24.01.2013 - 11:07 | Son Güncellenme:
Bir balıkçının oğluyken sefer sırasında alınıp saraya getirilen ve Osmanlı Devleti’nde büyük mertebeye erişen İbrahim Paşa’nın sarayı da hayatı kadar çok konuşulmuştur.
At Meydanı’nda yükselen ve ön cephesi 140 metre olan bu saray taştan inşa edilmiştir. Saray, 2. Beyazıt döneminde yaptırılmıştır ve oldukça büyüktür.
1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman sarayı tamir ettirdikten sonra İbrahim Paşa’ya hediye eder. Padişah Kanuni Sultan Süleyman İbrahim Paşa’yı kız kardeşiyle de evlendirmiştir.
Yıllar içinde kendi ihtirasına yenik düşen İbrahim Paşa, padişahın gözünden düşer ve boğdurularak öldürülür. Öldürüldükten sonra cenazesi saraydan gizlice çıkarılmıştır.
Konuyla ilgili Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu “İbrahim Paşa’nın naaşı öldürüldüğü gece saraydan çıkarılıyor. Kayığa bindirilerek saraydan uzaklaştırılıyor. Nereye defnedildiği ise tartışmalı. Rivayetlerden biri Galata Fındıklı’da Canfeda Tekkesi civarında olduğu, diğeri denize atıldığı bir diğeri de bugünkü Şişhane sırtlarında Tersane Zindanı yakınlarında bir yerde gömülü olduğu” diyor.
İbrahim Paşa'nın muhteşem sarayı ölümünden sonra Zal Mahmut Paşa'ya hediye edilir. Devamında da nice sadrazam ve kaptanı deryaya ev sahipliği yapmıştır.
İbrahim Paşa’nın Sarayı günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak işlev görmektedir. Mutlaka görmeniz gereken bu müzede el yazmaları, minyatürler ve daha pek çok Türk-İslam kültürüne ait eserler bulunmaktadır.