06.09.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
New York’a en az bir kere gitmiş herkes, Marvel’ın ikonik karakteri Örümcek Adamı’n fantezi dolu dünyasına bir kere adım istemiştir. Örümcek güçlerim olsun, ağlarımla tüm ülkeyi sarayım, güzel de bir kız arkadaşım olsun… Yok canım demeyin, bunların hepsini en az bir kere de olsa istediniz.
Spyro the Dragon ve Ratchet and Clank adlı oyunlarıyla tanınan Insomniac Games, New York şehrinin açık dünyasında geçen Marvel's Spider-Man’i oyunseverlere sundu.
Sony'nin yeni Örümcek Adam oyununu gördükten sonra, neden bu tür şeyleri daha sık yapmıyorlar diye sorabilirsiniz. Günümüzde Hollywood ve video oyunları arasındaki sinerjinin daha az öneme sahip olması, sadece film uyarlamalarının başarı olamamasından değil, aynı zamanda oyunun bir bütün olarak sinemaya aktarılamamasından kaynaklanıyor. Ya da sinemayı oyuna… Orasına siz karar verin.
Son zamanlarda, iyi bir süper kahraman aksiyon oyununun tek örneği Batman: Arkham serisi oldu, ama şimdi Spider-Man’i de bu listeye ekleyebilirsiniz.
Sony'nin Örümcek Adamı, eski Batman: Arkham oyunlarına çok benziyor.Özellikle de Batman: Arkham Asylum’a. Oyunda New York City'nin açık dünyasında aksiyon ve macerayı doyasıya yaşıyorsununuz.
Oyunun tam adı Marvel’s Spider-Man olmasına rağmen, oyunn Marvel sinematik evreninde geçmiyor. Diğer Marvel karakterlerine küçük referanslar verilmesine rağmen, anladığım kadarıyla, mevcut herhangi bir evrende yer almıyoruz. Her şeyden önce, çeşitli filmlerden, özellikle de Sam Raimi üçlemesinden kayda değer bazı etkilerle, karakterlerin Ultimate çizgi roman versiyonlarına dayanıyor. Spidey'in durmak bilmez karakteristik yapısı, hikaye vuruşları ve aksiyon sahneleri güzel yansıtılmış.
Hikayenin kendisi, Mister Negative tarafından yönetilen çete ve Kingpin'in tutuklanması etrafında dönüyor. Oyunun çoğunda -tipik olarak- haydutları pataklıyorsunuz. Bu noktada, oyunun özellikle savaş mekaniği söz konusu olduğunda, Arkham esintilerini sıkça göreceksiniz.
Dövüş anlamında ilk olarak Spidey'in ağları var ve Batman'den çok daha atletik. Fakat savaşın genel tarzı ve ritmi, yarı otomatik dodge'lar ve devam etmek için çok az düşünce gerektiren sistem tamamen benzer. Keyifli mi? Evet. Ancak kilidini açtığınız ekstra hareket ve yetenekler ne olursa olsun, hiçbir zaman derinlik kazanmıyor.
Oyun, Batman'den sık sık belli senaryoları ve bulmacaları ödünç alıyor. Örümcek Adam, Arkham oyunlarıyla neredeyse aynı şekilde çalışan ve ara sıra gizli bölümlerde özellikle faydalı olan, dedektif görüşüne de sahip.
Oyunun yönetmeni Bryan Intihar, Peter Parker'ı ekrana çok güzel yansıtmış. Eski Parker yok. Parker, yeni keşfedilen süper güçleriyle başa çıkmayı öğrenen birinden ziyade, New York sokaklarını suçtan arındırarak dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak isteyen 23 yaşındaki üniversite mezunu olarak gösteriliyor. Karaktere birkaç yıl katmak da hoş bir sürpriz. Herkesin favori kahramanı için sayısız yeni hikaye de var.
Bu ilk Örümcek Adam oyunundan epey uzak olsa da, Insomniac'ın versiyonu, kahramanın sahip olduğu güçleri ekranda en iyi yansıtan oyun. Oynanış son derece tatmin edici. New York'un yükselen beton ormanında ağlarla sallanma hissi size mükemmel bir şekilde aktarılıyor. Havada akrobatik hareketler de yapabilirsiniz.
Ancak Intihar ve ekibi orada durmuyor. Çünkü oyundaki savaş sistemi de tamamen duyarlı, derin ve sevindirici. Kombinasyonlar ilk başta onları bir araya getirebilmeniz için yeterince kolay. Kısa süre sonra karışık kombinasyonlarda da usta olabilirsiniz.
EKSİLERİ