TatilBodrum Kalesi Muğla İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Bodrum Kalesi Muğla İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 14:05 | Son Güncellenme:

Bodrum kalesi, Bodrum ilinde Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır. 1402 yılında Aziz Peter Kalesi ismi ile inşa edilmiştir. Bodrum şehrinin simgesi olarak düşünülmektedir. Günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Kale tarih boyunca pek çok devletin yönetimi altında bulunmuştur. Bu kalenin kule isimlerinden mimari yapısına kadar rahatça gözlenen bir durumdur. İşte, Bodrum Kalesi hakkında bilinmesi gerekenler.

Bodrum Kalesi Muğla İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Bodruma tatile gidildiğinde görülmesi gereken tarihi yerler arasında yerini almıştır. Bodrum merkezden yaklaşık kırk dakikalık bir mesafededir. Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyarete açıktır. Kişi başı giriş ücreti 30 TL’dir. Müze Kartı geçerlidir.

Bodrum Kalesi (Muğla) İlinde Nerededir?

Kalenin tam adresi: Bodrum Kalesi, Çarşı Mh. 48400- Bodrum/Muğla’dır.

Bodrum Kalesinin Özellikleri Nelerdir?

İki liman arasında kayalık bir alana inşa edilmiştir. Eski zamanlarda ada olan bu arazi sonraki dönemlerde şehre bağlanarak yarımada olmuştur. Kalenin şekli kare şeklindedir. Ölçüleri de 180 metreye 185 metredir. İç kale içerisinde farklı ülke adlarını taşıyan kuleler vardır. Bu kuleler Fransız Kulesi, Alman Kulesi, İtalyan Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir. İç kaleye ulaşmak yedi kapı geçilmesini gerektirmektedir.

İç kalede 14 sarnıç bulunmaktadır. Bu kale on dokuzuncu yüzyılda bir hamam yapısı eklenmesi ile Osmanlı mimari niteliklerini kazanmıştır. Hamam dışında kalede bulunan yapılar arasında su hendeği, asma köprü ve denetim kulesi bulunmaktadır.

Bodrum Kalesinin Tarihi

Gittikçe güçlenen Osmanlı Devleti’ne karşı burada bulunan şövalyelerin güvenli bir bölgeye ihtiyaç duymasından dolayı inşa edilmiştir. Kos’ta hali hazırda var olan bir kaleye yakınlığı sebebi ile Bodrum bu kalenin inşası için seçilmiştir. Kalenin yapıldığı bölgede on birinci yüzyıldan kalma savunma temelleri ve bir Selçuklu kalesi bulunmaktaydı. 1402 ile 1522 yılları arasında Şövalyeler tarafından kontrol edilen kalede pek çok ulustan izler vardır.

Fransız, Alman, İngiliz ve İtalyan uluslarının ortak eseridir bu kale. Kalenin bölümleri farklı zamanlarda inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti kaleye düzenli olarak saldırılarda bulunsa da kale bu saldırılara direnmiştir. Bir dönemde ise Cem Sultan başarısız bir darbe girişiminden sonra bu kaleye sığınmıştır. Kale, Rodos Kuşatması sonucunda Osmanlı egemenliği altına alınmıştır. Osmanlı egemenliğine girdikten sonra kaleye bir minare eklenmiştir.

Kale içinde yer alan şapel de Süleymaniye Camii ismi ile cami etiketini almıştır. Dört yüz yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu süreçte eski önemini kaybetmiştir. Çoğunlukla askeri üs ve hapishane görevi görmüştür. Kalede bulunan eserler on sekizinci yüzyılda Osmanlı izni ile İngilizlere verilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda kalenin minaresi yıkılmıştır. Ek olarak bazı kuleleri zarar görmüştür. Bir süre İtalyan hakimiyetinde kalmıştır ama savaştan sonra kırk yıl kadar boş kalmıştır.