23.04.2011 - 11:26 | Son Güncellenme:
EFES ANTİK KENTİ VE MERYEM ANA EVİ
İzmir Aydın Karayolu'nun 73. kilometresindeki Selçuk ilçesi, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden Efes Antik Kenti'nin sahibi. Her yıl binlerce turisti ağırlayan Efes Antik Kenti'ndeki buluntular Genç Tunç Çağı'na tarihleniyor. Efes, Türkiye'de mümkünse bir mihmandar eşliğinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Selçuk'ta bulunan Meryem Ana Evi, Aziz John Kilisesi, Artemis Tapınağı, İsabey Cami, Selçuk Kalesi de ayrı ayrı öykülere sahip kültürel miraslar arasında. Selçuk'a 8, Efes Antik Kenti'ne 6 kilometre mesafedeki Pamucak Plajı da kumu, temiz denizi ile hayal edebileceğiniz her türlü su sporu ve eğlencenin yaşandığı eşsiz bir dinlence alanı olarak misafirlerini ağırlıyor.
İlçeye gidenler, 7 kilometre uzaklıktaki Şirince köyünü de şarapları, köy mimarisi, üzüm bağları, zeytin ağaçları ve şeftali bahçeleri için ziyaret edebilir. Türkiye'nin en iyi çöp şişini de bu ilçede yiyebilirsiniz.
SEFERİHİSAR
İzmir'e 47 kilometre uzaklıktaki Seferihisar da, MÖ 1050-1000 yıllarında kurulmuş 12 Ion kentinden biri. Seferihisar, tarihinin yanı sıra ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki balıkçı yerleşimi olan Sığacık ile dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyenlere ve koyları yatla gezmek isteyenlere hitap ediyor.
İzmir'in 80 kilometre güneybatısındaki Gümüldür, 8 kilometrelik sahil şeridiyle deniz, kum, güneş tatili arayanları ağırlayabilir. Menderes ilçesine bağlı olan Gümüldür, sessiz bir yerleşim biriminde ailesiyle tatil yapmak isteyenleri ağırlıyor.
Gümüldür'e komşu Özdere ise Ion uygarlığının Efes'ten başlayan ve Teos'a kadar uzanan Ege sahil çizgisinde konuklarını ağırlayan bir yerleşim birimi. 22 kilometrelik sahil şeridine sahip belde, temiz havasıyla doğayla iç içe tatil yapmak isteyenleri çağırıyor
ÇEŞME
Yunanistan'ın Sakız Adası'na uzaklığı 8 mil olan Çeşme ilçesi, İzmir merkezden sadece 80 kilometre mesafede. İzmir'den yaklaşık 45 dakikada ulaşılabilen ilçe, 29 kilometrelik kıyı şeridi boyunca birbirinden güzel plajlara ev sahipliği yapıyor.
Çeşme merkezindeki Ilıca Plajı, 2 kilometre yakın uzunlukta ve termal kaynaklara sahip. Denizin içinden kaynayan sıcak termal suları, plajın termal havuz işlevi görmesini sağlıyor. Plaj, özellikle sığ deniziyle çocuklarıyla tatil yapanlara uygun.
Ilıca'ya 10 dakika uzaklıktaki Ildırı ve yöresi de kampçılar için uygun mekanları barındırıyor. Şifne'den sonra asfalt yolla ulaşılabilen bölgede Antik Erythrai Kenti de yer alıyor. İlk Tunç Çağı'ndan bu yana yerleşimin olduğunu gösteren kanıtların bulunduğu bölge, kültür turizmini sevenler için alternatif olabilir.
Çeşme'nin güney ve güneybatısında yer alan Çiftlikköy ve Pırlanta plajları ile ilçe merkezinden ulaşımın sağlandığı Çatazmak Plajı da Çeşme'nin görülmeye değer bölgelerinden.
İlçeden yatlarla bir saat uzaklıktaki Eşek Adası, eski adıyla ''Goni'', temiz koyları ve eşekleriyle günübirlik yat gezintilerinin adresi olabilir. Eşeklerin yaşayabilmesi için rüzgarla çalışan bir tatlı su kuyusunun bulunduğu ada, su altı ve su üstü sporları için uygun bir alan.
Çeşme'den 5-10 dakikada ulaşılan Alaçatı beldesi de taş evleri, taş sokakları, butik otelleriyle sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih edecekleri bir yer. Sakız kokusu taşıyan rüzgarı, beldeyi yel değirmenleri ve rüzgar sörfüyle sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada tanınır kılıyor. Alaçatı, her yıl uluslararası sörf organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor.
2. Beyazıt tarafından yaptırılan Çeşme Kalesi ve dışında dükkanların bulunduğu kervansaray da ilçenin görülebilecek tarihi mekanlarından.
Çeşme'de tatil yapmak isteyenler, başta çipura, barbun olmak üzere deniz ürünlerini tatmalı, özel yapım susamlı ekmekle yapılan kumrusunu yemeli, Alaçatı'nın dar ve serin sokaklarında dolaştıktan sonra sakızlı bir kahve içmeli ve her biri diğeriyle yarışacak güzellikteki koylarında denize girmeli.
DİKİLİ
Ailece yapılacak huzurlu tatillere Dikili ilçesi ve ona bağlı Çandarlı adres olabilir. İzmir'in 120 kilometre kuzeyinde bulunun Dikili, sahili, Merdivenli ve Denizköy'de bulunan krater gölleri ve mağaraları, Madra Çayı'na dayanan ormanları ile sakin tatillere ev sahipliği yapıyor.
Dikili'ye 19 kilometre uzaklıktaki Çandarlı da soğuk denizi, köy ve kent yaşamını buluşturan kültürü ile tatilcilere sükunet vadediyor.
Adını kentin çevresindeki adalarda yaşayan foklardan alan Phokaia'nın (Foça) MÖ 11. yüzyıla dayanan tarihi, MÖ 9. yüzyılda Ion yerleşimlerine de tanıklık etmiş. Anıt mezar, taş ev, Dışkale, Atatürk'ün konakladığı Ağalar Konağı, Antik Çağda kayalara oyularak yapılmış aile mezarı, Şeytan Hamamı, deniz kenarında kurulmuş Kybele Açık Hava Tapınağı, Ionların en eski tapınağı olan Athena ve Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser, Foça'da görülebilir.
İzmir'in kuzeybatısında yer alan Foça'ya şehir merkezinden 1 saatte ulaşılabilir, irili ufaklı koylarında denize girebilir, koruma altındaki Siren Kayalıklarında nadir de olsa bir Akdeniz fokuna rastlayabilirsiniz.
Eski Foça'dan yaklaşık 15 dakikada ulaşılan Yeni Foça da sessiz sakin tatil mekanlarından biri. Eski Foça ve Yeni Foça arasındaki Mersinaki koyları, en güzel plajlarıyla tatilcileri ağırlıyor, eski değirmenleri, denize dik inen yarları ve balıkçı lokantaları ile gezginlere görsel ziyafet sunuyor.
Çevredeki adalara günü birlik tekne gezintilerinin yapılabileceği Foça'ya yolunuz düştüğünde ızgara sardalye, yoğurtlu balık, kalamar dolması, balık dolması, balık çorbası, balık paçası, kuzu etli enginar, zeytinyağlı enginar dolması tadabilir, Ege mutfağının lezzetine varılabilir.