05.02.2018 - 13:45 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Meizu M5’ler Türkiye piyasasına geç girmiş olabilir ancak telefon dikkatinizi çekecek belli başlı özellikler sahip. Öte yandan M5'ler birçok bakımdan da birbirlerine benziyor, ancak malzemelerin ve yongasetinin seçimi bunlar arasında değil.
Meizu M5s, Çinli üreticinin bütçe dostu akıllı telefonlarından biri. Yurt dışı fiyatı 100 doların altında (Yuan'dan dönüştürüldüğünde). Ancak ülkemizde vergilendirmeler yüzünden bu kadar ucuz değil.
1000 TL seviyesindeki akıllı telefonlar genelde muhteşem yapılara sahip değil ve çok dikkat çekici gelmeyebilir. Meizu, M5s ise oldukça iyi özelliklere sahip ve üstüne metal bir yapıyla geliyor. Fiyatına göre özellikleri inanılmaz.
Peki Meizu M5s’in bize başka ne gibi sürprizler var gelin hep birlikte göz atalım.
Metal tasarımı oldukça etkileyici
Meizu M5s, M5 ile aynı boyutlara sahip ancak metal gövdesiyle onun bir adım önünde. Tasarım, halihazırda mevcut olan Meizu M5 Note ile aynı. Ekran boyutundaki ufak farkı aradan çıkartırsak iki cihazı birbirinden ayırmak zor.
Meizu M5s’in kutu içeriği de oldukça basit. Kutudan bir adet microUSB kablo ve şarj cihazı çıkıyor. Kulaklık yok. Bunun olmaması kötü bir durum.
Buradaki sürpriz, Meizu'nun bu fiyat aralığında nadir bulunan hızlı bir şarj cihazını M5s ile gönderiyor olması. Paketteki şarj cihazı, inanılmaz derecede yüksek olan 24W'a kadar güç sağlıyor (5V / 2A, 9V / 2A ve 12V / 2A'da çalışabilir).
Bu fiyat aralığındaki akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, Meizu M5s en iyi yapım kalitesine sahip olanlardan biri. Bu fiyat noktasındaki çoğu akıllı telefon genellikle plastikten veya taklit metalden yapılıyor. Ancak Meizu, M5s modelinde tamamen metal tasarımı seçmiş.
M5s’in tasarımına gelirsek, diğer Meizu akıllı telefonlara benziyor ve bu kötü bir şey değil. Arka tarafta,kamera, çift LED flaş, marka logosu ve hem altta hem de üstte iki adet anten bandı göreceksiniz. Anten bantları olmadan dah temiz görünse de görsel açıdan bir zararı yok.
Sağ tarafta güç düğmesi ve onun altında ses tuşlarını;sol tarafta ise SIM ve mikroSD kart yuvasını bulacaksınız. Burada hibrit bir tepsi var yani telefon çift SIM kart desteği de sunuyor.
Alt kenarda mikro USB bağlantı noktasının sağında hoparlör, solunda ise mikrofon bulunuyor. Üst kısmında, bugünlerde her akıllı telefondan görmediğiniz bir şey olan 3,5 mm kulaklık girişi yer alıyor.
Meizu M5s kesinlikle elde harika hissettiriyor. Biraz kalın ama metal olmasına rağmen iyi bir tutuş derecesine sahip. Biraz kaygan fakat pazardaki diğer metal akıllı telefonlar kadar kötü değil. 5.2 inçlik ekranı tek elinizle rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Elinizi yeniden ayarlamanıza gerek kalmadan ses tuşlarına veya güç düğmesine erişebiliyorsunuz. Bu arada telefon 8.4 mm kalınlığında ve 143 gram ağırlığında.
Burada donanım hakkında değinmek istediğin birkaç şey var. Ancak bunlar pek moral bozucu şeyler değil. En büyüğü Meizu'nun USB-C bağlantı noktasına karşı mikro USB bağlantı noktası kullanması. Çoğu üretici USB-C'ye giderken, Meizu'nun da onları takip etmesi harika olurdu. Bunun dışında M5s’in fiyatını düşündüğümüzde tasarımı oldukça etkileyici.
Full HD zannetebilirsiniz ama gerçek 720p
Bu bölüme her zamankinden biraz farklı olarak başlayayım. Yaklaşık bir buçuk haftaya yakında Meizu M5s kullanıyorum. Bu incelemeyi yazmaya başlamak için teknik özelliklere bakmadan önce ekranın Full bir panel olduğunu düşündüm. Daha sonra 720p olduğunu görünce oldukça etkilendim. Ekran oldukça keskin görünüyor. IPS LCD ekran, açık havada AMOLED ekranlar gibi verimli bir şekilde çalışıyor.
2.5D kenarlı cam, üst sınıf bir görünüm ve his yaratıyor. 5.2 ekran, 287ppi'lık bir piksel yoğunluğuna sahip. Görüş açıları mükemmel, renkleri bozulma olmadan görüntüleyebiliyorsunuz. Renk doğruluğu ortalama seviyede, renk ayarlarıyla oynamanız ise size pek yardımcı olmuyor.
Ön paneldeki MTouch tuşu, yeni Meizu akıllı telefonlarda kolayca favori özellik haline geldi. Bu üç işlevli hepsi bir arada düğme. Geri gelmek için dokunun, ana ekran için tıklayın ve ekran kilitlendiğinde kullanılmak üzere gömülü parmak izi tarayıcısında yararlanın. Biyometrik sensör, oldukça hızlı, doğru çalışıyor. Parmak izinizi farklı yönden algılama yeteneğine sahip. İki tane daha kapasitif anahtar yerine hepsinin tek bir yerde toplanması cihazın daha güze ve temiz görünmesini de sağlamış.
Son olarak şunu ekleyeyim cihazın ön panelini gördüğümde Samsung ve iPhone’un harmanlanmış hali dedim. Samung’tan fiziksel tuş, iPhone’dan ise parlak ön panel alınmış. Sonuç olarak ön yüz güzel mi? Güzel.
1.3GHz'lik sekiz çekirdekli ARM Cortex-A53 işlemci ve 3GB RAM ile desteklenen M5s'in dahili 16 veya 32 GB depolama alanını 128 GB'a kadar artırmak mümkün.
3GB RAM ile birlikte octa-core 1.3GHz işlemci size üst düzey gelmiyor olabilir. Meizu M5s’teki işlemci için yavaş olduğunu da düşünebilirsiniz. 1.3GHz saat hızına sahip bir yonga setinin akıllı telefonda yavaş olduğunu düşünmek çılgın olsa da, bu doğru. Bununla birlikte M5s, en genel görevleri yapabilecek kadar hızlı. Twitter, Instagram veya diğer favori uygulamalarından birine göz atıyorsanızbu sizin için fazlasıyla yeterli. Problem oyun söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor. Bazı oyunları oynayabilirsiniz hepsini değil. Modern Combat 5 gibi yoğun performans isteyen oyunlarla M5s’in arası pek iyi değil.
RAM konusunda 3GB size yetecektir. Birçok üst seviye akıllı telefon 4hatta 6GB RAM içeriyor olsa da, bu aslında ihtiyacınızdan daha fazla. Bunda Android’in var olan RAM’leri yemesi d etkili. Her neyse sanal gerçeklik işine girmeyi planlamadığınız sürece, genel kullanıcı 3GB RAM yeterli. Testlerim sırasında, 3GB RAM'in, onları açtığımda da daha sonra yeniden çizilmesine gerek kalmadan uygulamaları bellekte tutmak için yeterli olduğunu gördüm. Hiçbir zaman RAM'i sonuna kadar tüketemedim, ne de RAM'ı boşaltmak veya aygıttan daha iyi bir performans elde etmek için her şeyi kapatmak zorunda kalmadım.
Meizu M5'ler HD Ses veya VoLTE'yi desteklemediği halde telefon görüşmelerinde net sesler veriyor. İnsanları rahatlıkla arayabildim ve aramalarımın herhangi birinde düşme yaşamadım. Diğer taraftan ise kullanıcılar beni duymamazlık yaşamadı. Bu yüzden telefon görüşmeleri sırasında da kaygılanacak bir şey yok.
Meizu M5s’i AnTuTuve Geekbench 4 testlerine de soktum. Cihaz AnTuTu'da 35.924, Geekbench 4'ün tek çekirdekli testinde 599, çoklu skor testinden ise 1678 puan aldı. Evet, bu puanlar oldukça düşük ancak hatırlamak zorundayım. Meizu M5s’te bulunan donanım Galaxy S8'in hatta geçtiğimiz yıllarda çıkan LG G5 modelinin yanında bile geçemiyor. Yavaş bir işlemciden çok yüksek skorlar beklememek gerek. Ancak kendi segmentine göre iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz.
Pil ömrü
Meizu M5s gücünü 3000mAh pilden alıyor. Günümüze bu size standart boyutlu bir pil gibi görünebilir, 1.3GHz'lik işlemci ve düşük çözünürlüklü ekranı göz önüne aldığımda daha fazlasını bekliyordum. M5s bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Ancak ben 1.5 hatta 2 günü de zorlamasını bekliyordum.
M5s, kendi hızlı şarj teknolojisini içeriyor ve Meizu, M5'lerin yaklaşık 30 dakikada yüzde 0’dan yüzde 56'ya kadar şarj olabildiğini belirtiyor. Ancak, bu yalnızca birlikte verilen şarj cihazıyla çalışıyor. Dolayısıyla, verilen şarj cihazını kullanmıyorsanız, ne yazık ki o kadar hızlı şarj hızları göremiyorsunuz. Testlerim sırasında cihazın 30 dakikada yüzde 45 olabildiğini gözlemledim. O’dan yüzde 100’e ise birkaç saat içinde çıkabiliyor.
Pil ömrünü uzatmak için Flyme OS'de bir dizi pil tasarrufu seçeneği de bulunuyor.
Arayüz oldukça sorunsuz çalışıyor
Meizu M5s, Android 6.0 Marshmallow üzerine Flyme 5 işletim sistemiyle geliyor. Cihazı aldığınızda ilk yapmanız gereken şey Meizu'nun kendi uygulama mağazası Hot Apps üzerinden güncelleme yapmak. Zaten Wi-Fi’a bağlandığınızda ekranda otomatik olarak güncelleme uyarısı çıkıyor. O güncellemeyi yaptıktan sonra aynı yerden Google Play Services ve Google Play'i sırasıyla manuel olarak indirmeniz gerekiyor.
Flyme, tıpkı Apple'ın iOS'u gibi tek katmanlı bir kullanıcı arayüzü etrafında dönüyor. Her uygulama veya widget, Android'e özgü ek bir uygulama çekmecesi olmadan doğrudan ana ekranda bulunuyor. Diğer tüm sistem özellikleri, Ayarlar menüsünden veya güçlü Güvenlik uygulaması içinden yapılandırılabilir.
Flyme, temalar da dahil olmak üzere sizlere çeşitli özelleştirme seçenekleri sunuyor. Ekran kapalıyken bile kullanabileceğiniz çok sayıda yararlı özellik var. Rahatsız Etmeyin modu ve planlanmış güç gibi…
Flyme'ı günlük kullanım için zevkli hale getiren şey firmanın kullanıcı deneyimini basitleştirme arzusu. Animasyonlar akıcı, UI renkleri keskin ve özelleştirme ile kullanım kolaylığı arasında özel bir denge sağlanmış. Flyme, yabancılar için bile gerçekten harika bir çekirdek deneyimi sunuyor.
Ne yazık ki, bu yazılımlar global olanlar kadar sık güncellenmiyor.Bu nedenle Meizu, Çin modelleri için Flyme 6'yı piyasaya sürmesine rağmen bu modeller Flyme 5'de hala sıkışmış durumda.
Flyme OS’nin sevmediğim birkaç sorunundan bahsedeyim. En büyük sorun, Gmail bildirimlerini doğru bir şekilde göstermemesi. Bu Flyme'e özgü değil, bunu diğer Çinli akıllı telefonları da (Xiaomi'nin MIUI'li akıllı telefonları) yapıyor.
Küresel kullanıcılar için diğer bir sorun, Meizu'nun Google'la resmi bir ortaklığının olmaması. Bu da akıllı telefonlarında Google uygulamaları ve hizmetleri sunmasına izin verilmediğini gösteriyor. Meizu, küresel kullanıcılara hitap edebilmek için Google uygulamaları ve hizmetlerinin çalıştırılması farklı adımlar atmalı.
Meizu M5s’inizi özelleştirmek için mevcut temalardan birini indirip kullanabilirsiniz. Galaxy S8 veya LG G6'da gördüğünüz kadar sağlam değiller ama temelde duvar kağıdı ve ana ekran simgelerinizin değiştiğini göreceksiniz. Sonuçta güzellik de göreceli bir kavram.
Bunların yanında Flyme, çoklu görünümü de destekliyor. Bölünmüş ekran uygulamasını hemen etkinleştirebilirsiniz. Ancak, çoklu görünümü destekleyen uygulamalar yalnızca iki adet. Bunlar video ve ayarlar. Umarım, gelecekteki güncellemelerle bu liste daha da büyür.
Sonuç olarak Flyme, oldukça dolu bir arayüz ve beklendiği gibi Meizu M5 serisinde gayet iyi çalışıyor. Ağır görünebilir ama o kadar değil. 3GB RAM'e sahip bir 8 çekirdekli 1.3GHz işlemci düşünüldüğünde oldukça sorunsuz çalıştırıyor.
Meizu, başlamak için gerekli tüm uygulamaları (galeri, multimedya oynatıcıları, takvim, hava durumu gibi) sağlıyor ancak diğer her şeyi Play Store'da bulabilirsiniz.
Kendi segmentine göre yeterli kamera
Şimdi, herhangi bir akıllı telefonun en önemli yönü olan kamera hakkında konuşma zamanı geldi. Fotoğraflara ve resim kalitesine geçmeden önce, kamera deneyiminden bahsedelim. Meizu akıllı telefonlarında genelde iyi bir kamera uygulaması sunsa da kullanıcılara sunduğu ekstralar az.
M5s'in arkasında f/2.2 diyafram ve faz tespiti otomatik odaklamalı 13 megapiksellik bir Sony kamera bulunurken, ekranın üst kısmında ise 5 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası yer alıyor.Düşük ışıklı flaşlı fotoğraflarda daha hoş renklere izin verecek çift tonlu LED flaş da var.
Meizu M5s’te bulunan modlar Otomatik, Manuel, Video, Güzellik, Panorama, Işık Sahası, Yavaş Çekim, Tarama, Makro ve GIF. GIF modu kesinlikle eğlenceli. Başka bir uygulama açmadan bir QR kodunu hızlı bir şekilde taramanıza izin verdiği için, tarama modu da güzel. QR kodları batıda popüler olmasa da, Meizu'nun en büyük pazarlarının bulunduğu Asya'da halen oldukça popüler.Işık Sahası ise fotoğraf çekildikten sonra sahnenin herhangi bir bölümünü odaklamanıza izin veren Meizu'nun odaklanma özelliğidir.
Meizu M5s’in kamera kalitesi sözaslında biraz şaşırtıcı. Telefonda lazerli otomatik netleme olmadığı halde iyi fotoğraflar çekiyor. Çekimlerde hızlı ve yine hızlı bir şekilde odaklama yapıyor.
Kameranın renk üretimi de yeterli, rakipleri kadar aşırı derecede doymuş değil. Kamera, fiyat aralığı göz önüne alındığında gece dışarıda da iyi fotoğraflar çekebiliyor.
Ön kameranın sunduğu ayrıntı miktarı zayıf olsa da Instagram için yeterli. Video kısmında ise 30fps 1080p çözünürlükte video çekebiliyor. Ayrıntılar pek yeterli değil, ancak kontrast ve renkler çok iyi.
Sonuca bağlıyorum
Meizu M5s, en hızlı veya en tepedeki olmasa da yetenekli bir akıllı telefon. Meizu M5s, gün boyu, e-postalarınızı kontrol etme, sosyal medyaya göz atma gibi şeyleri gerçekleştirebilen bir akıllı telefon arayanlara yönelik.
Yeni metal arka kapağı takdir ediyoruzm ve hızlı şarj her telefonun sahip olması gereken yararlı bir özellik. Ekran da güzel ve parlak. Zayıf olduğu yönler ise oyunlar için grafiği desteği ve pil ömrünün biraz düşük olması. Bunlar gelişen mobil pazarda ilerleyen dönemde kaybolacağının işareti.
5.2 inç ekran, Meizu M5s için hoş bir koz olmaya devam ediyor. Phablet boyutlarında ama rahat kullanılabilen bir telefon isteyenlerin gönlünü çalabilir. Bu ekran size küçük geldiyse Meizu M5 Note modeline de bakabilirsiniz.
Gri, gümüş ve altın olmak üzere 3 farklı renkte gelen M5s'in Türkiye için tavsiye edilen satış fiyatı KDV dahil 1099 TL.
ARTILARI
EKSİLERİ