14.07.2016 - 11:33 | Son Güncellenme:
Tatil döneminde genellikle insanların beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Tatilde beslenme düzeni değiştiği ve alışık olunmayan gıda tüketilebileceği için 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlık görülebilir. Bu durumla karşılaşanlar, kişisel temizliğe dikkat edip bol sıvı tüketmeli" dedi. Prof. Dr. Muhsin Akbaba yaz tatiline çıkanlara sağlıklarını korumaları için şu önerilerde bulundu:
"Tatile çıkan insanların beslenme düzeni değişiyor. Alışık olmadığı yemek kültürü de, bakterilerin neden olduğu, 2- 3 gün sürebilen ve genellikle şiddetli olmayan duruma yani turist ishaline neden olabiliyor. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen, başka ülkelere veya bölgelere giden kişilerin oradaki beslenme düzenine veya yemeklere alışamamasının neden olduğu sanılıyor. Turist ishaline karşı özellikle kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Sokak satıcılarından alınan gıdalar başlı başına bir tehlike durumudur. Yiyeceklerin kesinlikle hijyen kurallarına uygun olması önerilir. Bunun yanında kişinin kendi kültürüne yakın beslenmesi de alınabilecek önlemlerdendir. Sulara çok dikkat edilmelidir. Mümkünse kapalı sulardan içilmelidir. Hastane veya herhangi bir sağlık merkezine uzak bir bölgede tatil yapanların yanlarına ağrı kesici, ateş düşürücü ve ishal ilaçları almaları gerekir. Kas gevşetici ve böcek-sinek sokmalarına karşı jeller de çantanızda olmalı."