Teknoloji2025’e kadar kendi sürücüsüz aracımız yollarda olabilir!

2025’e kadar kendi sürücüsüz aracımız yollarda olabilir!

08.09.2017 - 10:52 | Son Güncellenme:

Bu hafta ülkemizin ender teknolojik buluşçu ve girişimcilerinden Alphan Manas ile dopdolu bir röportaj yaptık. Elon Musk’tan sürücüsüz araçlara kadar bir çok konuda görüşlerini aldık. Sizlere tüm açıklığı ve samimiyeti ile aynen aktarıyoruz.

2025’e kadar kendi sürücüsüz aracımız yollarda olabilir

S. Ünsal: Alphan Bey, ElonMusk neden bu kadar popüler oldu ? Steve Jobs sonrası insanlar bir kahraman mı arıyordu ? Yaptığı her şeye resmen imrenerek bakıyor tüm dünya. Sizce bunun arkasında ne var ?

Haberin Devamı

A. Manas : Elon Musk’ın bu kadar başarılı ve ön planda gözükmesinin ana sebebi, çok büyük bir kredibilitesinin olması. Zaten girişimcilerin kredisinin yüksek olması başarılı olmanın ön şartı. ElonMusk yaptığı işleri zamanında teslim eden, sözüne güvenilir ve iş bitiriciliği iyi olan biri olmasa Amerika'da bu kadar önü açılmazdı. Türkiye’de de eksik olan şey bu. Üniversiteden yeni mezun biri ElonMusk’ın projelerinden birini daha önceden getirse çoğu yatırımcı yatırım yapmaz. Bunun sebebi o girişimciyi tanımaması ve kredibilitesinin dolayısıyla kendi nezdinde olmamasıdır. ElonMusk Model S diye adlandırılan yeni araç serisinin teslimatında ciddi sıkıntılar yaşasaydı, şu anda yeni projelerine yatırımcılar şüpheyle yaklaşırdı.

Haberin Devamı

S. Ünsal: Elektrikli ve otonom araç konusu açılmışken sorayım, bu konuda nasıl bir gelecek bekliyor bizi ? İleride tüm bildiğimiz markalar elektrikli mi olacak ?

A. Manas : Bir çok büyük otomotiv markası orta dönemde ya büyükler tarafından satın alınacak, ya da batacak. Tahminen 5-6 büyük marka kalacak. Bu markalar dışında butik otomotiv markalar olacak. Türkiye’den de bu butik markalardan biri çıkabilir. Bunun için geç değil.

2025’e kadar kendi sürücüsüz aracımız yollarda olabilir

S. Ünsal: Otonom ve elektrikli araç dünyayı nasıl değiştirecek ?

A. Manas : Birçok ülke benzinli araç konusunda çizgisiniçekti. Hangi yılda petrol bağımlılığı olan araçları yasaklayacağını paylaştı. Bu konuda en ileri tarih veren 2040 yılını verdi. Bu şu anlama geliyor, en geç 2040 yılından itibaren Orta Doğu komple baştan yenilenecek. Ulaşımda petrol bağımlılığı ortadan kalkacak. Bu da artık jeopolitik ve stratejik konumumuzun öneminin yavaş yavaş azalacağı anlamına geliyor. Bu nedenle stratejik hamleler yapmamız gerekiyor.

S.Ünsal: Enerjinin kaynağı değişecek yani, bu konuda ne gibi devrimler bekliyor bizi ?

A. Manas : Enerji politikaları komple değişecek. Enerji konusunda en büyük devrim depolama konusunda gerçekleşecek. Bununla beraber Rüzgar ve Güneş enerjisi tümüyle ön plana çıkacak. Nükleer Enerji sadece sahipliği stratejik olarak görüldüğü için anlamlı olabilir ama 2030'lardan sonra Nükleer Enerji dünyada devre dışı kalacak. Şehir ve evlerdeki enerji depolama teknolojileri tüm hayatımızı etkileyecek. Bu konuda çok büyük değişim bizi bekliyor.

Haberin Devamı

S.Ünsal: Otonom araçlar dedik, enerji depolama dedik. Peki önümüzdeki 10 yılda başka ne değişimler bekliyor bizi ?

A. Manas : Finans sektörü büyük bir değişim geçiriyor. Dünyada 10 büyük markanın 9'u teknoloji şirketi iken bizde 6'sı banka. Bankalar hem güçlü hem de yaptırımcı. Finansal Teknolojileri Avrupa'da en iyi uygulayanlar arasında olmalarına rağmen kendilerine tehlike olarak gördükleri yeniliklere karşılar. Öte yandan devlet istekli, fakat yeni teknolojiler konusunda bilgisiz. Devletin ilgili bölümlerinin daha çok bilgilendirilmesi gerekiyor. BlokZincir ve Kripto Paralara şu anda öcü gibi bakılıyor. 2040 yılında bankaların ortadan kalkacağını düşünmek fazla hayalci olmayacaktır. Benim liderliğimde BlokZincir bazlı bir Pazaryeri projesi geliştiyoruz. İçinde sunacağı Kripto Para da bulunacak. Yakında duyurusunu yapacağız. Bu konuları tehdit değil fırsat olarak görmek gerekiyor. Şu ana kadar 41 tane girişimim oldu. Çok başarılı olduklarımın yanında başarısız olduğum çok yatırımım oldu ama ilk günkü heyecan ile girişimlere devam etmek gerekiyor. Türkiye'yi geleceğe taşıyacaklar seri girişimciler olacak.

Haberin Devamı

S.Ünsal: Otonom araçlar, enerji depolama ve finans konusunda büyük değişimler bizi bekliyor. Peki otonom araçlar için geç mi kaldık ? İleride Hyperloop ile Ankara'ya 20 dakikada gitmek Türkiye için hayal mi ?

A. Manas : Türkiye'nin Hyperloop ile ilgili yarışmalara, testlere öğrenci ve girişimci göndermesigerekiyor. Şu anda saatte 300 km sınırı aşıldı, yakın gelecekte 1200 km/saat hızlara ulaşılacak, bunu başaran neden Türk öğrenciler, girişimciler olmasın. Otonom araç konusuna gelirsek; ben ve ortağım ZamierAhmedelektrikli ve otonom yerli araç üretimi konusunda “babayiğit” olmaya talibiz. 2009-2013 yılları arasında 3 Elektrikli Otomobil firması ve sonra SAAB'ın satın alınması konusunda yoğun çalıştık. Ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Bugün başlarsak 2025 yılında da Türkiye’de yerli, otonom ve elektrikli araçları olarak sokaklarımızda göreceğimize söz veriyorum. Bu konuda bir “babayiğit” çıksın deniyorlar. İşte talibiz ve 2025 yılı için de söz veriyorum.

Haberin Devamı

S. Ünsal : 2025 oldukça iddialı gözüküyor. 2017 senesi bitti sayılır. 7 yılınız var sadece. Acaba bu hedef çok mu yakın ?

A. Manas : İlk 3 yıl yoğun araştırma ve ARGE ile geçecektir. Sonraki 4 yıl ise geliştirme süreci ile geçer. Ben bu hedefi oldukça doğru buluyorum. Ülkemizin insanına güvenilmeli. ElonMusk’a verilen desteğin yüzde 1’i ile bile biz bu işin üstesinden kalkabiliriz. Eğer ülke olarak yerli otomobili çok istiyorsak hepimiz taşın altına elimizi koyacağız. Kitlesel Fonlama ile bu işe soyunacağız.

S. Ünsal : Çok teşekkürler. Ağzınıza sağlık.

A. Manas : Ben teşekkür ederim. Umarım geleceği şekillendiren bir ülke olmak için benim de katkım olur.

2025’e kadar kendi sürücüsüz aracımız yollarda olabilir