TeknolojiASMR videolarını izlemek beyne iyi geliyor! Peki ASMR nedir?

ASMR videolarını izlemek beyne iyi geliyor! Peki ASMR nedir?

26.06.2018 - 17:17 | Son Güncellenme:

ASMR yani Automonous Sensory Meridian Response videolarının beyinde olumlu etkiler yarattığı ortaya çıktı. Bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre bu videolar 'beyin orgazmı'na yol açıyor.

ASMR videolarını izlemek beyne iyi geliyor Peki ASMR nedir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

ASMR videolarının akıl sağlığına olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre 'beyin orgazmı' olarak da adlandırılan bu tip videoların özellikle uyku problemine iyi geldiğini biliniyordu. Bu viral videolarda mikrofona yavaşça bazı kelimeler söyleniyor. Karşı tarafın daha dingin bir ruh haline sokulması hedefleniyor.

Çoğu insan ASMR'yi başından başlayıp boynundan aşağı doğru inen hoş bir karıncalanma hissi olarak tanımlıyor Duygu, sadece belirli uyaranlar izlendiğinden aktifleşiyor. Garip bir şekilde olsa da, bazı insanlar ASMR sürekli deneyimliyor.

ASMR'nin çocukluk ve duyu farkındalığı nedeniyle YouTube ve Reddit gibi internet sitelerinde son on yılda önemli ölçüde arttığı belirtildi. Ancak ASMR, bilimsel araştırmalarda neredeyse hiç fark edilmedi. Bu yüzden ASMR videolarının, rahatlama ve kalp atışlarının azalması gibi duygular yaratıp yaratmadığını incelemek istediler.

Haberin Devamı

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nde bir grup katılımcıya ASMR ve ASMR olmayan videolar izletildi.

Sonuçlar, ASMR deneyimleyenlerin ASMR videolarını izlerken deneyimlemeyenlerle karşılaştırıldığında kalp atış hızlarının önemli ölçüde azaldığı (dakikada ortalama 3,14 vuruş) ortaya çıktı. Araştırmanın ikinci parçası olan ASMR grubunun, olumlu duygular içinde olduğu ve stresli olmadığı tespit edildi.

ASMR nedir?

ASMR'nin Türkçe karşılığının anlamı en basit ifade ile “iç gıdıklanması” olarak tanımlanabilir. Doktorlar tarafından yapılan bilimsel tanımlaması ise “sürüngen beyin durumu” olarak ifade edilmektedir. ASMR olgusu beyinin duyduğu bazı seslerin (düşük desibel gücüne sahip sesler) beyinde uyandırdığı işitme temeline dayanan bir histir.

Yazarlar