Tatil Diyarbakır Kalesi Diyarbakır'ın Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Diyarbakır Kalesi Diyarbakır'ın Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 02:45 | Son Güncellenme:

Ülkemizin en önemli tarihi miraslarından biri Güneydoğu Anadolu Bölgemizin değerli yapılarından Diyarbakır Kalesi. Şehri çevreleyen surları ile birlikte Diyarbakır'ın sembolü haline gelen Diyarbakır Kalesi'ni görmek isteyenler için Diyarbakır Kalesi Diyarbakır'ın neresindedir? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesi hakkında bilgileri derledik.

Diyarbakır Kalesi Diyarbakırın Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Diyarbakır Kalesi, pek çok uygarlığın izlerini taşıyan değerli bir kaledir. Tarihin sayfaları incelendiğinde Diyarbakır Kalesi'nin M.Ö. 3000'lerde yapılmaya Hurriler tarafından inşa edildiğine dair bilgiler göze çarpmaktadır. Diyarbakır surları ise 346 yıllarında Bizans döneminde II. Constantinus'un emri ile inşa edilmiştir.

Diyarbakır Kalesi Diyarbakır'ın Neresindedir?

Diyarbakır Kalesi, Diyarbakır surları ile birlikte Diyarbakır'ın Sur ilçe sınırlarında yer alan tarihi bir yapıdır. Sur ilçesi adını ilçe merkezini çeviren Diyarbakır surlarından alıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta bölümdeki Sur ilçesi, Dicle Nehri'nin kenarında denizden 660 metre yüksekliktedir. Tarihin her döneminde önemli medeniyetlere ve zengin kültürlere ev sahipliği yapan ilçe, Karacadağ'ın lavları üzerine kurulmuştur. İlçe, bu özel medeniyetlerin bıraktığı tarihi eserlerle doludur.

Tarihi Kalenin Özellikleri

Diyarbakır Kalesi, ortalama 5 kilometre uzunluğunda, 10 metre yüksekliğinde ve 3-5 metre genişliğinde olan surların iç kesiminde kalmaktadır. Kale, boyutları itibarıyla 1700 ile 1300 metreye ulaşmaktadır. Diyarbakır Kalesi'ni meydana getiren surlar, iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde iç kalenin surları yeniden restore edilerek daha geniş bir hale getirilmiştir.

Dış kale surlarının üzerinde ise birçoğu dairesel bir kısmı ise dört ve altı köşeli olan toplam 82 adet burç bulunmaktadır. İki katlı, bazıları ise üç-dört katlı olan burçların alt katları ambar ve depo olarak kullanılmıştır. Bu burçların üst katları ise askeri amaçlar için ayrılmıştır. Yedi Kardeş, Nur, Keçi, Evli Beden, Kralkızı, Fındık, Mervani ve Akrep burçları en dikkat çeken ve etkileyici burç yapılarıdır. Dünyanın en sağlam yapıları arasında gösterilen Diyarbakır Kalesi ve surları muhteşem bir kültürel mirası temsil etmektedir.

Diyarbakır Kalesi'nin burçları, kitabeleri, süslemeleri ve motifleri incelendiğinde Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, İnaloğulları, Eyyubiler, Akkoyunlular ile Osmanlılar dönemlerine doğru ziyaretçilerini güzel bir yolculuğa doğru çıkarmaktadır. Çift başlıklı kartal, akrep, at kabartmaları ve kaplan gibi ilgi çeken şekiller kaleyi ziyaret edenlerin büyük bir beğenisini kazanmaktadır.

Diyarbakır Kalesi'nin Hikayesi

Diyarbakır Kalesinin bulunduğu Diyarbakır surlarının efsanevi bir hikayesi bulunuyor. Efsaneye göre bir usta ile kalfası iddiaya girerler. Bu iddia hangisinin en güzel suru yapacağına dairdir. Ter taraflardan surları yapmaya başlarlar. Yaptıkları surlar kesiştiğinde birbirlerinin yaptıkları surlara hayranlıkla baktıklarını fark ederler. Usta hangimizin eseri daha güzel oldu sorusuna sen der, kalfasının hakkını yememek için ve daha sonra surlardan atlar. Durumu gören kalfa üzülür ve o da surlardan atlar. İkisi de ölür. Hüzünlü bir hikayedir. Surların iki uç noktasını bekleyen bölge ise "Ben ve Sen" olarak anılır.