Populer BilimJapon bilim insanları yapay zeka yardımıyla zihin okumayı başardı

Japon bilim insanları yapay zeka yardımıyla zihin okumayı başardı

19.01.2018 - 14:20 | Son Güncellenme:

Bilgisayarların düşündüğünüzü görselleştirebileceği bir gerçek düşünün. Japon bilim adamları, yapay zekayla insanların zihnini okuyup zihnimizdeki görselleri bilgisayar ortamına aktarmayı başardı.

Japon bilim insanları yapay zeka yardımıyla zihin okumayı başardı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Makine öğrenimi daha önce beyin taramalarını incelemek ve bir kişinin siyah beyaz harfler veya basit coğrafi şekiller gibi görüntüleri görselleştirmek için kullanılmıştı.

Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'ndeki dört bilim adamı beynimize bağlanıp düşüncelerimizi okuyup yeni düşünceler oluşturacak bir yapay zeka geliştirmeyi başardı. Guohua Shen, Tomoyasu Horikawa, Kei Majima ve Yukiyasu Kamitani, Aralık ayı sonunda BioRxiv bilim platformundaki düşünceleri çözmek için yaptıkları yapay zekanın araştırılması üzerine yaptıkları araştırmaların sonuçlarını açıkladı.

Kyoto'daki bilim adamları derin sinir ağları (yapay zeka) kullanarak düşünceleri "çözme" teknikleri geliştirdi. Yeni teknik, bilim insanlarının, örneğin bir kuş veya bir kovboy şapkası takmış bir adamın resmi gibi çok katmanlı renk ve yapıya sahip daha sofistike "hiyerarşik" görüntüleri çözmelerine olanak tanıyor.

Haberin Devamı

Deep Image Reconstrucion (Derin Görsel Yapılandırması) adlı yöntemle gözle gördüğünüz görseller, bilgisayar ortamına taşındı.

Japon bilim insanları yapay zeka yardımıyla zihin okumayı başardı

Bilim adamlarından biri olan Kamitani, "Kişinin beyin aktivitesine bakarak sadece bir insanın gördüğü bir görüntüyü yeniden oluşturmak veya yeniden yaratmak için yöntemler araştırıyoruz. Önceki yöntemimiz bir görüntünün piksel veya basit şekillerden oluştuğunu varsaymaktı ancak beynimizin görsel bilgiyi hiyerarşik olarak farklı karmaşıklıkların özelliklerini veya bileşenlerini çıkardığı biliniyor." dedi.

Araştırma için, 10 ay boyunca üç konu, doğal görüntüler (bir kuş ya da bir insan fotoğrafı gibi), yapay geometrik şekiller ve alfabetik harfleri değişik uzunluklarda gösterildi.

Bazı örneklerde, bir kişi 25 görselden birine bakarken beyin aktivitesi ölçüldü. Diğer durumlarda, daha önce gösterilen görüntüyü düşünmeleri istendiğinde kaydedildi.

Beyin etkinliği tarandıktan sonra, kişinin düşüncelerini görselleştirmek için bilgi ters mühendislikle (veya şifresini çözerek) çözüldü.

Teknoloji gelişmeye devam ederken, potansiyel uygulamalar akıl almaz hale geliyor. Görselleştirme teknolojisi, bir şeyleri hayal ederek resim çizmenize ya da sanat eseri yaratmanıza yardımcı olabilir. Hayalleriniz bir bilgisayar tarafından görselleştirilebilir. Psikiyatri hastalarının halüsinasyonları görülerek bakımlarında yardımcı olunabilir. Kamitani, bir gün beyin-makine arayüzleri, görüntü veya düşüncelerle iletişim kurulmasına izin verebilir dedi.