışığında iyi sonuçlar veriyor. Çekilen karelerde renkler doğru bir şekilde temsil ediliyor. Moto Z Play, bu açıdan Instagram gibi sosyal medya platformalarında beğeni kasmak için sizlere canlı karelersunabilir.
Gece çekimlerinde arka kısımda yer alan çift tonlu çift LED flaş yardımınıza koşuyor. Unutmayın ki büyük dairesel kamera ve flaş tasarımı (diğer telefonlar da geçerli olan bir tasarım), cihazlardaki resim kalitesinin iyi olduğuna işaret etmiyor. Tıpkı megapiksel sayısı gibi, sonuçta daha büyük sayı her zaman daha iyi değil.
Cihazın ön tarafına baktığımızda burada 85 derecelik geniş açıya sahip 5 MP sensörü görüyoruz. iPhone'dan daha geniş selfie sahneleri yakalamanıza olanak sağlayan ön kamera, gün ışığında iyi performans sergiliyor. Daha geniş selfie’ler çekmek istiyorsanız, 120 derecelik geniş açılı lense sahip LG V20 ya da G6’ya bakabilirsiniz.
Moto Z Play’in video performansı da iyi derecede. 720p'de 120fps ağır çekim yapabilen cihaz, Full HD hatta 4K’ya kadar çekim yapabiliyor (2160p30fps, 1080p30fps, 720p120fps). Video çekerken kamera elektronik görüntü sabitleme özelliğine sahip olduğundan titreşimi azaltıyor vegüzel, pürüzsüz videoların oluşturulmasını sağlıyor. Bu arada ön kamera da Full HD çekim yapabiliyor.
Kamerayı sonuca bağlayacak olursak Moto Z Play ile çekilen görüntüler canlı renklere sahip. En dikkat çekici şey, beyazların biraz garip duran güçlü varlığı, ancak bu görüntüleri aşırı pozlamıyor. OIS eksikliği ise ne yazık ki amiral gemisi cihazlarla pek eşdeğer olamayacağı anlamına geliyor. Telefon, ince ayrıntıları yakalamakta zorlansa da günlük kullanım için oldukça işlevsel görünüyor.
PİL
Moto Z Play’in performans konusunda öne çıktığı alan kuşkusuz pil performansı. Motorola, telefonun tek bir şarjla 50 saate kadar çalışabileceğini iddia ediyor.
3510 mAh pilin bu kadar uzun dayanmasında ekranının Full HD olması ve orta halli teknik kadrosu da önemli rol oynuyor.
Günlük kullanım rutinini düşünelim: oyun oynamak, internette dolaşmak, çevrim içi müzik dinlemek, mesajlaşma, e-posta alıp gönderme vs. Bu doğrultuda Moto Z Play’den şarj edilmeye ihtiyaç duymadan aldığım sonuç yaklaşık 45 saat oldu. Yani iki gün. Tabii cihazı daha yoğun kullanırsanız bu süre 1 güne düşebilir.
Bir Wi-Fi ağına bağlıyken Netflix'te yarı ekran parlaklığında bir saat süreyle video oynattığımda pilin sadece yüzde 7'sini kaybettiğini gözlemledim.
Diğer yandan oyun oynamanın yanı sıra sosyal medyada dolaşma, Wi-Fi’a bağlı olma ve bunun üzerinden Spotify kullanımı derken bir günün sonunda batarya değerim yüzde 42-45 oranındaydı.
HD video testinde ise Moto Z Play, 90 dakika sonucunda yüzde 100'den yüzde 93'e gerileyerek yalnızca yüzde 7 değer kaybetti. Moto Z'de ise bu sonuç yüzde 23'tü.
Moto Z Play, hızlı şarj için 15W TurboPowerşarj cihazıyla birlikte geliyor. Cihaz bu sayede bir saat içinde yüzde 56,1 saat 48 dakika içindeyse tamamen şarj edilebiliyor.
Moto Z Play’in genel olarak, bir buçuk günlük pil ömründen etkilendim. Hızlıca şarj olan cihaz tıpkı adından da anlaşılacağı gibi oynamak için size daha fazla zaman sunuyor.
SONUÇ
Moto Z Play piyasadaki en uygun modüler akıllı telefon. Bu kavram sizi ilgilendiriyorsa, o zaman LG G5'den daha ucuz bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, modifiye sistemi zarif olmasına rağmen, Moto Mod’ların fiyatı biraz caydırıcı. Örneğin sadece Moto Mod Insta-Share projektörü almak için 1149 TL para ödemek zorundasınız. Sonuç olarak eğlenceli ama pahalı.
Akıllı telefonun modüler özelliğini bir kenara bırakacak olursak, Moto Z Play, uzun pil ömrü ile ön plana çıkan iyi bir akıllı telefon. Bu avantaj, onu satın alınabilirlik yönünden bir adım öne çıkartıyor.<
Kamera ve tasarım anlamında piyasadaki en iyi akıllı telefon olmasa da pil ömrü benim için oldukça güzel bir deneyim oldu. Öte yandan fiyatı da onu herkesin ulaşamayacağı türden bir akıllı telefon yapmıyor. Moto Z Play’e ortalama 1600 TL’ye sahip olabilirsiniz.
ARTILARI
EKSİLERİ