15.01.2018 - 11:18 | Son Güncellenme:
Daha çok tuz göllerinde oluşan bu renk değişiminin sebebi, içerisinde yaşayan alglerin güneş enerjisiyle kırmızı pigment üretmesidir. Bu göllerde alglerden başka canlı türü yaşayamamaktadır. Çoğunlukla mavi renkte görmeye alışık olduğumuz göllerin aksine bu göllerin renkleri, güneş ışınlarının yoğunluğu ve gölün tuzluluk oranına göre açık pembeden kırmızı renge uzanan bir değişim gösterir. Değişimi sonucunda pembeye bürünen göller, turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
Çanakkale Tuz Gölü
Dalyan Köyü’ne bağlı olan bu gölün tam karşısında Bozcaada manzarası bulunmaktadır. Normalde mavi renk olan Çanakkale Tuz Gölü, yılın bazı zamanları pembeden kırmızı renge doğru bir değişim gösteriyor.
Hillier Gölü
Hillier Gölü, Pembe Göl olarak da bilinmektedir. Avustralya’da bulunan bu göl, Goldfields-Esperance bölgesinde yer alır. Normalde yeşil renkte olan göl, alglerin pigment üretmesiyle pembe bir hal alıyor. Gölde tuz oranının artışı, denizdeki tuz oranından daha yüksek bir seviyeye ulaştığında ise, kırmızı renk kendini iyice belli etmeye başlıyor. Pembe rengi oluşturan halobakteriler, gölün dip kısımlarında büyümektedir.
Retba Gölü
Retba Gölü, Senegal’in başkenti olan Dakar’ın kuzeydoğusunda bulunur. İsmini gölün pembe renginden almıştır. Retba Gölü içerisinde yüksek miktarda tuz bulunmaktadır. Bu durum, kent endüstrisine katkı sağlıyor. Dakar’da gerçekleştirilen Dakar Rallisi’nin bitiş noktası da Retba Gölü’dür.
Dusty Rose Gölü
Dusty Rose Gölü, Kanada‘da yer almaktadır. Göl, pembeliğini yıl boyunca korur. Diğer göller gibi rengini su yosunlarından almamaktadır. Pembe rengin, yeraltı kaynak suları ve kayalıklardan aşınan tortular sebebiyle oluştuğu düşünülüyor.
La Salina de Mata ve Salina de Torrevieja Gölleri
La Salina de Mata ve Salina de Torrevieja Gölleri; Güneydoğu İspanya’nın, Torrevieja kentinde yer almaktadır. Her iki bölgede de tuz üretimi yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en iyi kalite tuz, bu göllerden elde edilmektedir.