29.11.2018 - 16:21 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Anelosimus eximius adlı örümcek türü, normalde sosyal bir tür. Binlerce aile üyesiyle birlikte ağ örüyor, avlanma, yavruları büyütme gibi işleri paylaşıyor. Ancak bu yaban arısının kurbanı oluyor. Türün diğer bireyleri de kendi hallerinde yaşıyor. Ta ki Zatypota parazit yaban arısı yumurtalarını bu zavallı bireye bırakana kadar.
Larva, ölünceye kadar örümcek üzerinde besleniyor. Larva, örümceği içten içe yediği için örümceğin davranışları da değişiyor. Sürüden ayrılan örümcek tek başına yaşamaya ve kendi etrafına bir ağ örmeye başlıyor. Örümceği tamamen yiyip öldüren larva, örümceğin ölmeden önce inşa ettiği kozada gelişimini tamamlayarak bir yaban arısına dönüşüyor.
Bunu keşfeden Philippe Fernandez Fournier’in araştırması Ecological Entomology dergisinde yayımlandı. Bilim insanının çalışmalarına göre larva, örümceğin aktivitelerini kontrol ediyor.
Hayvan krallığında, eşek arısının zombileştirme yetenekleri yeni bir şey değil. Orb Weaver gibi diğer örümcek türleri de eşek arısı için isteksiz konaklar haline gelebiliyor. Hamamböceği için bunu yapan eşek arısı türleri de var. Bununla birlikte, yeni keşfedilen yaban arısı, bu örümcek türünün ağ yapısını ve sosyal davranışını, daha önce görülenden çok daha yoğun olarak değiştiriyor. Daha önce farklı yaban arısı türlerinin bazı canlıları zombileştirdiği keşfedilmişti. Bunu nasıl yaptıkları belli değil. Ancak bazı türlerin taşıyıcılarının beynine kimyasal enjekte ettiği gözlemlenmişti.