18.04.2018 - 10:20 | Son Güncellenme:
Dünyanın Yedi Harikası, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen mimari yapılardır. Dünyanın farklı kıtalarında bulunan insan yapımı bu harikalar, çağlara meydan okuyup günümüze kadar ulaşmış ve medeniyete etki etmiştir. Uzun yıllar boyunca Dünyanın Yedi Harikası olarak bilinen ve günümüze ulaşmayan yapıların yerine İsviçre merkezli bir kuruluş olan New 7 Wonders, varlığını sürdüren mimari yapılardan oluşan Dünyanın Yeni Yedi Harikası isimli bir liste oluşturdu. Dünyanın Yeni Harikası hangileri, tarihçeleri ne ve nerede bulunuyorlar? Tüm bu soruların cevabı haberde.
1. Chichen Itza, Meksika
Chichen Itza, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri. Kristof Kolomb'un Amerika'ya ulaşmasından önce astronomi ve matematikte ileri bir seviyeye ulaşan Mayalar tarafından inşa edilen bu piramitler günümüzde de varlığını sürdürmekte. Yucatan yarımadasında bulunan ve bir dönem de bölgenin en önemli dini merkezi olan Itza kentinde bulunan Chichen Itza, günümüzde Meksika'ya gelen turistlerin mutlaka görmek istediği yerlerden biri. Bölgede bulunan Kukulkan Piramidi'nin yüksekliği 24 metredir. Chichen Itza'daki piramitlerin ve diğer yapıların tarihi dokuzuncu yüzyıla kadar dayanmaktadır.
2. Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya
Son olimpiyatlara da ev sahipliği yapan Rio de Janeiro sadece Brezilya'nın değil tüm Latin Amerika'nın en ünlü kentlerinden biri. Deve hörgücünü andıran tepeler üzerine kurulu olan ve upuzun plajlarıyla ünlü bu kent aynı zamanda dünyaca ünlü Kurtarıcı İsa heykeline ev sahipliği yapıyor. 38 metre yüksekliğindeki heykel, bulunduğu tepenin 710 metrelik yüksekliği de hesaba katıldığında kente hakim bir konumdadır. Corcovado Tepesi üzerine 1931 yılında inşa edilen Kurtarıcı İsa heykeli, günümüzde Rio de Janeiro'nun simgesidir.
3. Çin Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti
Dünyanın uzaydan görülebilen tek yapısı olarak bilinen Çin Seddi'nin bu yönü biraz tartışmalı olsa da inşa edildiği dönem olan milattan önce 3. yüzyıl da hesaba katıldığında tarihsel önemi yadsınamaz. Hun akınları karşısında Çinlilerin başkenti ve diğer topraklarını koruma amacıyla inşa edilen Çin Seddi, bugün artık turistlerin üzerinde yürüyüp fotoğraf çektirdiği bir yerdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Çin Seddi'nin toplam uzunluğu 21.196.180 metredir. Dağlık ve ulaşımı oldukça zor olan bir arazide inşa edilen Çin Seddi'nin bu uzunluğu günümüz insanı için bile şaşırtıcı olmaya devam ediyor. Üstelik duvarın uzunluğu geçmişte çok da fazlaydı. Çin Seddi'nde bulunan burçların yüksekliği 14 metreye kadar ulaşabiliyor.
4. Machu Picchu, Peru
Rotamızı Çin dağlarından bu sefer Latin Amerika'daki And Dağlarına çeviriyoruz. Varlığı batılılar tarafından 20. yüzyılın başına kadar bilinmeyen bir gezgin çoban tarafından tesadüfen keşfedilen Machu Picchu, İnka Uygarlığı'nın bugüne ulaşan en önemli mirasıdır. Deniz seviyesinden 2.430 metre yükseklikte yer alan Machu Picchu kenti, hem yapım gizemini hem de bozulmadan kalabilmesinin sırrını koruyor.
5. Petra, Ürdün
Petra antik kenti, insan çabasının ulaşabildiği noktaların görülmesi açısından çok önemli bir örnek. Ürdün'ün güneyinde yer alan Petra, tahmini olarak milattan sonra beşinci yüzyılda inşa edilmiş bir antik kenttir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alıyor.
6. Kolezyum, İtalya
Filmlere, romanlara konu olan Kolezyum, İtalya'nın başkenti Roma'nın simgelerinden biridir. Yüzyıllar önce gladyatörlerin birbiriyle dövüştüğü, vahşi hayvanların insanlarla mücadele ettiği bir savaş arenası olan Kolezyum, milattan sonra 72'de yapımına başlanmış ve İmparator Titus döneminde 80 yılında tamamlanmıştır. Roma İmparatorluğu'nun en önemli simgelerinden biri olan Kolezyum sonrasında inşa edilen pek çok arenaya da ilham kaynağı olmuştur. Kolezyum, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
7. Tac Mahal, Hindistan
Aşkın mabedi olarak bilinen Tac Mahal, Hindistan'ın Agra kentidedir. Babür Şahı Cihan tarafından vefat eden eşi Mümtaz Mahal anısına inşa ettirilen Tac Mahal aşka adanmış en önemli eserlerden biridir. 1632'de inşa ettirilen Tac Mahal, Şah Cihan'ın vefatının ardından naaşının defnedildiği yer oldu.
Hazırlayan: İhsan Dindar