TatilEverest Dağı Nerededir, Nasıl Oluşmuştur? Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

Everest Dağı Nerededir, Nasıl Oluşmuştur? Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

24.09.2020 - 04:23 | Son Güncellenme:

Everest Dağı, dünyanın en büyük dağı olarak ayrı bir öneme sahiptir. Efsane ve filmlere konu olan bu dağ, daima dağcıların ilgisini çekiyor. Heybetiyle ve muhteşem manzarasıyla coğrafi tutkunlarını kendine çekiyor. Everest, dağcıları cezbetmesine rağmen zorlu ve ölümcül bir dağdır. Birçok dağcı, tırmanış sırasında hayatını kaybetmiştir. Everest Dağı hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Everest Dağı Nerededir, Nasıl Oluşmuştur Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

Everest, üzerinde hareket eden buzullar sayesinde piramide benzeyen bir forma sahiptir. Belirli bir rakımda saf oksijenin artması nedeniyle, oksijen tüpleriyle çıkma zorunda kalınıyor.

Everest Dağı Nerededir?

Everest Dağı, Asya’da Nepal ile Çin ülkelerinin tam ortasındadır. Bu dağın zirve noktası iki ülkenin sınırı olarak kabul ediliyor.

Everest Dağı Nasıl Gidilir?

Everest’e Lhasa ve Katmandu olmak üzere iki farklı rotadan gidebilirsiniz. Lhasa üzeri gitmek isterseniz, Beijing, Shanghai, Chengdu, Xian gibi şehirler üzerinden Lhasa’ya geliyorsunuz. Lhasa’dan otobüsle Everest’e gidebiliyorsunuz. Katmandu üzerinden gitmek isterseniz, dağın kuzey tarafından gitmiş oluyorsunuz.

Everest Dağı Hakkında Bilgiler

Everest, Himalayalar sisteminde bulunuyor. Bu sistemdeki dokuz adet zirveden birini oluşturuyor. Dağın yüksekliği deniz seviyesinden itibaren 8.848 metredir. Plakaların hareketinden dolayı yıllık olarak dağın yüksekliği 4 milimetre uzuyor. Ayrıca Nepal bölgesindeki depremler dağı hareket ettirebilip, hatta dağın yüksekliğini de değiştirebiliyor.

Dağın zirvesine doğru basınç düşmekte ve oksijen eksikliği yaşanmaktadır. Bu nedenle yaban hayat yaşam bulamıyor. Buna rağmen siyah ve zıplama özelliğine sahip bir örümcek türü zirvede yaşamını sürdürüyor.

Dağın hem kuzey hem de güney tarafında iki ana kamp alanı bulunuyor. Dağcılar burada mola vererek dağın atmosferine alışıyorlar. Nepal’de kalan güney tarafı tırmanış için daha rahat olduğu ve güzel bir manzara sunduğu için dağcılar güney tarafı tercih ediyorlar.

Everest Dağı, büyüleyici güzelliğinin yanında 50 bin ton çöplüğüyle de dünyanın en kirli dağıdır. Dağın zorlu koşulları nedeniyle, buraya gelen dağcıların çöpleri, atıklar, yerli halkın eski araçları saklamaları Everest’i bir çöp dağına çevirmiştir.

Everest Dağı Oluşumu

Büyük Himalayaların oluşumu, Miyosen Bölümde (yaklaşık 26-27 milyon yıl önce) başlamış. Bu bölümde jeolojik tortul havzalardaki sıkışmayla nedeniyle Hindistan yarımadasıyla Tibet yaylası birbirine yaklaşıyor. Bunu izleyen evrelerde Katmandu ve Khumbu napları (kırık ve devrik yamaç kıvrımları), sıkışıp yukarı doğru çıkarak birbirlerinin üzerine kıvrılarak, ilkel bir dağ sırası oluşturdular. Kuzeydeki arazi kütlesinin toptan yükselmesi, bölgenin yüksekliğini arttırıyor. Napların yeniden kıvrılmasıyla bölgenin tümü yeni bir tabakayla örtülüyor. Pleyistosen Bölümün (yaklaşık 2,5 milyon yıl önce) Mahabarat Evresinde Everest Dağı ortaya çıkıyor.

Everest Dağı Özellikleri

Everest, Tibetçe Çomolungma (evrenin tanrıçası) olarak adlandırılıyor. 1865 yılında İngiliz sefiri Everest’in adı verilmiştir. Zirvede hava sıcaklığı -62 derecelere kadar düşmektedir. Dağın; Çangtse, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi dorukları bulunuyor.

Dağın zirvesinden, kuzeydoğuya doğru inerken önce bir omuza inip, sonra bir boyuna geliyorsunuz. Buradaki Rongbuk ve Doğu Rongbuk buzulları Tibet’e kadar uzanıyor. Bu iki buzulun üstünde kuzey geçidi bulunuyor. Güney doğu yamaçları güney geçidine kadar iniyor. Bunun altında Batı Cwm’i adlı düzlük yer alıyor. Bu düzlük Khumbu buzuluna çıkarak Nepal’in güneyine ulaşıyor.

Everest Dağı Giriş Ücreti

Nepal hükümeti, Everest’e tırmanmak isteyen yabancılar için bir giriş ücreti istiyor. Ücret, tırmanış grubuna ve zaman aralığına bağlı olarak 11000 -25000 Amerikan doları arasında değişiyor. Tek başınıza tırmanmak isterseniz 30 bin dolar ödemek zorundasınız.