02.01.2018 - 15:21 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Oyun dizüstü bilgisayarları ne kadar ince olabilir? Ya da güçlü bir ekran kartı (GPU) ne kadar inceliğe sığdırılabilir? En en önemli soru kocaman bir oyun bilgisayarını kim taşımak ister? Açıkçası, i7-7700HQ işlemci ve GTX 1080 ekran kartına sahip ileri teknolojik bileşenlere rağmen şu an 17 milimetreden daha ince bir kasayla karşı karşıyayız. Asus, ROG Zephyrus GX501 modeliyle süper ince kasa ve birinci sınıf performansı birleştirmiş.
Şu anda da piyasada güçlü oyun dizüstü bilgisayarları var ancak sırt çantasına girebilecek incelikte ve yeterince taşınabilir değiller. Oyunları çalıştırırken de çok sessiz oldukları söylenemez.Nvidia Max-Q teknolojiye sahipZephyrus, rakiplerine oranla üç kat daha ince ve hızlı performansıyla işleri değiştiriyor. Cihaz, masaüstü bilgisiyar deneyimini “kolayca taşınabilir halde” sırt çantanıza getiriyor.
Asus ROG Zephyrus GX501, test ettiğim en iyi performans gösteren 15.6 inçlik dizüstü bilgisayar. Öte yandan aynı performans kategorisinde diğer dizüstü bilgisayarlara kıyasla çok daha inceve hafif. Üst düzey performans isteyen oyunları ultra ayarlar da dahi hiç zorlanmadan çalıştırabiliyor. Pil ömrü ise tartışma konusu. Parlak ve yenilikçi tasarım, zengin renklere sahip ekran, yüksek kalitede hoparlörler ile gelen Asus ROG Zephyrus GX501’in daha neler sunduğuna yakından bakalım.
Piyasanın en ince oyun bilgisayarı
Asus, ROG Zephyrus GX501 ile Nvidia GTX 1080'i 1.79cm kalınlığında bir dizüstü bilgisayar içine yerleştiriyor. Oyun dizüstü bilgisayarlarının yanında Dell XPS 15 de dahil olmak üzere çoğu geleneksel dizüstü bilgisayardan daha ince.
Asus bu denli ince bir cihazı verimli şekilde soğutmak için de farklı bir yol izlemiş. Alt panele daha iyi hava akışı için rampa yerleştirerek yenilikçi bir tasarıma adıma atılmış. Mekanizma, Zephyrus'u açarken otomatik olarak devreye girerek 6mm kadar boşluk oluşturuyor.
Asus’a göre"Aktif Aerodinamik Sistem" olarak adlandırdığı rampa, soğutma performansı açısından yüzde 20'lik bir artışa izin veriyor. Şirketaynı zamanda rampanın orada olduğunuzu bilmenizi istercesine havalandırmalara dikkat çekmek için masanızı aydınlatan kırmızı LEDler koymuş. Gece oldukça hoş duruyorlar.
Burası size hava akışı için oldukça küçük bir alan gibi gelebilir, ancak Asus bu ultra-ince oyun bilgisayarına daha kalın bir makinenin soğutma kabiliyetini vermek için özel yüksek hava haznesi tasarladı. Böylelikle Zephyrus GX501, çok daha kalın bir dizüstü bilgisayarın soğutma kapasitesini size sunuyor.
Bu genişletilebilir panelin biraz dayanıksız göründüğünü söyleyebilirim. Fazla elastik. Bunun dışında alt panel açıldığında bilgisayar biraz yükselse de kullanıma herhangi bir zararı yok. Zaten ekran açık değilken bu mekanizmanın varlığı hissedilmiyor.
Zephyrus görsel açıdan oldukça güzel bir makine. Asus, metal şasi için kareli bir tasarım tercih etmiş. Dizüstü bilgisayarın çerçevesi alüminyum ile plastikten oluşan bir kombinasyonda ve çarpıcı bronz renkte pahalı kenarlara sahip. Dizüstü bilgisayarın kapağında desenli fırçalanmış metal bir tasarım kullanılmış ki bu gerçekten güzel görünüyor. Kırmızı LED’li ROG logosuyla birleştiğinde etki daha da artıyor.
Logo demişken Asus, Zephyrus GX501’de hem kapağın arkasına hem de klavyenin üst kısmındaki panele ROG logosunu oldukça belirgin biçimde yerleştirmiş.
Asus, Zephyrus'ta dört adet geleneksel USB 3.0, bir adet Thunderbolt 3 USB Type-C portu, bir adet HDMI ve kulaklık girişi var. Zephyrus, ethernet portu için çok ince olduğundan kutudaki ethernet dongle'ını USB’ye takmanız yeterli. Bu arada kutunun içinden ROG desenli fare ve klavye için bilek desteği de çıkıyor. Yani tamamen oyuncu odaklı bir kutu içeriği sizleri bekliyor.
Alışılmışın dışında klavye ve boyutuna göre yüksek ses
Zephyrus’ta tasarımın bir parçası olarak, bütün bileşenve soğutma sistemiarka panele yerleştirilirken, tüm girişler de ön tarafa taşındı. Bu da trackpad ve klavyenin cihazın önüne itildiğini gösteriyor. Bu tarz bir tasarımı MSI GT83VR Titan ve Razer Blade Pro modellerinde de görmüştük.
Şirket, kullanımı biraz daha rahat hale getirmek için yukarı da dediğim gibi kauçuk bilek dayanağını kutu içinde sizlere sunuyor. Ancak şunu da ekleyeyim bu ekstra aksesuar, yalnızca birkaç dakika kullanımdan sonra bileçok hızlı bir şekilde kirleniyor.
Klavye, yan taraftaki izleme dörtgeniyle aynı alanı paylaşmak zorunda kalsa da geniş tuşlarla ferah hissettiriyor. Tuşlara bastığınızda yumuşak bir geri dönüş alıyorsunuz. Sunduğu diğer bir avantaj, diğer birçok klavyeye göre daha sessiz olması. Çoğu tuşun boyutu iyi olsa da yön tuşları oyunlar için çok küçük.
Klavyenin alışılmışın dışında ve küçük olduğu söylense de ben kullanırken ya da testlerim sırasında pek zorluk çekmedim. Evet, tuşlar dizüstü bilgisayarın alt kısmına yakın ama yazı yazarken ya da oyun oynarken zorluk çıkartmıyor. Son olarak mekanik olmayan RGB klavye, Asus'un Gaming Center yazılımının içinde bulunan ROG Aura Core alanından tamamen özelleştirilebiliyor.
Özel fare düğmeleriyle dokunmatik yüzey, soğutmaya yer açmak için klavyenin sağ yanında oturuyor. Bu, oyunlar ve oyuncular için pratik değil.Sırf bu yüzden oyuncuların çoğu harici farelerini kullanabilir. Neden mi? Alışmak zaman alıyor ve kimi zaman trackpad üzerinde farklı tuşlara basabiliyorsunuz.
Bu alan küçük olsa da, cam kaplı Microsoft Precision trackpad kullanılması ve çoklu dokunma hareketlerini destekleme konusunda sıkıntı yaşatmaması iyi haberler. Aynı zamanda trackpad alanını tek bir düğmeyle dijital sayı paneline dönüştürebiliyorsunuz.
Klavyenin her iki tarafında öne bakan iki adet stereo hoparlör var. Bunlar, yüksek ve dengeli bir ses çıkışı sağlıyor. Oyunlar veya videolarınız için son derece iyi. Bazı durumlarda MacBook Pro'ya kıyasla, biraz kısık seste kalabiliyor.
Trackpad’in üstündeki ROG tuşuna basıldığında Gaming Center uygulamasına giriş yapılıyor. Buradan cihaza dair genel bilgiler, oyun profilleri ve diğer ayarlara ulaşabilirsiniz.
Gaming Center’daki Sonic Studio II alanında cihazın ses özelliklerini değiştirebiliyorsunuz. Ön ayarlı ses profilleri arasında geçiş yapabilir ya da kendi ses profilinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca Sonic Studio II üzerinden mikrofonun kayıt ayarlarını da gerçekleştirebilirsiniz.
Sonuç olarak Zephyrus, piyasadaki dizüstü bilgisayarın aksine, tasarımıyla gelecekten gelmişe benziyor.
Görüntüler rakip dizüstü bilgisayarlardan daha akıcı
Bilgisayarın kapağını açtığınızdaçoğu oyun bilgisayarındaki gibi burada da 1080p ekran kullanıyor. 15.6inç ekran, Netflix’te dizi izlemek veya oyun oynamak için canlı renkler sunuyor ve oldukça parlak. Bu, sizlere diğer oyun makinelerinde gördüklerinizle aynı gelebilir. Tabii 120 Hz yenileme oranı ve Nvidia G-Sync teknolojisini saymazsak.
Bunlar Zephyrus'taki 15.6inç ekranın, diğer üst düzey dizüstü bilgisayarlardaki görüntülerle karşılaştırıldığında daha iyi görünmesini sağlıyor. Düşük çözünürlüğün dışında, ekranın kendisi gayet güzel, görüntüleme açıları iyi, renkler parlak. Nvidia'nın G-Sync teknolojisi daha pürüzsüz oyun için cihazı destekliyor.
Ekran kötü demiyorum ancak Zephyrus GX501’te4K oyun deneyimi için 1440p çözünürlük de kullanılabilirdi. Çünkü sağlam bir donanıma sahip. Rakipleri daha yüksek çözünürlüklere sahipken, kullanılan Full HD çözünürlük günümüz trendlerinin biraz gerisinde kalıyor.
Sırt çantasında kolaylıkla taşınabilen canavar
Sadece 17.9mm kalınlığında olan Zephyrus, tam bir canavar. İçinde 2.8GHz dört çekirdekli Intel Core i7-7700HQ işlemci, 2400MHz hızında çalışan 16GB DDR4 RAM, 512GB M.2 SSD ve Max-Q tasarıma sahip 8GB Nvidia GeForce GTX 1080 GPUbulacaksınız. 512 GB SSD, 3.4GB/sn okuma ve 1.6GB/syazma hızına sahip. Peki bunlar ne anlama geliyor? İstediğiniz oyunu ultra ayarlarda bile pürüzsüz ve akıcı şekilde oynayabilirsiniz.
Zephyrus'un Max-Q tasarımlı GPU'su, daha düşük voltaj ve saat hızında çalıştığı için rakiplerinden farklı ve ona önemli avantajlar sağlıyor.Geleneksel bir Nvidia GTX 1080, 1.556 MHz taban bloğu hızı ile 150 W grafik gücünde çalışırken; Max-Q modeli 1101 MHz ila 1.290 MHz arasında saat hızları ile 90-110W arasında güç üretebiliyor.
Kısaca bu bilgisayarla yapamacağınız hiçbir şey yok. İster Premier’de 4K render alın isterseniz de yüksek performans isteyen oyunları ultra ayarlarda oynayın. Benchmark sonuçları ve oyun testlerim de bunu gösteriyor.
Zephyrus, Geekbench 4 benchmark testinde, tek çekirdekte 4531, çok çekirdekte ise 14.791 puan almayı başardı. Dediğim gibi oyunlar da problem değil. Max-Q tasarıma sahip GTX 1080 GPU, Metro: Last Light Redux’u 71fps, Dirt: Showdown’ı 117fps’te çalıştırabildi. Metro'da SSAA'yı kapatınca kare hızı 124fps'e kadar çıktı.1080p ve her şey maksimumdayken Counter-Strike: Global Offensive’i 300fps civarında oynayabilirsiniz.
Bunlarında dışında birkaç sentetik test de yaptım. Zephyrus, GFXBench Manhattan 3.0 testinden 116fps, Unigine Heaven 3.0’dan 123fps ve Unigine Valley testinde ise 103fps skorlarını aldı.
Cihaz 3DMark Sky Diver’dan 31043, Time Spy’dan ise 5401 puan aldı. Normal GTX 1080 ve Max-Q varyantı arasında performans açısından yaklaşık yüzde 15'lik bir azalma var.
Zephyrus, kendisiyle benzer özelliklere sahip rakiplerine kıyasla çalışırken çok daha az ses çıkartıyor. Cihaz çalışırken fandan gelen ses oldukça düşük. Oyun oynarken ya da Premier’de video editlerken bile cihaz, neredeyse ses çıkarmıyor.
Asus Zephyrus GX501’in oyun performansı sonuçları şu şekilde:
High Ultra
The Witcher 3 118 61.9 fps
Batman: Arkham Knight 124 88 fps
Star Wars Battlefront 164 144 fps
Rise of the Tomb Raider 125 105 fps
Far Cry Primal 92 87 fps
Battlefield 1 130 113 fps
Watch Dogs 2 86.7 66.7 fps
Ghost Recon Wildlands 86.7 51.9 fps
Pil ömrü büyük bir hayal kırıklığı
Birçok potansiyel alıcı için en büyük sorunlardan biri muhtemelen pil süresi. Asus, "ultra ince ve ultra hızlı" konsepti gerçekleştirmek için GX501'e 4 hücreli bir pil takmış. 50 Wh çok fazla olmadığından mobilize olmanızı engelliyor. Kısa bir süre sonra pil boşaldığında cihazı takacak priz aramaya başlıyorsunuz.
Zephyrus, en düşük ışıkta bile en fazla3 saat çalışabiliyor. Web’te gezinme ve video oynatma gibi işlerde verdiği genel süre 2 saat. Oyun oynama, video editleme gibi bilgisayarı yoran işlemlerde bu süre 1 saate kadar iniyor.
Bir saat maksimum yüklenmeden sonra CPU sıcaklığı 80 derece ve üstüne çıkabiliyor. GPU da aynı zamanda 75 dereceye kadar yükseliyor. Yani oldukça sıcak.
Boşta verdiği sonuçla ilgili herhangi bir eleştirim yok. Yaklaşık 30 derece gibi bir şasi sıcaklığı ölçtüm. Bunda havaların biraz soğuk olmasının da etkisi var.
Sonuca bağlıyorum
Zephyrus, hafif bir dizüstü bilgisayar için benzeri görülmemiş derecede güçlü. Ancak bir o kadar da pahalı.
Zephyrus’ta yüksek kaliteli alüminyum malzemeler, 120 Hz yenileme oranı, Nvidia G-Sync teknolojisi, özel soğutma düzeneği gibi hoşlanacağınız pek çok şey var. G-Sync ile 120Hz IPS ekran, geniş görüş açısı ve canlı renkler birleştiğinde zevkle oyun oynayabilirsiniz. Buradaki tek sorun çözünürlüğün 1080p olması. Açıkçası 120 Hz yenileme hızını 4K panelde görmek isterdim.
Ses sizin önemliyse. Hoparlöründen çıkan sesin yüksekliği bu tarz bir cihaza göre oldukça iyi. Oyun oynarken aracın egzozundan çıkan sesi sonuna kadar hissediyorsunuz.
Kısa pil ömrü onu mükemmellikten biraz uzaklaştırıyor. Buna rağmen, bugün piyasada bulabileceğiniz taşınabilir en güçlü bilgisayarlardan. İçinde yüksek kare hızlarında ve maksimum görüntü kalitesinde yeni nesil oyunları fazlasıyla oynatacak bileşen var.
Hem tarz hem de güçlü, taşınabilir bir oyun dizüstü bilgisayarı arıyorsanız Asus’un Zephyrus GX501 modeline göz atabilirsiniz. Her ne kadar taşınabilir olsa da evdeyken daha büyükl bir monitöre bağladığınızda oyun oynarken veya film izlerken iki kat daha fazla zevk alıyorsunuz.
Gelelim fiyatına. Asus ROG Zephyrus GX501’in Türkiye fiyatı henüz belli değil. Ancak bizim kullandığımız modelin yurt dışı fiyatı 2695 dolar. GTX 1070’li olan modeli isterseniz de 2099 doları gözden çıkarmalısınız.
EKSİLERİ
Teknik özellikler:
İşlemci: 2.8GHz Intel Core i7-7700HQ (dört çekirdekli, 6MB önbellek, 3.8GHz'e kadar)
Ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1080 (8GB GDDR5X VRAM); Intel HD Grafik 630
RAM: 16GB DDR4 (2,400MHz)
Ekran: 15.6 inç, Full HD (1920x1080) parlama önleyici geniş görüş paneli (Nvidia G-Sync ile 120Hz yenileme hızı)
Depolama: 512GB M.2 PCIe x4 SSD
Bağlantı Noktaları: 1 x Thunderbolt 3 (USB Type-C), 4 x USB 3.0, 1 x HDMI 2.0, kulaklık jakı
Bağlantı: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth
Kamera: HD web kamera
Ağırlık: 2.2 kg
Boyut : 37.9 x 26.2 x 1.69 ~1.79 cm (E x B x Y)