24.09.2020 - 02:55 | Son Güncellenme:
Yemyeşil tabiatı ve temiz havası ile büyüleyici bir atmosferi yaşamak isteyenler Abant’ın yolunu tutuyor. Abant denilince ilk akla gelen Abant’ın simgesi olan Abant Gölü. Çevresindeki mesire alanları, bisiklete ve ata binme gibi çeşitli aktiviteler yapılacak alanlar ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın değişik ülkelerinden gelen insanların beğenisini kazanmaktadır. Ulaşım açısından rahat bulunabilen bir konumda olması da ziyaretçi sayılarını artırmaktadır.
Abant Gölü Bolu İlinde Nerede?
Abant Gölü, Bolu’nun 34 kilometre güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşan krater ve birikinti gölüdür. Yükseklikleri, 1400 metreden 1700 metreye varan pek çok yeşil tepe ile çevrilmiştir. Abant Gölü, yılın her ayında ilham veren bir güzelliğe haizdir. Günübirlik gezilerin değişmez rotalarından olan Abant Gölü, konaklamak isteyenler içinde popüler tatil merkezleri arasındadır.
Abant Gölün Özellikleri
Abant Gölü’nün alanı 127 hektar olup denizden yüksekliği ise 1328 metredir. Yeraltı suları ile beslenen Abant Gölü’nün derinliği ise 18 metredir. Abant Gölü ve çevresi fauna ve flora açısından değerlendirildiğinde oldukça büyük bir potansiyele sahiptir. Abant Gölü’nün çevresindeki alan 1988 senesinde “Tabiat Parkı” olarak korumaya alınmıştır.
Bu zengin bitki örtüsü türlerinin arasında Sarıçam, karaçam, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları, ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papaz külahı, alıç, çoban püsküllü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ile çayır otları dikkat çekmektedir. Abant Gölü’nün kenarları ise birbirinden güzel su bitkileri ve nilüferlerle doludur. Bu bölgeye özgü bir bitki türü olan Abant Çiğdemi ise Abant Gölü’nün etrafında bulunan yüksek yamaçlarda yetişmektedir.
Abant Gölü, İstanbul- Ankara karayoluna yakın olması itibariyle yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Abant Gölü’nün çevresinde konaklamak için oteller ve yeme-içme için lezzetli menüleriyle restoranlar sıralanır. Abant Gölü çevresi eğlence, spor, dinlenme, avcılık ve piknik yapmak için oldukça elverişlidir. Kamp alanları, kamp yapmayı planlayanlar için elverişli yerler sunmaktadır.
Abant Gölü’nün etrafındaki asfalt yol gezinti maksadı ile kullanılmaktadır. Günübirlik piknik yerleri çok fazla seçenek ile misafirlerini en güzel şekilde ağırlamaktadır. Samat yaylası yakınlarında büyük çaplı birçok çadırın kurulabildiği geniş bir alan vardır.
Abant Gölünün Oluşumu ve Tarihçesi
Abant Gölü’nü ziyaret etmek isteyenler tarafından gölün oluşumu oldukça merak edilmektedir. Abant Gölü, yeraltında oluşan tektonik çöküntüler neticesinde büyük taş bloklarının vadiyi doldurması ile meydana gelmiştir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1328 metredir. Yüzey genişliği ise 1,25 kilometre karedir. Derinliği ise 18 metredir. Abant Gölü, tektonik kökenli bir göl olup Kuzey Anadolu Fay hattında bulunmaktadır. Abant Gölü dağlardan gelen kar suları ve bir-iki küçük dere ile beslenir. Mutlaka görülmesi gereken ve tavsiye edilen özel göl oluşumlarından biridir.
Abant Gölü’nden dışarıya Dirgen Çayı, adı verilen temiz ve doğal bir su akmaktadır. Abant Gölü etrafında sıralanan dağların zirveleri ise tabiat parkının sınırlarını meydana getiriyor. Tabiat parkının en yüksek noktası Erenler Tepesidir. Bu tepenin en yüksek noktası ise 1794 metredir. Tabiat parkının en düşük noktası ise Abant Gölü seviyesidir. Seviyesi, 1328 metredir. Abant Gölü, kış aylarında hızlı hava soğumaları sebebi ile kıyıdan başlayarak tamamı ile donmaktadır. Böylece ortaya büyüleyici ve doğa fotoğrafçıları için kaçırılmaz olan kış manzara kareleri çıkmaktadır.