30.08.2013 - 21:48 | Son Güncellenme:
ERİNÇ ERÖZ
Blizzard’ın tüm dünyayı saran MMORPG’si (çok oyunculu online rol yapma oyunu) World Of Warcraft, bundan tam 8 yıl önce, 2005 yılının 1 Nisan günü oyuncularına “unutulmaz” bir şaka yapmıştı. Firma, oyun oynarken karnı acıkan oyuncuların, “/pizza” komutunu yazarak evlerine pizza siparişinde bulunabileceklerini duyurmuştu. Bu “ince” 1 Nisan şakasına inanan oyuncu sayısı hayli fazla oldu, ancak o dönemde bunun gerçekleşmesi pek mümkün değildi.
O tarihten bugüne dek geçen süre içerisinde hayatımıza sayısız akıllı telefon, tablet ve fotoğraf makinesi girdi. Şimdi tüm dijital dünya “akıllı kol saatleri” furyasına kapılmışken, Amerikalı online alışveriş devi Amazon cephesinden hafta içinde yapılan bir duyuru, Blizzard’ın “/pizza” şakasının da ötesine geçtiğimizi gösteriyor.
Şirketin yazılımcılara duyurduğu yeni “uygulama geliştirme arayüzü” ile artık mobil oyun ve uygulamaların “içerisinden” kullanıcılara gerçek ürünler satabilecek. Amazon’un dijital raflarında satışa sürülen neredeyse tüm ürünler, bu şekilde pazarlanabilecek. Böylece yazılım geliştiriciler ve firma yepyeni bir gelir kaynağına sahip oluyor.
Oyunu bile bırakmadan sipariş!
Örneğin, cep telefonunuzda Angry Birds oynarken, oyunun geliştiricisi Rovio’nun tasarladığı “Angry Birds çantası”nı oyundan bile çıkmadan sipariş edebileceksiniz. Ya da bir oyunun sonundaki “kötü kurdu” mağlup edip, oyunu bitirdiğinizde, size bu “başarınızı” her zaman hatırlamanıza yardımcı olacak, üzerinde “kesilmiş kötü kurt kafası” bulunan bir tişört satabilmeleri mümkün olacak.
Yazılımcılar, bu yöntemle kendi uygulamalarından sattıkları her ürün için Amazon’dan yüzde altı oranında pay alacaklar. Android Market’i sarsacak gibi görünen bu “ortaklık” şimdilik Amerika için geçerli olsa da, çok yakın gelecekte tüm dünyaya yayılacağını kestirmek zor değil.
Kısacası artık “elektronik cüzdan” harcamalarında yepyeni bir çağa giriyoruz...
Dosya aktarımı işkence olmasın!
Bilgisayarınızda kullandığınız dosyaların boyutu gün geçtikçe artıyor. Mp3 dosyaları yerini şarkı başına 100 megabaytlık boyutlarıyla “kayıpsız” ses formatı Flac’a bırakıyor, cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğraf boyutları bile 2-3 megabaytı aşıyor.
Ancak tüm bu dosyaları bilgisayarınıza aktarmak sizin için bir kabusa dönüştüyse, bilgisayarınızı USB 3.0 ile tanıştırmanın vakti gelmiş demektir.
İlk dönem USB 1.0 ve 1.1 bağlantılarında veri aktarım hızı saniyede 1.5 megabayta ulaşabiliyordu. Ardından çıkan USB 2.0 saniyede 35 megabayt veri aktarabiliyor. Ancak tabii ki bu hız kullandığınız kablonun kalitesinden, kontrol kartının malzemelerine kadar bir çok değişkenden etkileniyor.
Saniyede 400 megabayt!
Endüstrinin son ürünü olan USB 3.0 ise saniyede 400 megabayt aktarabiliyor. Eğer anakartınız eskiyse, üzerinde USB 3.0 bağlantısı bulunmayabilir. Bu durumda, yüksek aktarım hızlarına sahip olabilmek için, teknoloji marketlerinde bulabileceğiniz USB 3.0 PCi Express kartları, harici cihazlarınızdan dosya transferini eziyet olmaktan çıkaracaktır.
Anakartınız üzerindeki Pci Express yuvasına takacağınız bu tür bir kart saniyede 100 megabayt veri aktarabilecektir. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Express Card yuvasına uyumlu üretilen bir USB 3.0 kartı alıp, dizüstünde de bu hıza ulaşabilirsiniz.
Sorunlarınızı çözelim; Aletlerinizde yaşadığınız sorunları, işletim sisteminiz, donanım özellikleri, marka ve model gibi bilgilerle atolye@milliyet.com.tr adresine gönderin, çözelim...