12.09.2021 - 15:21 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Playstation, PC(masaüstü ya da dizüstü) Xbox başta olmak üzere oyunların artık evrensel bir dili bulunuyor ve konuşuyor. Her oyunda farklı değerler öne çıkarılıyor ve video oyun kültürü de yıllar içinde gelişiyor. Oyunların barındırdığı kültür, ülkelerin tanıtılması ya da tamamen farklı bir dünyayı anlatması sebebiyle hayal gücünün de gelişmesine neden oluyor.
Oyun endüstrisinin gelişmesiyle bazı tehlikeler de ortaya çıkıyor. Hatta buna yönelik Çin’de süresiz olarak yeni çevrim içi oyunların gelmesine onay verilmeyecek. Yine de video oyunları ‘bağımlılık’ olmadığı sürece keyifli zaman geçirmeyi sağlıyor.
Video oyun sektörünün gelşimesi ve ortaya çıkış dönemi 1950’lili tarihlere dayanıyor olsa da günümüzdeki haline en benzeyen şeklini görmemiz 1970’li tarihlere gelinmesiyle oldu. 1959 ve 1961 yılları arasındaki dönemde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde grafik tabanlı bir program ile ilk oyunlar tasarlandı.
Basit bir oyun oyan Tic-Tac-Toe ve Labirent' deki Fare (Mouse in the Maze) gibi oyunlar bu noktada ilk video oyunları olarak biliniyor. Bu oyunların halka ulaşması ve popülerleşmesi için 20 yıl geçmesi gerekti. Şu anda Tic-Tac-Toe temelli pek çok oyun geliştirildi ve halen oynanıyor.
1980'lerden sonra yıllar içinde daha kolay ulaşılabilir olan oyunlar, ‘oyunseverleri’ kendi etrafında toplamayı başardı ve milyonlarca kişinin keyif aldığı bir alan doğdu, gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Türkiye’de önemli oranda oyun oynayan insan bulunuyor.
Dünya Video Oyunları Günü’ne özel olarak sizler için : Türkiye’nin de içinde bulunduğu 5 popüler oyunu derledik. Aslında çok daha fazla oyunda görüyoruz ancak biz arasından bazılarını seçtik. Türkiye’nin ve Türklerin içinde olduğu 5 popüler oyun:
AGE OF EMPIRES 3
Bir zamanların en popüler oyunu olan Age of Empires 3, 16. yüzyıl ve 19. yüzyıl tarihleri arasındaki kolonileşme sürecini oyunseverlere sunuyor. Bir strateji oyunu olan Age Of, oyunda yer alan medeniyetler arasına o döneme damga vuran Osmanlı İmparatorluğunu da oyuna eklemişti. Oyunda yer alan Osmanlı İmparatorluğu güçlü medeniyetler arasında yer alıyor.
ASSASSIN'S CREED: REVELATIONS
Ülkemizde sevilen ve dünya çapında da dikkat çeken rakamlara ulaşan Assassin’s Creed, Revelations ile oyuncuların karşısına İstanbul ve Kapadokya’yı çıkartmıştı. Oyunda İstanbul ilk kez detaylı bir şekilde sunuluyordu. Bu yüzden ilkleri içinde barındırıyordu ancak mantık hataları da mevcuttu.
BATTLEFIELD 1
Birinci Dünya Savaşı’nı konu alan Battlefield 1, burada Çanakkale Savaşı’nın da yer aldığı bölümlerle günümüz Türkiye’sine gönderme yapmıştı. Öte yandan oyunda Gelibolu haritası da yer alıyordu.
UNCHARTED 2
İstanbul bir oyunda daha karşımıza çıkıyor. Uncharted 2’de yer alan İstanbul tasviri pek sevilmese de sonuçta popüler oyunda yer alması o dönemde pek çok sosyal medya kullanıcısının konu hakkında konuşmasını sağlamıştı.
CALL OF DUTY: BLACK OPS COLD WAR
İlginç bir şekilde oyunun içinde Trabzon havalimanında geçen bir sahne bulunuyor.