Tatil Avrupa'nın bölünmüş başkenti Belfast

Avrupa'nın bölünmüş başkenti Belfast

22.01.2018 - 15:21 | Son Güncellenme:

Belfast, Kuzey İrlanda'nın başkenti aynı zamanda da İrlanda adasının Dublin'den sonraki en büyük ikinci şehri. Farset Nehri ile İrlanda Denizi'nin birleştiği haliçte kurulan Belfast, uzun yıllar çatışmalarla gündemdeydi. İşte Belfast hakkında bilinmesi gerekenler.

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Belfast, uzun yıllar dini çatışmaların gölgsinde kalmış bir kent. Kuzeyin bu puslu, soğuk ama bir o kadar da sıcakkanlı insanlarıyla dolu kenti olan Belfast, Farset nehri ile İrlanda Denizi'nin birleştiği haliç etrafına kurulmuş durumdadır. İşte İrlanda adasının Dublin'den sonraki en büyük şehri olan Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Belfast nerededir? Nasıl gidilir?
Belfast, İrlanda adasının kuzeyinde, İrlanda denizi ile Farset nehrinin kesişti bölgede yer alır. Puslu ve soğuk havasıyla bilinen kent, Birleşik Krallık'a bağlı olan Kuzey İrlanda'nın başkentidir. Kuzey İrlanda'dan yaz aylarında Türkiye'nin güney sahillerine charter seferler düzenlenirken İstanbul gibi büyük şehirlerden doğrudan ulaşım bulunmamaktadır. Bunun için öncelikle İstanbul-Londra ya da İstanbul-Manchester arasında bir uçak yolculuğu yapıp buradan da aktarma uçuşla Belfast'taki George Best Havaalanı'na ulaşmak mümkün.

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Belfast'a gitmenin bir diğer yolu da öncelikle Glasgow'a ulaşmaktan geçiyor. Glasgow'dan feribotla Belfast'a geçmek mümkün. Dublin'den tren yolculuğuyla da Belfast'a gitmek seçenekler arasında yer alıyor. Ancak Belfast Garı, kent merkezinden biraz dışarıda olduğu için taksi kullanmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

Belfast, Birleşik Krallık toprağı olduğu için buraya gitmek isteyen ziyaretçilerin İngiltere vizesi için başvurmaları gerekiyor. İngiltere (Birleşik Krallık) Schengen üyesi olmadığı için bu bölgeye yapacağınız ziyaretlerde Schengen vizesinin bir geçerliliği yok.

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Belfast hakkında bilinmesi gerekenler...
Belfast, geçmişte etkisi günümüzde de sürmekte olan dini çatışmalardan büyük zararlar görmüş bir kent. Kentin pek çok mahallesi Katolik ve Protestanlar arasında bölünmüş durumda. Bu mezhepsel fark, Belfast'ın mimarisinden sokaklarına, eğlence hayatına kadar her alana yansımış durumda.

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Antrim tepeleri üzerinde kurulu olan Belfast'tan tarihi kaynaklardan ilk kez 1177 yılında bahsediliyor. 330 bin kişinin yaşadığı Belfast, geçmişte Bilfaust, Baelfawst gibi isimlerle de anılmıştı. 17. yüzyılda bir kasaba kimliği kazanan Belfast, 20. yüzyılla birlikte gitgide büyümeye başladı. 1960'lı yıllardan itibaren artan şiddet dalgası 1998 yılına kadar çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştu. Günümüzde çatışma ortamı sona ermiş olsa da izlerine rastlamak mümkün.

Avrupanın bölünmüş başkenti Belfast

Belfast'ta görülmesi gereken yerler...
Botanik Bahçe, Belfast Kalesi, Belediye Binası, Ulster Müzesi, Grand Opera House gibi yapılar, kenti ziyaret edenlerin mutlaka görmek için uğradıkları yerler. Bunun yanı sıra tüm bölgenin tipik mekanları olan pub ve barlar da Belfast'ın en ilgi çekici yerleri arasında.