TeknolojiDecoder Nedir, Ne İşe Yarar? Decoder Ve Ecoder Farkları Nelerdir?

Decoder Nedir, Ne İşe Yarar? Decoder Ve Ecoder Farkları Nelerdir?

23.04.2021 - 05:33 | Son Güncellenme:

Günlük yaşamda en çok duyulan teknolojik unsurlardan biri decoder olarak öne çıkar. Hayatın bir parçası olması ile beraber ne anlama geldiği de merak edilen konulardan biridir. Peki Decoder nedir, ne işe yarar? Decoder ve Ecoder farkları nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler.

Decoder Nedir, Ne İşe Yarar Decoder Ve Ecoder Farkları Nelerdir


Teknoloji konusunda birçok farklı alanda decoder yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak Türkçe karşılığı olarak ne anlama geldiği konusunda çoğu kişinin pek fazla bilgisi yoktur.

Decoder Nedir?

Genel anlamı itibariyle decoder bir kod çözücü olarak bilinir. Özellikle kodlanmış olan bir verinin ilk halinin yeniden elde edilmesi adına değerlendirilmektedir. Böylece teknolojik sistemler çok daha etkin bir şekilde çalışma imkanı elde eder. Bu yönüyle günümüzde birçok farklı alanda kullanıldığını dile getirmek mümkün.

Decoder Ne İşe Yarar?

Decoder kodlama işleminin tersi görev üstlenir. Daha önceden kullanılmış olan bilgileri daha anlaşılır bir şekilde dönüştürmek için kullanılır. Mesela cep telefonuna gelen mesajları çözümlemek sureti ile metin olarak sunar. Aslında normalde 2’lik sayı sisteminde mesajlar gelir. Fakat dekoder bu mesajları alarak metin haline getirir ve okunur noktayı ulaştırır.

Decoder ve Ecoder Farkları Nelerdir?

Dekoder ve encoder arasında belli farklar bulunmaktadır. Aslına bakılırsa her ikisi de belli bir kod çözme sistemi olarak öne çıkar. Fakat temel olarak decoder daha çok bir şifre çözücü olarak ele alınır ve değerlendirilir. Ancak encoder fiziksel bir çözücüdür ve belli bir mekanik yapısı bulunmaktadır.

Döner bir sistem altında sarmal yapıya sahiptir ve kodlama çözücü olarak görev yapar. O yüzden döner kodlayıcı olarak da ifade edildiğini Dile getirmek mümkün. Böylece elektromanyetik bir cihaz olarak etkinliği dönüştürme imkanı ile dijital ortama geçiş sağlar. Ancak decoder şifre çözücü üzerinden şifreleme ile kodları çözer.