13.04.2018 - 16:59 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Huawei P20 Pro'nun tasarımı diğer üreticilerinden çok farklı değil. Ön tarafta 24MP kamera ve 6.1 inçlik çentikli ekranı görüyoruz. Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus’tan farklı olarak parmak izi tarayıcısını cihazın ön yüzüne yerleştirmiş.
Parmak izi demişken P20 Pro’da göz, yüz gibi farklı kimlik doğrulama seçenekleri de var. Yüz tanımanın iPhone X’ten hızlı olduğunu söyleyebilirim. Parmak izi tarayıcı da S9 mu yoksa P20 Pro mu derseniz kazanan yine Huawei olacaktır.
Şurada şöyle bir sorun var. Ana ekran düğmesi bir dizi ekran gezinti tuşunun altında bulunuyor. Büyük parmakları olan biri olarak, sık sık her iki tuşa da basabilir. Tıpkı benim yaşadığım gibi. Aynı zamanda, Google Asistan'ı kullanıma sunuyor.
P20 Pro’nun arkasında baktığınızda Leica tarafından tasarlanmış üç kamera ve LED flaşı görüyorsunuz. Daha gelişmiş derinlik algılaması için lensler sağ üst köşeye dikey olarak yerleştirilmiş. Tıpkı iPhone X’teki gibi.
Huawei P20 Pro'nun alt kenarında, USB-C yuvası her iki tarafta bulunan stereo hoparlör var. Hoparlör, en yüksek ses seviyesinde bile net ve zengin ses sunuyor. 3.5mm kulaklık jakı bu modelde yok. Kutu içinden USB-C’yi 3.5mm’e çeviren adaptör çıkıyor. Mate 10 Pro’da bu çevirici yoktu.
Tasarım özellikle de renkler, bugüne akıllı telefonlarda gördüğüm en iyilerinden biri.Güçlendirilmiş cam ve alüminyumla kaplı cihaz elde oldukça güzel görünüyor. Mor rengin hastası oldum diyebilirim. Metal ve cam birleşimi, vurma veya çarpmalara karşı koruma sağlasa da kullanırken dikkatli olun. Bu arada cihazın elden kayma olasılığı yüksek.
Ele oturan ekran
Huawei P20 Pro’da Standart 16: 9 yerine daha ince ve uzun görünsün diye 18.7: 9’luk 6.1 inçlik panel kullanılmış. Yani daha fazla ekrana sahipsiniz.
Daha önce de belirttiğim gibi, ekranın üst kısmında iPhone X benzeri küçük bir çentik var. İsterseniz bu çentiği ekran ayarlarından gizleyebilirsiniz.
HD+ çözünürlüğe (1080 x 2160) sahip ekranda renkler canlı ama bazen aşırı doygunluk hissi yaratabilir. Neyse ki, renk ayarını kişisel tercihinize uygun şekilde ayarlayabilirsiniz.
Galaxy S9’daki gibi Huawei P20 Pro’da da HDR10 için tam destek sunuluyor. Yani Netflix’teki içerikleri çok daha geniş renk gamıyla izleyebilirsiniz.
P20 Pro’nun ekranındaki en iyi şey, sunduğu parlaklık. En yüksek seviyede karanlıkta bir mesaj okurken veya güneş ışığı altında bir video izlerken sorun yaşamayacaksınız.
Hızına diyecek söz yok ama neden daha iyisi olmasın!
P20 Pro, Android 8.1 Oreo üzerine EMUI 8.1 arabirimiyle geliyor. Huawei EMUI’ınyeni sürümüyle daha önceki çoğu hatayı gidermeyi başarmış. En son sürüm, üstün performans, uygulamalar arasında hızlı geçiş gibi özellikler sunuyor.
Huawei P20 Pro, Kirin 970 işlemci, 6GB RAM ve 128GB depolama alanıyla geliyor. microSD kart girişi ne yazık ki yok. Bir avuç dolusu uygulama arasında geçiş yaparken hiç bir takılma yaşamadım. Asphalt 8 gibi yüksek sistem gereksinimi isteyen oyunları da kare düşmeleri olmadan rahatlıkla oynayabilirsiniz.
Geekbench 4 performans testinden Huawei P20 Pro, tek çekirdekli testten 1923 ve çok çekirdekli testten ise 6770 puan aldı. Bu puanla Galaxy S9+’ın gerisinde kalıyor.
P20 Pro’da neredeyse iki gün yetebilecek 4000mAh'lik çıkarılamayan büyük bir batarya var. Telefonla sabahtan akşama kadar düzinelerce fotoğraf çektim, çeşitli videolar kaydettim, sosyal ağ uygulamaları ve e-postaları kullandım ama gün sonunda hala yüzde 40 civarında şarjım vardı. Hızlı şarj sayesinde batarya 0’dan yüzde 100’e yaklaşık 1.5 saatte ulaşabiliyor. Yüzde 0’dan yüzde 80’e çıkması 45 dakika sürüyor. Pil konusunda tek eksiklik ise kablosuz şarj olmaması.
iPhone X ve Galaxy S9 Plus’tn geri kalsa da P20 Pro performans anlamında hayal kırıklığı yaşatmıyor. Akıcı bir şekilde ve herhangi bir gecikme olmadan uygulamaları kullanabiliyorsunuz.
Çoğu fotoğrafçının hayali
Huawei P20 Pro piyasadaki üç lensliilk akıllı telefon. Bunlar Leica işbirliğyle hazırlanan 40MP standart RGB ( f / 1.8), 20MP monokrom( f / 1.6) ve 8MP telefoto( f/ 2.4) sensörler. Yapay zeka destekli kamerada Optik Görüntü Sabitleme (OIS) de var.
Üç sensör de, her biri belirli bir rol üstlenerek birlikte çalışıyor. 40MP sensör sahnedeki renkleri yakalıyor; 20MP monokrom sensör daha fazla ayrıntı; 8MP sensör ise yakınlaştırma için kullanılıyor. Hepsi ne yazık ki birlikte çalışarak 68 MP’lik fotoğraflar çekmiyor.
Yapay zeka motoru ise gece de dahil olmak üzere birçok farklı senaryoyu tanıyıp çekimleri daha iyi hale getiriyor.
Hem gün ışığında hem de gece karanlığında çekilen fotoğraflar net ve keskin detaylarla dolu. Özellikle gece fotoğrafı anlamında P20 Pro, rakiplerini geride bırakıyor. Uzaktaki nesnelere daha yakından bakmak için de 5x hibrit zumla yakınlaştırma yapabilirsiniz. Optik zum ise 3x. 20 Pro, ayrıca faz algılamalı ve lazer otofokus da bulunuyor.
Öte yandan P20 Pro video anlamında çok iddialı değil. Arka kamerayla 2160p / 30 kare ya da 720p'de 960 kareağır çekim videolar kaydedebilirsiniz. Videoda Mate 10 Pro’ya göre bir gelişme var ama bir iPhone X kadar ne yazık ki olunamamış. 960 kare video çekerken zamanı doğru ayarlamanız lazım.
24 MP ön kamera, portre modunda güzel sonuçlar üretiyor. Videoda ne yazık ki FHD seçeneğiniz yok. Maksimim 720 p video kaydedebiliyorsunuz.
Sonuca bağlıyorum
Huawei P20 Pro, son model özellikleri, çarpıcı tasarımı ve sınıfındaki en iyi üç kameralı kurulumu sayesinde özellikle fotoğrafçıları etkileyecek sağlam bir akıllı telefon.
Huawei P20 Pro'ya yaklaşık 4600 TL'ye sahip olabilirsiniz.
ARTILARI
EKSİLERİ