TeknolojiLG G6'ya benziyor ama aynı değil! LG Q6 inceleme (VİDEO)

LG G6'ya benziyor ama aynı değil! LG Q6 inceleme (VİDEO)

02.11.2017 - 14:53 | Son Güncellenme:

LG’nin tasarım anlamında amiral gemisi G6'ya oldukça benzeyen ancak fiyat bakımından sizi mutlu edecek orta segment telefonu LG Q6 modelini inceledik. Peki LG Q6'nın ekranı nasıl, pili ne kadar gidiyor ve fiyatı ne kadar? Hepsi LG Q6 incelememizde...

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Son birkaç yıldır, Çinli üreticiler düşük seviye akıllı telefon pazarında egemenlik kurdu. Xiaomi , Motorola ve Lenovo gibi üreticiler arasındaki şiddetli rekabet ise tüketiciler üzerinde olumlu bir etki yarattı. Çünkü düşük bütçeye uygun seçeneklerin sayısı hızla arttıkça, bu seçeneklerin her birinin sundukları da giderek artıyor.

Aslında artan rekabet miktarı da daha fazla riskten kaçınma ile sonuçlandı. Yani bu, ucuz telefonları bugün tahmin edilebilir hale getirdi. Örneğin, Xiaomi Redmi Not 5'in ne getireceğini hayal etmek zor değil . Birkaç özellik yükseltmesi ve biraz daha yeni yazılımdan memnun kalmamıza rağmen, şimdiki rahatlama hissi bu segmentteki telefonları biraz sıkıcı hale getirebilir.

Haberin Devamı

Ancak LG, FullVision görüntü teknolojisini Q6 modeliyle orta segment akıllı telefon grubuna getirdi. Peki LG Q6 hangi özelliklerle beraber geliyor? En önemlisi LG Q6'nın fiyatı ne kadar?

Bu ve daha fazla sorunu cevabını vermek için incelememize tasarımla başlayalım.

TASARIM

LG Q6, LG'nin tasarım diliyle uyumlu olması için LG G6'ya yeterince benzemekle birlikte, aşırı derecede türev olmaktan kaçınmak için birkaç farklı şey de sunuyor. Evet, Q6’nın aynı ön tasarım, minimal çerçeve, birinci sınıf bir metal çerçeve ve parlaklık sunuyor. Ancak daha yakından incelerseniz, bazı önemli ayrımlara dikkat edeceksiniz.

Bu sefer, parlak sırt cam yerine plastik. Plastiğin birkaç avantajı var. Telefonu yanlışlıkla düşürürseniz çatlama olasılığı cama göre daha düşük. Ayrıca malzeme ucuz olduğundan LG'nin Q6'yı uygun fiyata sunmasının nedenlerinden biri.

Bununla birlikte, Q6'nın plastik sırtı, G6'nın biraz kolay çizilebiliyor ve parmak izlerini epey belli ediyor. Bu yüzden onu daha iyi korumak için bir kılıf almanız faydalı olacaktır. Q6’nın ön yüzü ise Corning Gorilla Glass 3 ekran camıyla kaplı. Ön yüzde dikkate değer bir çiziğe rastlamadım.

Arka kamera yapılandırması Q6 ile tek bir merceğe indirildi. LG, lensi üst orta yerine sol üst köşeye koymaya karar verdi, muhtemelen tasarımın biraz daha minimal görünmesi için bir yol.

Haberin Devamı

LG Q6’da parmak izi okuyucu yok. Evet, bunu doğru okuyorsunuz. Bu cihazda parmak izi okuyucu yok. Bu kesinlikle bazıları için vazgeçme nedeni olabilir. Sonuçta, yarı fiyatı kadar olan telefonlar bile bu teknoloijyi barındırmaya devam ediyor.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

LG bunun yerine Q6'da yüz tanıma özelliği sunuyor. Bu özellik, ön yüz fotoğraf makinesinin girdisini, telefon ayarlarında kurmuş olduğunuz yüzünüzün kayıtlı bir profiliyle karşılaştırarak çalışıyor. Bu harika bir alternatif gibi görünüyor, ancak uygulamada bazı durumlarda iyi çalışmıyor. Örneğin karanlık ortamlarda veya bazen yüzünüzde yaptığınızda farklılıklarda (traş olduğunuzda mesela).

Yüz tanıma özelliği sizi tanımayacağından parolanızı manuel olarak girmeye hazırlanın. Her durumda düzgün şekilde çalışması için Q6’yı yüz hizasında veya yüz hizasına yakın tutmanız gerekiyor.Yüz tanıma özelliğinin açıkçası parmak izi okuyucu için özür diler bir alternatif olduğunu söyleyebilirim.

LG Q6, minimalist, ince ve zarif tasarımıyla dikkat çekici bir görünüşe sahip ve tek elle rahatlıkla kullanılabiliyor. Akıllı telefonun “çerçevesiz” şekli ekranı büyütmek için tasarlanmış olmasına rağmen ekrana yanlışlıkla dokunmanın da önüne geçiyor.

Haberin Devamı

LG Q6, 8.1 mm kalınlığında ve 149 gram ağırlığında. Telefon biraz kalın ama boyutu ve segmentine göre değerlendirince bu pek bir sorun teşkil etmiyor. Kenar çerçeveleri metalden olduğunda aşınmalara karşı dirençli.

5.5 inç bir yüze sahip cihazın üst kısmında ahize, sensörler ve 5 MP kamera bulunuyor. Sol kenarda ses tuşları, nanoSIM ile microSD kart yuvası; sağ kenarında ise güç butonu konumlandırılmış. Ses ve güç tuşlarına tek elle kullanırken rahatlıkla erişilebilirsiniz.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

Tek bir küçük "LG" logosu, ön siyah çerçeve ile son derece iyi uyum sağlıyor. Bu, bugün piyasadaki diğer telefonlara güzel bir değişiklik.

Üst kenara baktığımızda ikinci mikrofon, alt kenarda ana mikrofon, 3.5 mm. kulaklık jakı ve microUSB portu bulunuyor. USB-C portunun orta segmenttelefonlarda bile görülmeye başlandığı bir dönemde Q6’da microUSB portunu görmek biraz şaşırtıcı.

Haberin Devamı

Arka kısıma ise kamera, LED flaş, küçük bir Q6 logosu ve hoparlör yerleştirilmiş. Sol alt köşedeki küçük hoparlör, orta düzeyde ses çıkışı sağlıyor. Çok yüksek değil ama tizler iyi ama baslar ise düşük. Bu arada telefonu düz bir yüzeye koyduğunuzda hoparlörden çıkan sesi duymanız da oldukça zor.

Bununla birlikte, eğer bir parmak izi okuyucuya sahip olmadığınızı biliyorsanız, genellikle Q6'nın tasarımını takdir edeceksiniz. Etkileyici kısım yapı kalitesi, diğer ucuz telefonlardan daha iyidir.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

EKRAN

LG Q6'nın ana satış noktalarından biri de onun FullVision görüntüsü. Aynı teknolojiyi LG G6'dan hatırlayabilirsiniz. Q6'nın ekranı, 18:9 görüntü oranı, ince ekran çerçeveleri ve zarifçe kavisli köşeleriyle G6’ye benzerlik gösteriyor.

Ekran boyutu da düştü. G6’da 5.7 inç olan ekran burada 5.5 inç. IPS LCD teknolojisine sahip olan ekran1080 x 2160 piksel çözünürlüğü ve 442 ppi’lik piksel yoğunluğu sunuyor.

Kompakt çerçeve ile birleşen bu daha küçük boyut LG Q6'nun şaşırtıcı derecede küçük olmasını sağlıyor. Q6'nın kompaktlığı, en sevdiğimi yönlerden biri, zira özellikle tek elle telefonu kullanmayı daha kolay hale getiriyor. Bu fiyat aralığında bu kadar iyi bir ekran-gövde oranıyla başka bir telefon bulmak için zorlanabilirsiniz.

Ekranın kendisi de beklediğimden daha iyi. 2160 x 1080 piksel çözünürlüğünde IPS LCD panel, iyi kontrast seviyeleri ve doğru renk üretimi sağlıyor. Görüş açısı iyi, renkler canlı ve doğru miktarda doygun. YouTube veya Netflix’ten rahatça sabaha kadar videolar izleyebilirsiniz. LG’nin burada düşük fiyatta dahi kaliteli bir ekran sunulabileceğini göstermiş olması önemli.

Gün ışığında okunabilirlik en iyisi değil, fakat bu fiyat noktasına göre normal. Ekran ayrıca Gorilla Glass 3’le kaplı. Gorilla Glass 5'i umut edenler için hayal kırıklığı yaratabilir ancak her iki nesil benzer çizilme direncine sahip. Ekran kolay kolay çizilmiyor endişelenmeyin.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

PERFORMANS

LG Q6’nın kapağının altında sekiz çekirdekli Snapdragon 435 işlemci ve buna eşlik eden 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik bulunuyor. Depolama alanı microSD kart yardımıyla 256 GB’a kadar arttırılabiliyor.

Adreno 505 ekran kartı da bu fiyat segmentindeki en iyi GPU'lardan biri. Bu nedenle mobil oyunlarla ilgili herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Telefon AnTuTu’dan 34408 puan aldı. GeekBench 4’te ise 482 civarında tek çekirdek ve 1865 seviyesinde çoklu çekirdek puanı kaydetti.

Q6, zayıf benchmark puanlarına rağmen, temel görevleri çok iyi yerine getiriyor. Animasyonlarda takılmalar olmadan arabirimin pürüzsüz çalıştığınız gördüm. Çoklu görev uygulamaları iyi işlenmiş ve uygulamalar oldukça hızlı yükleniyor. 4K gibi yüksek çözünürlüklü videoları oynatmıyor, ancak Full HD gibi normal videolar için yeterli bir performans sunuyor.

Telefon, normal uygulamaların düzenli kullanımı ile ısınmıyor. Ancak metal çerçeve oyun oynarken biraz ısınabiliyor. Q6, çoğu 3D oyunları çalıştırmada iyi iş çıkartıyor. Xenowerk gibi oyunlar iyi çalışıyor ancak Asphalt 8 gibi daha ağır olanlar pek pürüzsüz değil.

Telefonda işletim sistemi olarak Android 7.1 Nougat bulunuyor ve arayüz olarak da LG UI 5.0 kullanılmış. LG'nin yazılımı diğer Android cihazlardan farklı değil. LG, burada kendi benzersiz yazılım özelliklerini eklemenin yerine, küçük değişiklikler yaparak farklılaşmış. Örneğin, varsayılan olarak herhangi bir uygulama çekmecesi yok, ayarlar menüsü sekmeler şeklinde organize ediliyor ve sistem uygulamalarının kendi tasarımları var.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

Arayüzün kullanımı temiz olsa da ekranın alt bölümünde sanal butonlar yer alıyor. Bu sanal butonları gizlemek ne yazık ki mümkün değil. Uygulama içindeyken ekranda duruyorlar. Uygulama içindeyken sanal butonları gizleme seçeneği olsa daha geniş bir görüş alanı sunulabilirdi. Bir sonraki güncellemeyle bu özelliğin gelmesini bekliyoruz.

İndirilen uygulamaların ekran boyutunu ayarlayan bir uygulama ölçekleme seçeneğiniz de var. Ayrıca ekran boyutunu tercihinize göre de ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bildirim çekmecesi (sanal butonlar) de özelleştirilebilir.

Ek olarak, telefonun performansını, pilini ve hatta donanımları test etmek için Smart Doctor uygulaması da bulunuyor. LG Q6, LG'nin kendi yerel uygulamalarıyla ve Google Haritalar, Gmail, Duo ve daha pek çok uygulamayı içeren Google uygulamaları ile birlikte geliyor.

LG Q6’daki gömülü 3000 mAh pil, normal yoğunluktaki kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Ancak, benim gibi bir multimedya veya Instagram canavarıysanız büyük olasılıkla akşam üstü yüzde % 20 civarında şarj yüzdeniz kalabilir.

90 dakikalık Full HD video testinde yüzde 16'lık kayıp yaşayan LG Q6, 45 dakikada yüzde 50, yaklaşık 1,5 saatte ise tam şarj kapasitesine erişebiliyor.Bu oldukça iyi, ancak Snapdragon 435 işlemcisinin ne kadar verimli olduğu göz önüne alındığında şaşırtıcı değil.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

KAMERA

LG Q6’da f/2.2 değerinde 13 MP çözünürlüklü ana kamera ve yine aynı değerde 5 MP çözünürlüklü 100 derece geniş açılı ön kamera bulunuyor. Q6, sadece G6'nın sevilen çift objektifli kurulumundan değil aynı zamanda amiral gemisi düzeyindeki kalitesinden de yoksun.

Fotoğraf çekmek için fotoğraf makinesinin biraz yavaş olduğunu belirtelim. Bazen önemli bir anı kaçırabilirsiniz. Arka kamerada otofokus olsa da mükemmel bir sabit eliniz yoksa hareket etme bulanıklığa neden olabilir.

İyi aydınlatılmış bir ortamda çekilen görüntüler iyi görünüyor. Genellikle, renk üretimi çok iyidir ve iyi bir ayrıntı seviyesi var. Dinamik aralık iyi, zaten bu fiyat noktasında beklenen de bu. Çekilen görüntülerin sosyal medya platformları için yeterince iyi olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte, telefonunuzun kamerasını sık kullanıyorsanız, daha pahalı bir akıllı telefon satın almayı düşünebilirsiniz.

13 MP arka kamera manzara ve makrolarda iyi seviyede ayrıntılar yakalıyor.Q6 kamera vizöründe, otofokus noktalarını temsil eden DSLR tarzı yeşil kareler var, ancak bu her zaman nesnenizin odaklandığı anlamına gelmiyor. Doğru odaklanmayı sağlamak için vizördeki istenen bölgeye dokunmak en iyisi.

Düşük ışıkta çekilen kareler ne yazık ki isteneni vermiyor. Gürültü fark ediliyor ve görüntüler ayrıntılı değil. Adil olmak gerekirse, düşük ışık koşullarında düşük kaliteli bir telefon kamerasının iyi performans gösterdiğini henüz görmedim. Öndeki f/2.2 değerindeki 5 MP kamera yakın ve geniş selfie çekimleri için ideal.

LG Q6 ile 1080p'ye kadar video kaydedebilirsiniz. Video kalitesi orta seviyede. Elektronik görüntü sabitleme hareketli çekimlerde pek başarılı değil.

Kamera uygulaması basit ve kullanımı kolay. Tüm düğmeler ve geçişler, olmasını beklediğiniz yerde. G6'da gördüğümüze benzer bir Kare Kamera modu var; bu, ekranın yarısını vizör olarak kullanmanızı ve diğer yarısı çekimlerinizi çerçevelemek için referans oluşturmanızı sağlıyor. LG sosyal medyaya hızlı paylaşım için gizli bir düğmede de dahil etmiş.

LG'nin dahili kamera uygulaması, temel bir çekim deneyimi sağlıyor. Otomatik, panorama ve yemek gibi üç farklı modun yanı sıra çok sayıda filtre var. Maalesef manuel mod yok. Profesyonel fotoğrafçılar kesinlikle daha pahalı seçeneklere doğru gideceklerinden bunu bir dezavantaj olarak düşünmüyorum.

LG G6ya benziyor ama aynı değil LG Q6 inceleme (VİDEO)

SONUÇ

Q6 ile LG, FullVision görüntü teknolojisini çok erişilebilir bir fiyat noktasına başarıyla getirdi. Ekranın 18:9 en-boy oranı ve telefonun küçük çerçeveleri gerçekten Q6'yı rakiplerinden üstün kılıyor. Telefonun kompakt boyutları (5.5 inçlik ekrana rağmen) ve mükemmel yazılımı bu telefonu satın almanız için iyi bir neden. Bütçesine göre işlemcisi de zorlu oyunlarda ve uygulamalarda performansı sınırlıyor.

Bununla birlikte, LG Q6’nın bazı dezavantajları da var. Parmak izi okuyucu ve diğer küçük sorunlar rakipleri karşısında onu geride bırakıyor.

Ucuz fiyata gösteriş yapacak bir akıllı telefon arıyorsanız LG Q6, hem bu hem de performans ihtiyacınızı karşılayabilir.

Fiyat-performans cihazı LG Q6’ya 1299 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • 18: 9 FullVision ekran
  • Büyük ekrana rağmen kompakt boyut
  • Sağlam yazılım
  • microSD kartları destekliyor
  • Uygun fiyat

EKSİLERİ

  • Parmak izi okuyucu yok
  • Kameralar sizi pek etkilemeyebilir
  • Eski tip mikroUSB girişi
  • Plastik arka kısım çizikleri kolay belli ediyor