TeknolojiÇin, nükleer füzyon sıcaklığına ulaşan yapay güneş geliştirdi

Çin, nükleer füzyon sıcaklığına ulaşan yapay güneş geliştirdi

15.11.2018 - 14:08 | Son Güncellenme:

Çin'in Hefei Fizik Bilimleri Enstitüsü'nden salı günü yapılan açıklamaya göre EAST (Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamağı) reaktörü yeni bir seviyeyi geçti ve 100 milyon Celsius dereceye ulaştı. Yapay güneşim, gerçek güneşin çekirdeğinden yaklaşık 6,7 kat daha sıcak.

Çin, nükleer füzyon sıcaklığına ulaşan yapay güneş geliştirdi

Çin'in 'yapay güneş' adını verdiği Süper İletken Kaynaşım Merkezi Tokamak (EAST) yapılan deneyde 100 milyon derecelik plazmadan oluşan ısıya ulaştı.

Haberin Devamı

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Plazma Fizik Enstitüsü'nün web sitesinden yapılan açıklamada daha önce elde edilen 50 milyon derecelik ısı hacminden sonra, 100 milyon derecelik ısı hedefine de ulaşıldığı belirtildi.

Jiangsu bölgesinde bulunan reaktörde nükleer füzyon ile üretilen ısının aynı zamanda temiz enerji olarak da kullanılması hedefleniyor.

1950'lerde Rus fizikçi Igor Yevgenyevich Tamm ve Andrei Sakharov tarafından bulunan Tokamak, plazmanın kapalı manyetik alan bölgesi içinde hapsedilmeye çalışıldığı bir plazma tutucu sistem olarak biliniyor. Çin devlet televizyonuna göre Süper İletken Kaynaşım Merkezi Tokamak (EAST) Çin'in dördüncü nesil nükleer füzyon üreten santrali.

Yapay güneş olarak adlandırılan bu santralin amacı, okyanuslarda bolca bulunan döteryum ve trityumu kullanarak güneşin içerisinde gerçekleşen nükleer füzyona benzer ısı elde etmek.

Haberin Devamı

Aynı reaktörde 2017 yılında yapılan deneyde 102 saniye boyunca ısı yayan 50 milyon derecelik ısı elde edilmişti.