10.10.2016 - 17:19 | Son Güncellenme:
Kimliğimiz nüfus cüzdanımızdan ibaret değil. Artık hepimizin gerçek kimliğinin yanı sıra bir de sanal kimliği var. Sanal ortamdaki bilgilerimiz çalınırsa banka hesaplarımız boşaltılabiliyor, sosyal medya hesaplarımız ve kimliğiniz ele geçirilebiliyor, hatta habersiz eviniz bile satılabiliyor. Sizce siz,bu ortamda gerçekten güvende misiniz?
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, Benim başıma gelmezdemenin riski ortadan kaldırmadığını söylerken siber risklerle ilgili güncel istatistikleri bizimle paylaştı.
- Geçtiğimiz aylarda büyük ihtimalle sizin de arasında yer aldığınız50 milyonvatandaşımızın kimlik bilgilerini bilgisayar korsanları tarafından internete sızdırıldı.Bu bilgilerle başkalarısizin adınıza birçok resmi veya ticari işlem yapabilir.
- Türkiye’de her yıl 10-15 milyon kişi siber suçlardan mağdur oluyor, bu mağduriyetin bedeli 600 milyon ABD dolarına yakın.
- Elimizden düşmeyen akıllı telefon ve tabletlerimizde tespit edilen virüs sayısıgeçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre3 kat arttı.
- Vazgeçemediğimiz bilgisayarlarımızın yarısına yakını düzenli olarak siber saldırıyamaruz kalıyor.
- Kullandığımız web uygulamalarına yapılan siber atak sayısında Türkiye, Dünya’da 5. Sırada.
- Belki siz korkmuyor olabilirsiniz ama, yapılan tüketici araştırmalarına göre Türkiye’de her 100 kişiden 86’sıkimlik hırsızlığından korkuyor!
Nasıl dolandırılıyoruz?
Siber saldırılarda kullanılan sayısız dolandırıcılık yöntemi var. Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, bilinenen yaygın yöntemleriaşağıda bizimle paylaştı.
- Oltalama: En yaygın internet dolandırıcılığı türlerinden. Dolandırıcılar bu yöntemle yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerinize erişiyor. Size gönderilen yanlış bir internet bağlantısına tıklayıp kişisel bilgilerinizi açılan sayfada yazıyorsunuz ve artık bilgileriniz onların elinde.Dünya’da yılda 500 milyon, Türkiye’de yılda 15 bineyakınkişinin ‘Oltalama’ mağduruolduğunu biliyor muydunuz?
- Virüslü E-posta: Bankanızdan gelmiş gibi görünen bir e-posta aldınız. Mailde banka hesap bilgilerinizin güvenlik riski ile karşı karşıya olduğu yazılı ve riski önlemek için bir bağlantıya tıklamanız isteniyor. Söyleneni yaptınız, fakat ne yazık ki bilgisayarınız artık sizin kontrolünüzde değil.Hazır olun, artık klavyenizle her yazdığınız bilginin birilerinin eline geçme ihtimali var.
- Kredi Kartı Dolandırıcılığı: Farklı yöntemleri var ama bir örnek verelim: Bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirmek istediğiniz bir uygulama için sizden kredi kartı bilginiz isteniyor. Fakat o da ne? Bir süre sonra bankanızdan kredi kartınızdan yapılan harcamalar için art arda mesaj almaya başlıyorsunuz. Sonuç: Mağdurlar arasına hoşgeldiniz!
- Sosyal Ağ Dolandırıcılığı: Çok yakın bir dostunuz Facebook üzerinden sizden para istedi. Lütfen durun ve düşünün: Mesajı gönderen dostunuz değil bir hırsız olabilir.
- Trojan: Siz farkında değilsiniz ama bilgisayarınız uzaktan yüklenen bir program ile kontrolünüzden çıkıyor. Bilgisayarınız sizin sanıyorsunuz ama içindeki her şeye artık başka birinin erişimi var.
Peki, nasıl önlem almalıyız?
Yıldız, teknoloji ile bu kadar iç içe yaşamamıza rağmen siber risklere karşı bilinç düzeyimiz ne yazık ki yeterli olmadığını belirtiyor. Siber saldırıların %95’i kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. Ne yapmamız gerektiğini bilirsek riskleri daha olmadan engelleyebileceğimizi, ya da gerçekleştiklerinde mağdur olmaktan kurtulabileceğimizi belirten Yıldız, bizeşu tüyoları veriyor:
- Tanımadığınız adreslerden gelen e-mailleri asla açmayın, linklere tıklamayın.
- Kişisel bilgilerinizi, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizi paylaşacağınız sitelere doğrudan internet adresini yazarak girin, giriş için size gelen e-maillerdeki linkleri kullanmayın.
- İnternet alışverişlerinizde mutlaka sanal kredi kartı kullanın. Sanal kart size harcama limitinizi anlık belirleme olanağı sağlar ve dolandırıcıların asıl kredi kartı bilgilerinize ulaşmasına engel olur.
- Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın.
- Bilgisayarınızda ve mobil cihazlarınızda mutlaka antivirüs yazılımı kullanın.
- Tüm bu önlemleri alsanız dahi unutmayın, halen risk altındasınız! Mutlaka sigortanızı yaptırın!
Zurich Sigorta bu alanda hangi çözümler sunuyor?
Zurich Sigorta, kimlik hırsızlıklarına ve siber risklere karşı koruma sağlayanyeni nesil bir sigorta ürününü, Kimliğim Güvende’yi bizleresunuyor. Kimliğim Güvendeile hem tüm siber risklere karşı önlem alabilir, hem de bu risklerle karşı karşıya kaldığınızda mağduriyetinizi giderebilirsiniz.İşte Kimliğim Güvende’nin sağladığı hizmetler:
- İnternette kişisel bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığını tarayan Web Radar hizmeti.
- Bilgisayarınızı virüslerden korumak için Antivirüs yazılımı.
- Kimlik hırsızlığına karşı bilgi alabileceğiniz Kimlik Destek Hattı.
- Kimlik bilgilerinizin kayıp/çalıntı sonrası ulaşıp kullanabilmeniz için saklanması.
- Size özel atanan, başınıza gelebilecek olaylarda size özel aksiyon planı hazırlayıp uygulacakKimlik Sahterkarlığı Uzmanı.
- Kimlik hırsızlığı ve siber suçlardan kaynaklanan kayıplarınızı karşılayacak geniş teminat paketi.