04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
Urla, İzmir’e 40 kilometre uzaklıktadır. İzmir’in yanı başında olmasına rağmen, şehrin gürültü ve stresinden kendi sakin yaşamını sürdürüyor. İzmir-Çeşme otoyolundan toplu taşıma araçlarıyla, şehirlerarası otobüslerle veya kendi aracınızla gidebilirsiniz. Ilıman havası sayesinde yılın her mevsimi ayrı bir güzelliktedir. Sonbaharda bağ bozumu, yazın eşsiz plajları ve festivalleriyle her daim popülerdir.İlçenin geçmişi MÖ 2 binli yıllara dayanıyor. İsmi, Yunancada sazlık-bataklık anlamına gelen Vurla kelimesinden geliyor. Bazı tarihçilere göre de Osmanlı Döneminde sefere çıkılırken söylenen “uğur ola” söyleminden geldiği kabul ediliyor.Urla, dünyanın bilinen en eski limanları arasında yer alıyor. Antik dönemin en ünlü zeytinyağı üretimi ve ticareti yapılıyormuş. Anadolu’nun en eski zeytinyağı işliği de burada bulunuyor. Yapılan kazılar sonucunda bulunan arkeolojik alanlar ve tarihi eserler bunu kanıtlıyor.İlçe tarihi kimliğiyle birlikte, ünlü simaları bünyesinde barındırmasıyla da adından söz ettiriyor. 20. yüzyılın Nobel ödüllü şairi Yorgo Seferis, Urla’da doğmuş. “Susuz Yaz” filmiyle Urla’yı ve Egelileri tüm dünyaya tanıtan Necati Cumalı, Türk müziğinin duayenlerinden Tanju Okan, Urla’da ömürlerini tamamlamışlardır.
Tarihte kurulan 12 İyon kentinden biridir. Urla iskelesinin yanı başında kurulmuş, Pers istilasından korunmak için iskelenin arkasına daha korunaklı bir bölgeye taşınmış. Tarihteki en eski liman buraya kurulmuş.Döneminin en ünlü zeytinyağı üretimi ve ticareti merkezi olarak biliniyormuş. MÖ 6. yüzyıla ait zeytinyağı işliği bu kentin mirası olarak büyük ilgi görüyor.
Urla iskelesine ince bir karayoluyla bağlanıyor. Adada, Fransızların inşa ettiği Tahaffuzhane adı verilen bir hastane bulunuyor. Deniz yoluyla, ilçeye gelenlerin karaya geçmeden önce bu adada karantinaya alınıyorlarmış. Bu nedenle adaya Karantina Adası deniliyor. Adada hastane binasının dışında bir mağara ve Klazomenai Kenti’nin kalıntıları bulunuyor. Adanın çevresinde tekne turu atarken veya yüzerken deniz içinde Klazomenai’den kalma antik mimari parçalarını görebilirsiniz.
Urlalıların ve turistlerin buluştuğu popüler bir alandır. Sokağın asıl adı Zafer Caddesi’dir. Sokakta antikacı, seramik sanatçısı, ressam ve el sanatları dükkânları bulunuyor. Bunlarla birlikte renkli cafe ve restoranlar bulunuyor. Urla’nın renkli kimliğini burada keşfedebilir, birbirinden farklı hediyelik eşyalardan alabilirsiniz.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği, Urla’nın en eski tarihi alışveriş merkezidir. Bütün Urlalıları birada burada görebilirsiniz. Yerel kahvehanelerde oturup, renkli insan trafiğini izleyebilir, içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.Tarihi Arasta Çarşısı eski zanaatların devam ettiği; saatçilerin, terzilerin, kumaşçıların buluştuğu yerdir. Eski zamanların han tarzını yansıtan bu yerde tarihe yolculuk yapabilir, zanaatkarları izleyebilirsiniz.
Fotoğraf karelerinin canlanmış halini iskelede görebilirsiniz. Balık restoran, cafeler, kahvaltı mekanları, katmercilerin bir arada bulunduğu Urla’nın en popüler turistik noktasıdır. Fotoğraf için harika kareler yakalayacağınız bir yerdir. Mis gibi deniz havasını içinize çekerken, kahvenizi yudumlayıp, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. İskelenin yan tarafındaki küçük halk plajında yüzme keyfini de yaşayabilirsiniz.
Urla, şarap üretiminde Türkiye’nin öne çıkan ilçelerindendir. İlçenin şarap üretiminde 6000 yıllık bir geçmişi vardır. Diğer adıyla Urla Şarap Rotasında 5 butik şarap üreticisinin üzüm bağları ve tesisleri bulunuyor. Üzüm bağlarını ve tesisleri gezebilir, şarapların tadına bakabilirsiniz. Restoran ve kafelerde dinlenip, yerel halkla sohbet edebilirsiniz.
Urla İskeleye 9 kilometre uzaklıktadır. Yazlıklarıyla ilçenin ünlü tatilci bölgesidir. Burada sadece İzmirlilerin değil yurdun dört bir köşesinde insanların yazlığı bulunuyor. Plajlarıyla ve gece pazarıyla bu bölge her daim kalabalıktır.Güvendik Tepesi, bölgenin dinlenme ve piknik alanıdır. Çam ağaçlarıyla çevrili tepede, muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ünlü Malgaca İçmeleri de bu bölgede bulunuyor. Suyu, mide hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. İçmelerde doğal kumsal olduğu için yüzmek için gelenler de bir hayli fazladır. Su altında bulunan tarihi yapılar nedeniyle dalış meraklılarının da ilgisini çekiyor.
Müze, Çeşmealtı yakınlarında Güvendik Mahallesinde bulunuyor. Limantepe bölgesinde yapılan kazılar sonucunda bulunan eserler sergileniyor. Türkiye’nin ilk sualtı müzesidir.
Müze, Uzukuyu Köyü’nde bulunuyor. Dünyanın en büyük zeytinyağı kompleksine sahiptir. Kompleks içerisinde Zeytinyağı Teknoloji Müzesi, zeytinyağı kültürü bilgilendirme bölümleri, Sabun, Hijyen ve Temizlik Müzesi, modern zeytinyağı fabrikası ve deposu, satış dükkânı, zeytin koleksiyon bahçesi bulunuyor. Ayrıca çocuklar için tarım eğitimi bahçesi, butik dinlenme evi bulunuyor.
Susuz yaz filmine ev sahipliği yapmasıyla bütün Türkiye tarafından tanınmış ve popüler olmuştur. Eski adı Tahtacılar Köyü’dür. Köyde bolca badem yetişmesi nedeniyle daha sonra adı Bademler Köyü olarak değiştirilmiş. Tiyatrosu bulunan Türkiye’nin tek köyüdür. Sanat aşığı olan köyde kütüphane, Oyuncak Müzesi ve Tiyatro Salonu bulunuyor.