Tatil17 ay önce istifa edip yola çıktı! Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

17 ay önce istifa edip yola çıktı! Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

28.11.2021 - 07:18 | Son Güncellenme:

32 yaşındaki Kamil Yılmaz, çıktığı bir seyahatte yaşadıklarından sonra çalıştığı işten istifa ederek hayatını değiştirmeye karar verdi. Kendine önce bir araç satın alarak karavana dönüştürdü, sonra da Türkiye turuna çıkarak 17 ay boyunca seyahat etti. ‘Karavan hayatı, benim için manzara demek’ diyen Yılmaz ile karavan yaşamının zorluklarını, giderlerini ve seyahat rotalarını konuştuk.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Uzun yıllar tekstil sektöründe, tasarım ve koordinasyon üzerine çalışan Kamil Yılmaz, beyaz yakalı olduğu dönemde de fırsat bulduğu her anı doğada geçirmeye çalıştığını, doğa sporlarına olan ilgisinin her zaman çok üst seviyelerde olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

İşinden istifa ettiği dönemde ailesinden ve yakın çevresinden destek görse de çoğu kişi, "Karavana yatırım yapmak yerine bir ev al, iş kur" demiş. Yılmaz ise ailesinin desteğini alarak kendi karavanını yapıp istediği hayatı yaşamayı tercih etmiş.

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

'YA EMEKLİ OLDUKTAN SONRA SAĞLIK PROBLEMLERİM OLURSA!'

Yılmaz’ın karavan macerası ise bir kırılma noktası ile başlamış. Bir tur şirketiyle Gito yaylasına çıkan Yılmaz, yolda emekli olup Türkiye turuna çıkan bir çiftle tanışmış. Yaylada bir zirveye çıkıp fotoğraflarını çektikten sonra aşağı inerken, zirveye 200 metre kala çiftle yeniden karşılaşan Kamil Yılmaz, hayatını değiştirmeye karar verdiği o anı şu sözlerle anlatıyor:

“Zirveye sadece 200 metre kalmasına rağmen Semra abla, ‘Kamil oğlum ne var yukarıda?’ diye sordu. Çektiğim fotoğrafları gösterdim ve Semra abla eşine dönüp, ‘Ahmet Bey benim dizlerim tutmuyor, daha fazla yürüyemem. Sen istersen çık, seni beklerim burada’ dedi. Ahmet abi de eşini yalnız bırakmadı ve birlikte aşağı indiler. Ben de yol boyunca ve yıllık iznim bitene kadar o cümleleri düşündüm. ‘Ya emekli olduktan sonra sağlık problemlerim olursa? Ya da gücüm yetmezse bu kadar özgür olmaya?’ Sonrasında ise çok sürmeden şirketten ayrıldım ve serüvenim öyle başladı.”

Haberin Devamı

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

59 BİN TL’YE ARAÇ ALIP 100 BİN TL’YE KARAVAN YAPTI

Özellikle pandemi döneminde insanların izole yaşam ve doğada olma isteği, büyük bir önem kazandı. ‘Yürüyen ev’ karavanlarda da beklenenin çok üstünde bir artış yaşandı. Kendi karavanını yapan insanlar da oldu, hazır karavan alanlar da. Kamil Yılmaz ise, geçtiğimiz yıl 59 bin TL’ye bir araç alarak onu karavana dönüştürdü.

İçini 40 bin TL’ye yaparak yaklaşım 100 bin TL’ye karavanını bitirip yola çıkmaya hazır hale getirdi. Peki karavan yapmak bu kadar kolay mı? Tecrübe etmeyen biri için karavan yapımı zor diyen Yılmaz, “Biraz cesaret ve bütçe, sanırım şu zamanda yapımı kolaylaştırır. Ben karavanımı yaparken karavan firmaları çok azdı ve standartların dışına pek çıkmıyorlardı. Ben mobilya ve elektrik kısmında çok zorlandım çünkü yine standart olmayan bir araç seçimim vardı. Bu da iç kısmını yaparken yeni çizimler ve ölçüler gerektirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

'KARAVAN HAYATI, BENİM İÇİN MANZARA DEMEK'

Kendi yaptığı karavandan memnun olduğunu fakat daha konforlu hale getirmek için yapılması gereken bazı değişiklikler bulunduğunu dile getiren Kamil Yılmaz, yeni karavan yapacaklara da önerilerde bulundu:

“Benim gibi panelvan araçların dönüşümü yapılırken sabit yatak tercih edilmemeli. Tam zamanlı karavan hayatı yaşayacaklara hiç önermem. Kış aylarında daha çok araç içinde zaman geçiriyorsunuz, bu yüzden de araç içinde oturma alanınızın çok olması gerekiyor. Ayrıca karavan hayatı demek manzara demek benim için, bu da bol bol cam ve havalandırma olması gerektiği anlamına geliyor.”

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

17 AYDIR HİÇ DURMADAN VE GERİ DÖNMEDEN YOL ALIYOR

Kamil Yılmaz, karavanını bitirdikten sonra heyecanla ilk seyahatine çıkıp Çanakkale’ye gelmeyi tercih etmiş. Karavanla konaklama konusunda tecrübesi olmadığı için, güvenli olarak gördüğü bir benzin istasyonunda ilk gecesini geçirmiş.

Haberin Devamı

17 aydır hiç durmadan ve geri dönmeden yol alan Yılmaz, şimdiye kadar gerçekleştirdiği seyahatler içinde en etkilendiği yeri şu sözlerle anlattı:

“Aslında ülkenin her bir coğrafyasında beni kendisine hayran bırakan birçok şehir oldu. Etkilenme konusunda en büyük etken ise insan sanırım. Beni Datça’da geçirdiğim zaman süresince çok iyi ağırladılar. Benim için ayrı bir bağ içerir Datça.”

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

'GEL BİZİM BAHÇEYE ÇEK, AKŞAM YEMEĞİNİ BİRLİKTE YİYELİM'

Karavan merakı olan olmayan herkesin en merak ettiği konulardan biri de, konaklama ve elbette güvenlik. Konaklama yerine karar vermek, oldukça önemli bir konu. Geceyi geçireceğiniz yerin güvenli olması, kimsenin sizi rahatsız etmemesi ve endişe duymadan uyumanız şart. Kamil Yılmaz, 17 aydır Türkiye yollarında edindiği deneyimleri aktarırken, şehir içinde pek konaklamadığını ve kalacağı yeri seçerken, bulunduğu bölgedeki yerli halkın etkili olduğuna vurgu yapıyor.

“Gittiğim köylerde kahvelere uğrar bir şeyler içer ve o bölgede güvenli konaklama yapabileceğim yerleri sorarım. Bazen harika noktalar çıkar, bazen ise zor yollar sonunda konaklama yapamayacağım bir yer de çıkabilir. Genelde şunu da söyleyen çok olur, ‘Gel bizim bahçeye çek, akşam yemeğini beraber yiyelim.’ İnsanımız çok güzel ve misafirperverlikte çok çok iyiyiz.”

Haberin Devamı

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

Her ne kadar son zamanlarda artan karavan sayıları bir hayli fazla olsa da, bu kültür ülkemizde yeni yeni canlanıyor. İnsanlar, yaşam biçimlerini ve araçların içlerini merak edip, karavancılara şaşırıyor ya da akıllarına takılan soruları sorabiliyorlar. Kamil Yılmaz’a şimdiye kadar kendisine gelen soruları ve kasabalardaki insanların karavancılara olan yaklaşımlarını şöyle anlattı:

‘İÇİNDE TUVALET VE BANYO DA MI VAR?’

“Genelde meraklı gözler ve soru işaretleri ile geliyorlar yanıma. Ege ve Akdeniz bölgesi bu kültüre alıştı bence, çünkü genelde karavan sahipleri o bölgelerde olmayı tercih ediyor. Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu’da bu durum farklı. ‘Su nereden geliyor? Yalnız mısın? Depo nerede? Aaa içinde tuvalet ve banyoda mı var?’ gibi soruları fazlasıyla alıyorum."

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

'TEHLİKELİ BİR YOLDAYSAM ANNEMİ ARIYORUM'

Kamil Yılmaz’ın YouTube vidolarına baktığımız zaman, kimsenin olmadığı bir kanyonu keşfettiğini ya da ıssız bir orman yolunda enfes bir şelaleye ulaşmaya çalıştığını görüyoruz. Tüm bunlar kulağa çok hoş gelse de, tek başına olmanın verdiği bir korku olup olmadığını merak ettik ve bu durumlarda nasıl önlem aldığını sorduk. Yılmaz, “İnanın bana hiç korkmuyorum” diyor ve ekliyor:

“Cidden tehlikeli bir yol veya ulaşımı zor bir kanyon ise, annemi arayıp söylüyorum. Bunlar dışında ben riski minimuma düşürecek kararlar alıyorum. Bazı kanyonlarda saatlerce yürüyüp, yolun bittiği veya birkaç adımda şelaleye inebileceğim yerler oluyor, ama yalnız olduğum için bu riski almıyorum ve geri dönüyorum. Her zaman yalnız olduğumu hatırlamam gerekiyor.”

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

'GÜNLÜK 33 TL'YE GEÇİNİYORUM'

Geçimini şu anda sosyal medyadan gelen gelirle sağladığını ve kurumsal hayata yeniden dönmek istemediğini söyleyen Yılmaz, karavan hayatında harcamalarının eskiye oranla oldukça azaldığının altını çizerken, elektriği güneş panellerinden, suyu da yollardaki çeşmelerden sağladığını dile getirdi.

Yıllık yaptığı harcamaların ortalamasını alarak günlük 33 TL’ye geçindiğini söyleyen Kamil Yılmaz, “Şu an bunu nasıl yapıyorum bazen bende kendime şaşırıyorum. Dışarıda yemek pek yemiyorum. Bu 33 TL içerisinde araç vergisi, Muayenesi, sigortası ve telefon faturalarım dahil. Yolda olma sebebim keşif arzusu, bu yüzden yeme ve içme kısmını minimumda tutmaya çalışıyorum. Köylerde satış yapan kişilerden alım yapıyorum. Bu biraz daha ucuz oluyor. Gittiğim bölgede neredeyse hiç meyveye para vermedim. Herkes elinde bir poşetle yanıma geliyor. Haftalık alışveriş yapıyorum” dedi.

17 ay önce istifa edip yola çıktı Günlük 33 TL ile geçiniyor... Karavan macerası

Şimdilerde Mardin’de olan karavancı, bir sonraki rotasının Şanlıurfa olacağını söyledi ve gelecek planlarından şöyle söz etti:

“Gelecekte iyi bir belgeselci ve gezgin olmak istiyorum. Karavan hayatını sürdürmek istiyorum. Yerleşik hayat sanırım şu an için gözükmüyor. Yaş ve sağlık el verdiği sürece karavan hayatına devam.”