Tatil Eymir Gölü Ankara İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Eymir Gölü Ankara İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 14:23 | Son Güncellenme:

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içerisinde bulunan önemli bir gölümüz. Eymir Gölü, özgün faunası ve florası ile ülkemizin büyüleyici güzelliklerinden biri. Bu tabiat harikası gölü yakından görmek isteyenler için Eymir Gölü Ankara ilinde nerede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi konu başlıklarını derledik.

Eymir Gölü Ankara İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Eymir Gölü, Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan bir göl olarak hem bu bölgede yaşayan hem yakın illerde oturan insanlar için özellikle hafta sonu tatillerini geçirebilecekleri en güzel dinlenme alanlarının başında geliyor. Eymir Gölü ve çevresi kürek, su sporları, balık avlama ve piknik gibi türlü aktivitelere için oldukça uygun bir alan sağlamaktadır. 

Haberin Devamı

 Eymir Gölü Ankara İlinde Nerede? 

 Eymir Gölü, Ankara ilimizde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne ait bir arazide. Eymir Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindedir. Buna bağlı olarak da Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin öğrencileri için sportif aktiviteler Eymir Gölü üzerinde gerçekleştirilmektedir. Eymir Gölü, tüm ziyaretçilere açık olup araçla giriş yapmak isteyenlerin ODTÜ'den göle giriş için kart çıkartmaları gerekmektedir. Kart çıkarmayanlar, gölün bulunduğu bölgeye araçsız olarak gidebilmektedir. 

 Eymir Gölünün Özellikleri 

 Eymir Gölü'nün derinliği 3.80 metre olup gölün çevresi ise 1.09 kilometrekaredir. Gölbaşı ilçesinin ve Ankara-Konya kara yolunun böldüğü Mogan Gölü ile Eymir Gölü, Ankara-Konya devlet karayolu altından geçen bir kanal ile birbirine bağlıdır. Eymir Gölü'nü Mogan Gölü beslemektedir. ODTÜ arazisinde bulunan Eymir Gölü, ODTÜ Spor Kulübü yelken ve kürek takımları içinde çalışma alanı olarak hizmet vermektedir. Eymir Gölü de Mogan Gölü gibi bir set gölüdür. 

Haberin Devamı

 Eymir Gölü'nün etrafında bu takımlara ait kayıkhane vardır. Eymir Gölü, etrafında 160 farklı kuş türü bulunduğu bilinmektedir. Eymir Gölü çevresinde en çok görülen kuş çeşitleri Yeşilbaşlı ördek, elmabaş patka, Sakarmeke ve bahridir. Eymir Gölü, Ankaralı vatandaşlar için en çok tercih edilen dinlenme alanıdır. Doğal göl, temiz havası ve etkileyici doğası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. 

 Eymir Gölü Oluşumu ve Tarihçesi

 Eymir Gölü, Mogan Gölü'ne bir kanal aracılığı ile bağlantı kurmaktadır. Eymir Gölü'nün kaynağı Mogan Gölü'dür. Eymir Gölü, Mogan Gölü'ne nazaran üç metre daha aşağı bir seviyede yer almaktadır. Aralarındaki kanal aracılığı ile Mogan Gölü tarafından beslenen Eymir Gölü, alüvyal set gölü şeklinde meydana gelen bir göl oluşumudur. Ankara Elmadağı'ndan aşağı dökülen derelerin sürüklediği alüvyaller neticesinde birikinti konileri yığılarak set oluşmuştur. Meydana gelen sete zaman içerisinde derelerden akan sular birikmiş önce Mogan Gölü'nü sonrasında ise Eymir Gölü'nü doldurmuştur.