09.12.2018 - 10:37 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Mate 20 Pro, Huawei'nin en iyi görünen telefonu. Samsung'un Galaxy S serisinin kavisli tasarımından kesinlikle ilham alsa da öne çıkması için yeterli bireyselliği sergiliyor. Kişisel olarak, en iyi tasarlanmış telefonlar arasında ilk 3 hatta 1. sıraya koyabilirim.
Cihaz, 6.3inç ekrana sahip ama elde çok büyük durmuyor. Bunda çentiğin yanı sıra, kavisler de etkili. Çok da hafif. Mate 20 Pro’ya önden baktığınızda Galaxy S9’un hatlarına sahip olduğunu görebilirsiniz.
Mate 20 Pro çok çeşitli renk tonlarına sahip. Benim incelediğim modelin rengi yanar dönerli. Sahip olduğu renkleri gün ışığında gözlemleyebilirsiniz. Arka panel ise parmak izlerine karşı dayanıklı.
Huawei, güç ve ses tuşlarının cihazın sağına yerleştirmiş. Sol taraf tuşlardan tamamen arındırılmış. Yanlışlıkla kilit düğmesine basma şansını azalttığı için ses düğmelerinin sol tarafta olmasını tercih edenler tabi ki de olacak. Birkaç yanlış basmadan sonra yeni düzene de hemen alışacaksınız.
USB-C, Huawei Mate 20 Pro üzerindeki tek port. Kulaklık jakı burada ne yazık ki yok. Ancak kutu içinden USB-C’yi 3.5mm’e çeviren adaptör çıkıyor. Bununla birlikte, örneğin bir TV'yi kontrol etmek için üstte kızılötesi verici (IR blaster) de bulunuyor.
3.5 mm jak gibi, fiziksel parmak izi sensörü de kaldırıldı. Apple'ın aksine, Huawei sizi yalnızca yüz kilidini kullanmaya zorlamıyor. Huawei, OLED ekranının altına parmak izi tarayıcısı yerleştirdi. Bu fütüristik teknoloji, kilit açma yöntemi için daha temiz bir görünüm sağlıyor. Sensör son derece hızlı ve güvenilir.
Bu tarz ekran altı parmak izi tarayıcılar, ilerleyen dönemde geleneksel sensörlere nazaran daha popüler hale gelecek. Huawei Mate 20 Pro'yu uzun süre kullandıktan sonra, bunun iyi bir girişim olduğunu söyleyebilirim. Ancak, standart bir parmak izi sensöründen çok daha fazla basmanız gerekeceğini unutmayın.
Ekrandaki parmak izi sensörünün yanı sıra iPhone XS’dekine benzer yüz tanıma sistemi burada da var. Bu sistem, genellikle parmağınız ekrana değmeden telefonu açıyor. Sadece ön kamerayı kullanmak yerine, Mate 20 Pro, kızılötesi sensör, nokta projektörü ve 24 megapiksel kamerayla yüzünüzün derinlik haritasını oluşturuyor.
Bu sistem, hem daha basit hem daha güvenli. Bu nedenle parmak izi kimlik doğrulaması gerektiren bankacılık ve diğer uygulamaların kilidini açmak için kullanılabilir. Ayrıca karanlıkta, ekranın yanmasını ve yorgun gözlerinizi kör etmesini gerektirmeden çok iyi çalışabiliyor.
EKRAN
Mate 20 Pro'nun öne çıkan diğer bir özelliği ise 19.5: 9 oranındaki 6.39 inçlik OLED ekranı. Kavisli ekranın çözünürlüğü ise 3120 x 1440 piksel.
Samsung cihaz tasarımlarını giderek daha rafine hale getiriyor. Örneğin Galaxy Note 9'da kıvrım daha az.
Mate 20 Pro'nun paneli piyasadaki en iyilerden biri. OLED, derin siyahlar ve sonsuz kontrast sunarken Huawei de renkleri doğal tutmuş. Kırmızılar aşırı doygunluk hissi vermeden güzel bir canlılık patlaması yaşatıyor. Yeşiller ise çok parlak değil.
Renk performansını ayarlardan değiştirebilirsiniz. Daha sıcak ve doygun renkler için 'Canlı' modu etkinleştirebilirsiniz. Yüksek Dinamik Aralık (HDR) video desteği de var. Ancak, Netflix veya Amazon Prime şu anda Mate 20 Pro'nun ekranını desteklemiyor. YouTube'daki HDR videolar ile ise olağanüstü görünüyor. Şimdilik bunlarla yetinebilirsiniz.
Ekranın en üstünde oturan çentik, biyometrik yüz kilidini açma özelliği için gereken tüm sensörleri gizleyen küçük bir alan. Çentikler, gelişmiş teknolojiyi içinde sakladıklarından beni hiç de rahatsız etmiyor.
Pro'nun çentiği, iPhone XS’deki gibi ekranı engellemiyor ya da büyük bir çoğunluğunu kaplamıyor. Ekranı sonuna kadar kullanabiliyorsunuz.
PERFORMANS
Şu an Huawei Mate 20 Pro'dan daha hızlı bir Android telefon yok. Bu hem sentetik hem de gerçek dünya kullanımı ile kendini belli ediyor. iPhone XS ve iPhone XS Max’ten ise ufak bir farkla geride.
Peki Mate 20 Pro neden Android dünyasında çok daha iyi? Cevap, işlemcide yatıyor. Hemen her 2018 Android amiral gemisi - LG G7 , OnePlus 6T , Galaxy S9 - Qualcomm'un 10 nm’lik Snapdragon 845 işlemcisiyle piyasaya sürüldü.
Mate 20 Pro ise Huawei tarafından tasarlanan Kirin 980 işlemciyle destekleniyor.Kirin 980 telefondan, daha iyi performans ve daha iyi verim almanıza yardım ediyor.
Buradaki 7nm’lik çip, önceki Kirin 970 gibi sekiz çekirdekli. Ancak, şimdi, her biri belirli görevler için sorumlu dört adet düşük güçlü, iki orta ve iki yüksek güçlü çekirdek kullanılıyor.
Huawei P20 Pro ve Mate 10 Pro'da kullanılan Kirin 970 ile kıyaslandığında Kirin 980, performansta %20, güç verimliliğinde %40 ve genel enerji verimliliğinde %58 bir artış sunuyor.
Mate 20 Pro,cidden hızlı bir telefon ve bunu elinize aldığınızda hemen hissediyorsunuz. Uygulamalar simgesine bastığınızda anında açılıyor. Hissedilecek bir gecikme yok ve yavaşlama görmüyorsunuz.
Bu işlemciye 6GB RAM ve Mali G76 MP10 grafik işlemcisi eşlik ediyor. Huawei ayrıca Mate 20 Pro'nun 12 ila 18 ay arasında ilk zamaki gibi hızlı bir şekilde devam edeceğini belirtti. Bunun ne kadar doğru olduğunu ilerleyen zamanda göreceğiz tabi ki de.
Oyun söz konusu olduğunda telefon cidden bir canavar. Razer Phone 2 gibi oyuna adanmış telefonlar olabilir ama Mate 20 Pro da ciddiye alınacak bir rakip.
Asphalt 9 gibi ağır bir oyunu, Galaxy S9 veya LG G7’ye nazaran daha hızlı oynayabilirsiniz. Bu, diğer telefonların yavaş olduğu anlamına gelmiyor.Ancak Kirin 980’nin yakında göreceğimiz yeni nesil Snapdragon yonga seti ile kafa kafaya rekabet edebileceğini söyleyebilirim.
Huawei'nin telefonları, hem Wi-Fi hem de hücresel veri anlamında her zaman güçlü sonuçlar vermişti burada da aynı durum geçerli. Aramalar esnasında gelenve giden sesler net çıkıyor. Bunun dışında hem çentikten hem de cihazın altından çıkan yüksek gürültülü iyi bir hoparlör kurulumu var. Telefon çift SIM'i desteklediğinden, iki adet nano SIM'i içine yerleştirebilirsiniz.
İlginçtir, burada microSD desteği yok. Bunun yerine Huawei, Nano Memory adında yeni bir genişletilebilir bellek kartı geliştirdi. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kart nano-SIM ile aynı boyutta. İncelemem sırasında, satılık herhangi bir nano hafıza kartı bulamadım. Normal microSD kart desteğinin olmaması 128GB dahili depolama ile yumuşatılıyor.
YAZILIM
Huawei Mate 20 Pro'yu sevecek çok şey var ama ne yazık ki yazılım deneyimi hala geliştirilmeli. Cihaz, kutudan Android 9.0 üzerine EMUI 9.0 ile çıkıyor.
Dijital Denge, yararlı bir özellik. Bu sayede uygulamalar için zamanlayıcılar belirleyebilir ve telefonunuzda günde ne kadar zaman harcadığınızı görebilirsiniz. Akıllı telefon kullanımınızı azaltmakla ilgili planlarınız varsa, buşüphesiz size yardımcı olacaktır.
Gezinme hareketleri Android'den çok iOS gibi çalışıyor. Uygulamalar arası geçişler hızlı.
KAMERA
Bu yıl akıllı telefon kameraları için güçlü bir dönem oldu. Huawei mobil telefon fotoğrafçılığını ilerletmek için gerçekten çok uğraştı. Sonuç mu? Şirket ve Leica arasındaki ortaklık, cidden etkileyici sonuçlar üretiyor.
Mate 20 Pro, Leica imzalı 40 MP (f1.8) geniş açı + 8 MP (f2.4) telefoto + 20 MP (f2.2) ultra geniş açı arka kamera ve 24 MP (f2.0) ön kamera ile geliyor. Arkada çift renkli LED flaş da var. Telefoto ve ultra geniş sensör, çekimlerinizde size çok yönlülük sunuyor.
40 megapiksel ana sensörle son derece iyi kareler elde edebilirsiniz. 40megapikselde çekim yaparsanız, bazı özellikler sınırlanıyor. Örneğin, yakınlaştırama yapamıyorsunuz ve büyük dosya boyutlarıyla uğraşabilirsiniz.
Başka bir seçenek Uzman AI sistemi. Bu, çekeceğiniz karenin görünümünü değiştirmek, sahneleri ve nesneleri tespit etmek için Kirin 980 içindeki çift sinir motorlarını kullanıyor. Yapay zeka ile resmi renklendiriyor ya da yüzleri pürüzsüzleştirebiliyor.
Uzman AI, mevcut modlar arasında uygun gördüğüne otomatik geçiş yapabiliyor. Telefonu bir kişiye yönelttiğinizde portre modunu etkinleştiriyor. Köprüye yöneltin, ultra genişliğe geçecek.
Yapay zeka çektiğiniz karelerin düz veya sıradan görünmesini engelliyor. Sunduğu değişiklikleri yine de beğenmezseniz, özelliği ayarlardan tamamen kapatabilirsiniz.
Süper Makro her zaman işe yaramıyor ve hatta kalite, istediğim kadar yüksek değildi. Ancak, en rahatsız edici şey, vizörün gösterdiği ile gerçekte çektiğiniz fotoğraf arasındaki fark. Bazen ekran, fotoğrafın gerçekten kötü olduğunu düşündürüyor, ama yakından baktığınızda sonuç tamamen farklı. Birkaç fotoğrafı sadece ekranda gördüklerimle yargıladım ama PC’de baktığımda son derece iyi durumdalardı.
Mate 20 Pro'nun düşük ışık çekimleri de gerçekten etkileyici. Renkler bozulmadan saklanıyor ve işlem sırasında çok fazla çamurlu detay eklenmiyor. Gece bir binanın fotoğrafını veya nesnenin fotoğrafını çekmek için özel Gece modu var. İşlembirkaç saniye sürüyor ama parlak birkaç fotoğrafı bir araya getirerek en sonucu veriyor. Bu modu kullanırken ellerinizi titretmemeye özen gösterin.
Beş yeni sinematik filtreniz var. En ilginçleri, Flu Arkaplan ve AI Renk. Arka Plan Bulanıklığı, videonuza bokeh efekti eklerken, AI renk konuyu renkli tutarken arka planı siyah beyaz olarak ayarlıyor. Her ikisi de kamera ekranda bir yüz algıladığında çalışıyor. Diğer üçü ise videolarınıza atmosfer katan genel filtreler.
PİL ÖMRÜ
Huawei Mate 20 Pro'nun içinde 4200mAh pil var. Cihaz ince, pil ise büyük. Bu da durumu daha etkileyici yapıyor. Mate 20 Pro, sizi pil tasarrufu modlarıyla uğraştırmadan normal kullanımda iki günlük kullanım süresi sunuyor.
Bazı pil optimizasyon özellikleri, telefonu istediğiniz şekilde uyarlamanıza yardımcı oluyor. Ekran çözünürlüğünü manuel olarak değiştirebilir veya önceden yapılandırılmış iki pil tasarrufu modundan birini seçebilirsiniz. Uzun pil ömründen vazgeçip telefonu iyileştirilmiş hız için Performans moduna geçirebilirsiniz.
Wi-Fi üzerinden parlaklık % 50'ye ayarlıyken, Netflix’ten bir saat HD video izlediğimde sadece% 5 güç tüketti. Telefon, grafiksel anlamda zorlu oyunlar sırasında pil korumak adına da iyi iş çıkarıyor.
Mate 20 Pro, hızlı şarjı desteliyor. Bataryanızı yaklaşık 30 dakika içinde yaklaşık % 65-70 oranında doldurabilirsiniz. Telefon yüzde 100’e ise 70 dakikada ulaşıyor. Bu, telefonu sabahları şarj edip, günün geri kalanını rahatça geçirebileceğiniz anlamına geliyor. Elbette bu hızlar için 40W şarj cihazını kullanmanız gerek ki bu da büyük bir engel.
Cihaz kablosuz şarjı da destekliyor. Mate 20 Pro'nuz ile iPhone XS'in pil azaldığında, onu kablosuz olarak şarj edebilirsiniz.Mate 20 Pro'nun üzerine iPhone XS Max'i 30 dakika boyunca bıraktığımda sadece % 5'lik geri dönüş aldım . Bu özellik, kulaklıkgibi ve diğer giyilebilir küçük cihazları şarj etmek için daha yararlı.
Huawei'nin telefonları daha da iyi olmaya devam ediyor. Mate 20 Pro mükemmel özellikler ile dolu ve şu anda piyasadaki diğer amiral gemisi telefonlara mükemmel bir alternatif.
Mate 20 Pro, IP68 sertifikasına da sahip. Yani suya ve toza karşı dayanıklı. Ancak gövde camdan yapıldığından bir kılıfın içinde olması daha mantıklı bir seçim olabilir.
Yazılım güncellemeleri kafada soru işareti oluşturuyor. Huawei, EMUI için kendi güncellemelerini sunuyor, ancak Android güncellemeleri - önümüzdeki yıl 10'da olduğu gibi - bu kadar zamanında olmayabilir. Bu, cihazın güvenlik açıklarına karşı savunmasız olmasına veya bazı yeni özelliklerin gözden kaçmasına neden olabilir.
Açıkçası kendinden daha pahalı olan Samsung Galaxy Note 9 ve iPhone XS’ten daha fazlasını da sunuyor.Arkada üç adet fantastik kamera, birkaç gün yetecek pil ömrü ve renkli tasarım en önde gelen özellikleri. Başka telefonların yapamayacağı şeyleri de yapabilir. Kablosuz olarak diğer telefonları şarj etmek gibi.
Huawei Mate 20 Pro'ya piyasada yaklaşık 7400 TL'ye sahip olabilirsiniz.
ARTILARI
Kaliteli kamera
Harika ekran
Çok hızlı şarj
Ekran içi parmak izi okuyucu
Kablosuz olarak diğer cihazları şarj etme
Uzun pil ömrü
Modern tasarım
EKSİLERİ
Huawei’nin yazılımı
Ekrandaki parmak izi sensör bazen tekleyebilir