SamsunsporZeycan Yıldırım mor formanın ortaya çıkış hikayesini anlattı | 'Maçları izlerken diken üstündeyiz'

Zeycan Yıldırım mor formanın ortaya çıkış hikayesini anlattı | 'Maçları izlerken diken üstündeyiz'

23.10.2024 - 09:48 | Son Güncellenme:

Süper Lig'de fırtına gibi esen Samsunspor'un Pazarlama Kurulu Başkanı Zeycan Yıldırım, Skorer’den Nergis Aşkın'a birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım’ın kızı olan Zeycan Yıldırım, ödül alan sosyal sorumluluk projelerini anlattı.

Samsunspor Pazarlama Kurulu Başkanı Zeycan Yıldırım, Skorer’in konuğu oldu. Aynı zamanda Karadeniz kulübünün Başkanı Yüksel Yıldırım’ın kızı olan Zeycan Yıldırım, her sezon farklı bir sosyal sorumluluk projesine imza atan Samsunspor Kulübü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Ben Samsunspor başkanı Robert Yüksel Yıldırım'ın kızıyım. Fransa Birinci Ligi’nde yer alan Dunkirk FC ile birlikte çoklu kulüp sahipliğimiz var. Samsunspor’un CMO’su olarak, kendimizi Anadolu takımlarından ve diğer takımlarımızdan farklılaştırmaya çalışıyoruz ve bunu yapmanın bir yolu da özel formalara anlam katmak. Çünkü sahadaki başarı Pazarlama departmanı olarak bizim elimizde değil, ama saha dışındaki başarı, kulübün kurumsal kimliği ve pazarlaması bizim elimizde. Her yıl bir sosyal sorumluluk forması çıkarmaya çalışıyoruz. Bu alışkanlık elbette Türkiye'deki kadın cinayetlerini konu alan mor formamız ile başladı. Samsunspor'da Pazarlama departmanı ile çalışmaya başlamadan önce aslında kadın hakları savunucusuydum ve 2020'de çok popüler olan sosyal medya akımı Challenge Accepted akımı ile kadın cinayetleri üzerine tanınmıştım. Bundan sonra daha fazlasını yapmak istediğimi hissettim. İnternet aktivizmi sizi bir yere kadar götürebilir. 2020'de Türkiye’nin önemli bir kulübü olarak kadın hakları hareketleri için bir şeyler yapmanın doğru zamanı olduğunu düşündüm.

Haberin Devamı

15 FARKLI DİLDE MESAJLAR VERİYORUZ

15 farklı dilde mesajlar taşıyan formalar tasarladık. Çünkü bir erkek futbol kulübü olarak bu mesajı erkeklere ulaştırmak önemliydi. Kadın hakları aktivistleri genellikle kadınların olduğu ortamlara giderek farkındalık yaratmaya çalışıyor, ancak bu bir yere kadar etkili oluyor. Çünkü şiddeti uygulayanlar kadınlar değil, erkekler. Erkek futbol kulübü olarak amacımız farkındalığı erkeklere ulaştırmaktı ve biliyorsunuz ki futbol, Türkiye'de en etkili platformlardan biri. Bu yüzden bunu sadece ulusal bir mesele olarak görmek yerine, evet, Türkiye’de şiddet var ama dünya genelinde de var; bu yüzden şiddet oranlarının en yüksek olduğu 15 dili seçtik ve formaya bu dillerde mesajlar yerleştirdik. Böylece bunun sadece bize özgü bir hareket olmadığını, küresel bir hareket olduğunu göstermek istedik. Amacımız erkeklere farkındalık getirmekti çünkü çoğu insanın bilmediği birçok çarpıcı istatistik var. Futbol izlerken, insanlara ulaşmak istediğiniz mesajları almayı zorunlu hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zeycan Yıldırım mor formanın ortaya çıkış hikayesini anlattı | Maçları izlerken diken üstündeyiz

KAPSAYICILIK FORMASI İLE FUTBOL SEVGİSİNİ GENİŞLETMEK İSTİYORUZ

Bu, bizim kapsayıcılık formamız, İngilizcesi "inclusivity" yani kapsayıcılık. Bu projemizle de gerçekten gurur duyuyoruz çünkü genellikle futbolu düşündüğümüzde hala bir erkek sporu olarak algılanıyor ama aslında öyle değil; bu herkesin keyif alması gereken bir spor. Futbol oynayan birçok engelli, ampute sporcu var. Kadınlar var, onlara futbolda daha fazla gündeme gelmesini istiyoruz. Futbol oynamak isteyen genç kızlar var, ama belki kendi toplumlarında katılabilecekleri takımlar veya akademiler yok. Dövmeli insanlar, renkli saçlı insanlar, piercingli insanlar, yaşlılar, çocuklar var… Futbolu düşündüğümüzde genellikle genç yaştan yaşlısına erkekleri düşünürüz. Biz aslında bunun herkes tarafından sevilmesi gereken bir spor olduğunu göstermek istiyoruz ve bu sevgiyi genişletmek istiyoruz. İnsan ırkının aslında tamamıyla güzel olduğunu ve bu anlamda kapsayıcılığı göstermek istiyoruz.

Haberin Devamı

MOR FORMANIN MESAJINI HER YERE YAYMAK İSTİYORUZ

Prensip olarak projeleri çeşitlendirmek gerektiğine inanan biri değilim. Bir şeye odaklanıp derinlemesine gitmeyi ve etkisini artırmayı savunuyorum. Bu yüzden her yıl mor forma ile devam etmeye çalışıyoruz çünkü bu bir farkındalık kampanyası. Elbette mor formanın mesajını yaymak.

istiyoruz; insanlara Türkiye'de ve dünya çapında neler olduğunu, istatistikleri öğretmek istiyoruz. Kulübümüzden başlayarak tüm topluma eğitim vermek istiyoruz. Kulüp olarak planımız, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik şiddet hakkında eğitimler vermeye devam etmek. Kadınların karşılaştığı eşitsizlikler sadece fiziksel şiddetle sınırlı değil; duygusal, psikolojik şiddet, işyerinde mobbing, fırsatlara erişim engelleri gibi başka sorunlar da var. Samsunspor ve Samsunspor Akademisi olarak yaptığımız şey, teknik personelden yönetim ekibine, akademideki çocuklardan antrenörlere ve futbolcularımıza kadar herkesi eğitmek. Erkeklerin sahip olduğu bazı avantajların kadınlarda olmadığını bilmelerini ve nasıl müttefik olabileceklerini öğrenmelerini istiyoruz. İnsanlar eğitim aldıkça, evdeki insanları eğitmeye başlıyorlar ve ardından topluluklarındaki insanlara bu farkındalığı yaymaya başlıyorlar. Erkeklerin kadınlara göre daha büyük bir avantaja sahip olduğunu biliyoruz. Bu yüzden onları müttefiklerimiz haline getirebilirsek, bu farkındalığı daha ileri taşıyabilirler.

Haberin Devamı

Samsunspor'dan bağımsız olan, fakat birlikte çalıştığımız Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfımızdan da bahsedebilirim. Mor formayı merkeze alarak Türkiye genelinde kadınlara ücretsiz öz savunma dersleri verdik. 2021'in ortasında, pandemi devam ederken sokaklarda birçok halka açık saldırı haberleri duyuyorduk ve kadınlara doğru hareketlerle, özellikle Wing Tsun dövüş sanatı teknikleriyle kendilerini koruyabileceklerini göstermek istedik. Bu derslerde, özellikle bir erkeğin bir kadına çok yaklaştığı kritik ilk 10 saniyede ne yapacağını bilen kadınların, kendilerine bir kurtuluş şansı verebileceklerini göstermek istedik. Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı olarak, bir erkek sizi takip ediyor ya da sizi köşeye sıkıştırıyorsa bunun son olmadığını, aslında kendinizi potansiyel olarak kurtarma şansınız olduğunu göstermek istedik.

KADINLARI MAÇ İZLEMEYE TEŞVİK EDİYORUZ

Çalışmalarımız hala devam ediyor. Kadınları dahil etmek istiyoruz, ama tabii ki herkesin maçlara gitmesini istiyoruz. Futbol genellikle erkeklerin sporu olarak kabul ediliyor, özellikle İstanbul dışında maçlarda kadın seyirci sayısının daha az olduğunu biliyoruz. Bu yüzden ilk olarak kadınları maçlara teşvik ederek güvenli ve eğlenceli bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bunun, kadınları da futbolu sevmeye teşvik etmenin bir yolu olduğunu düşünüyoruz; böylece sadece erkeklerin değil, tüm dünyada sevilen bir sporu eşitlik içinde paylaşabileceğimizi göstermek istiyoruz. Birçok kadın müttefik kazandık, bizden destek isteyen birçok organizasyon oldu. Birlikte projeler yapıp yapamayacağımızı sordular. Kadın bando grupları, mor formayı giyerek güç gösterisi yaptılar. Birçok kadın kuruluşu, formayı satın almak veya işbirliği yapmak istedi. Samsunspor’un sahasında sadece kadınların değil, erkeklerin de mor formayı giymeye başladığını görmek dört sezon sonra bile beni mutlu ediyor. Sadece Samsun’da değil, Samsun dışında da birçok kadının futbola ilgi gösterdiğini gördük. Bu da benim için olumlu bir gelişme.

SPORA FARKLI BİR YÜZ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Pazarlama ve iletişim benim için çok değerli bir şey ama Türk futbolunu düşündüğümüzde, pazarlama insanların aklına gelen bir şey değil; insanlar sadece sportif başarıya odaklanıyor. Ama bence dünya artık pazarlamayla dönüyor, markalar pazarlamayla büyüyor. Bu yüzden Samsunspor'u farklılaştırmaya gerçekten yardımcı olmak istedim. Babamın, ilk 5 organizasyondan biri olma hedefi var. İlk 5 organizasyon olmak sadece saha içinde değil, saha dışında da aktif ve etkin olmayı gerektiriyor. Bu yüzden Samsunspor için güçlü bir spor pazarlama ekibi oluşturmak istedim. Sadece taraftarlarımızı değil, futbol sevgisini herkese yaymak, yeni taraftarlar kazanmak ve spora farklı bir yüz kazandırmak istiyoruz. Formasında Atatürk'lü Arma’yı taşıyan tek takım olmak bizim için çok özel ve çok prestijli bir durum. Bu armayı en iyi şekilde taşımak istiyoruz.

SAMSUNSPOR ÖDÜLLERİ TOPLADI

Bir futbol kulübü olarak, yaptığımız işlerin çoğu iletişim stratejisi etrafında dönüyor. Kim olduğunuzu insanlara doğru bir şekilde iletmezseniz, güçlü bir marka kimliğiniz yoksa, yaptıklarınızı maalesef hiçbir anlamı olmuyor. Açık fikirli ve yenilikçi inanılmaz profesyonellere çalışıyorum ve çalıştım. Bu ekiple bir araya gelerek Samsunspor'un görsel çekiciliğini ve markasını değiştirdik. İtibarımızı güçlü tutmak istedik, Samsun ve çevre bölgelerdeki yerel toplulukla etkileşime geçmeye odaklandık. Yaptığımız işlerin çoğu etkinlikler düzenlemek, anlamlı formalar tasarlamak ve taraftarlarımızın sesini dinleyerek onların isteklerini bizim de istediğimiz gelişimlerle dengeleyerek sunmak oldu. Bu daha önce eksik olan bir şeydi. Sosyal sorumluluk da önemli, çünkü bu çalışmalarla topluma bizlere kazandırdığı değerin karşılığını vermek, onların isteklerini duymak ve onlarla etkileşimde bulunmak demek. Toplumsal cinsiyet eşitliği kategorisinde Mor Forma ile sosyal sorumluluk ödülleri kazandık.

Sanat, spor ve kültür kategorisinde en iyi pazarlama ekibi ödülünü kazandık. Bu beni gerçekten heyecanlandırdı, çok mutlu etti. Çünkü bu, hepimizin birlikte ne kadar iyi çalıştığını gösteriyor. Ayrıca törende ödül alan ve orada bulunan tek spor kulübüydük. Bence bu, özellikle futbol dünyasında pazarlamanın neler yapabileceğini gösteriyor. Futbolun büyük bir gücü var ama insanlar bu gücü kullanmıyor ve bu güç sadece topa vurmak, gol atmak veya maç günüyle ilgili değil; aslında insanlarla ilgili. Biz de insan odaklı bir strateji izlemeye çalışıyoruz ve onların seslerini duymaya önem veriyoruz.

PREMIER LİG İLE ÇALIŞMAK İSTERİM

Herhangi bir futbol organizasyonu ile ortaklık yapmak çok heyecan verici olurdu. Ortaklık yapmak farkındalık, daha fazla görünürlük ve daha fazla etki anlamına gelir. Yaptığım işlerin çoğu topluma dokunmak, insanlara eğitimler sunmak ve değişim yaratmakla ilgili. Bu yüzden büyük veya küçük fark etmez. Avrupa'da herhangi bir futbol takımıyla partnerlik anlamında çalışmak isterim. Barcelona gerçekten heyecan verici bir örnek çünkü bir zamanlar sadece formalarında UNICEF vardı ve bu çok güçlü bir mesajdı. Elbette Premier Lig en çok görünürlüğe, izleyiciye ve taraftara sahip. Bu yüzden Premier Lig'de yapılacak herhangi bir çalışma da çok etkili olacaktır. Ancak seçici değilim; bence büyük veya küçük, her zaman bir etki yaratabilirsiniz ve önemli olan doğru ortakları bulmak.

TOTEMİM, MAÇLARI YALNIZ İZLEMEMEK

Bu sezon muhteşem. Hayalimizin bile ötesinde büyük. Elbette bir gün burada olacağımızı biliyorduk ama bu kadar hızlı olacağını tahmin etmiyorduk. Yani gerçekten heyecan verici, çok eğlenceli. Maçları yalnız izlememek gibi bir totemim var çünkü bazen işler yolunda gitmiyor ve gözlerimi kapamalıyım diyorum. Ama Samsun'daysam veya başka bir şehirde, özellikle İstanbul'da maçları izlemeye gitmeye çalışıyorum ve bunu çok eğlenceli buluyorum.

MAÇLARI İZLERKEN DİKEN ÜSTÜNDEYİZ

Evet, İstanbul'da maçlara gittiğimizde çoğu zaman birlikte izliyoruz, her zaman olmasa da. İlginç ama gol attığımızda her zaman birbirimize sarılırız ve gülümseriz. Ama kesinlikle stresli bir ortam da oluyor, kalabalık bir ortam ve her zaman heyecandan diken üstündeyiz. Süper Lig'e yeni terfi ettik. Bu bizim ikinci sezonumuzun başlangıcı, bu yüzden heyecan verici ama stresli. Umutlarımız her zaman yüksek ve takımımızla ve onların büyük başarısıyla gurur duyuyoruz.

SAMSUNSPOR’U AVRUPA’DA GÖRMEK İNANILMAZ OLUR

Şu anda gerçekten güçlü bir başlangıç yaptık, bu yüzden gelecek yıl Avrupa'da oynamayı görmek çok heyecan verici olur. Belki de düşündüğümüzden daha hızlı olur. Bence Samsun çok özel bir şehir, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı şehir ve çok fazla tarihi önemi var. Kesinlikle Türkiye'nin bir sembolü ve Türkiye'yi bildiğimiz haliyle oluşturan şehir. Bu yüzden Samsunspor'un bir Türk Kulübü olarak bir Avrupa takımıyla oynadığını görmek inanılmaz olur.

'TARAFTARLARIMIZ BU ORGANİZASYONUN KALBİ'

Taraftarlarımıza öncelikle çok teşekkür ediyorum. Süper Lig’de, Birinci ligde veya ikinci ligde olsak da taraftarlarımız bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı ve bu futbolcuların morali için inanılmaz bir destek. Onlara teşekkür ediyorum çünkü taraftarlarınız olmadan, bir anlamınız yok.

Evet, belki babam takıma yatırım yaptı. Evet, kulübümüz bir aile ve profesyonellerle yönetiliyor olabilir ama aslında her zaman taraftarlarımız her şeyin merkezinde. Onlar bu organizasyonun kalbi. Seslerini duymak, Kulübün ve şehrin başarısı için hepimizin istediği şeyleri dengelemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yüzden sadece teşekkür etmek istiyorum. Desteklemeye, maçlara gelmeye, güçlü olmaya, ses çıkarmaya devam edin. Bence diğer Anadolu takımlarına da güzel bir örnek teşkil ediyoruz.

TÜRKİYE’DE MODERN FUTBOLUN YÜZÜ OLMAK İSTİYORUZ

Fransa'nın birinci liginde bir takım satın aldık. Kuzey Fransa'da Dunkirk adında bir takım ve “Demba Ba” da bizim ortağımız. Bu bizim çok gurur duyduğumuz bir yatırım. Kardeşim orada organizasyonun başında yer alıyor, başkan olarak görev yapıyor ve bu oluşumla bir futbol fabrikası yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye'de modern futbolun yüzü olmak istiyoruz ve bünyesinde Türk futbol takımı olan çoklu kulüp sahipliği modelinde bir yapıda çalışıyoruz.

Dünyada çok az çoklu kulüp sahipliği örneği var ve bunun bir parçası olmak babamın çok vizyoner olduğunu gösteriyor. Onun hedefi akademiyi merkeze alarak gelişim sağlamaktı ve farklı futbol takımlarıyla dünyanın farklı yerlerinde oyuncularımızı yetiştirmek istiyoruz. Bir oyuncuyu bu ülkeye, bu lige ve bu lige göndermek, kendi seviyelerinde futbolu test etmelerini sağlamak ve onların gelişimini izlemek istiyoruz. Güçlü bir ekosistem yaratmaya çalışıyoruz. Bu gelişmelerden dolayı çok heyecanlıyım çünkü ben de bir pazarlama insanı olarak, tüm kulüplerimiz için belirli standartların olmasını sağlamak istiyorum.

“Amissos” spor grubumuzun ismi ve çatı organizasyon olarak konumlanıyor. Bugün Dunkirk ve Samsunspor var ve Samsunspor amiral gemimiz konumunda. Samsunspor’un Amissos'un parlayan yıldızı olması ve özellikle Türkiye'de böyle güçlü bir MCO (çoklu kulüp sahipliği) merkezi yapılanması heyecan verici. En heyecan verici kısmı ise Dunkirk'ün de başarılı olması. Bugün Fransa birinci liginde üçüncü sıradalar ve Samsunspor’da Süper Lig’de ikinci sırada. Her iki kulübümüz de büyük bir başarı gösteriyor. Fransız futbolu Türk futbolundan farklı. Babam Samsunspor'u satın almadan önce futbola yeniydi, ama bu konuda çok hızlı bir şekilde gelişti ve öğrendi. Bu, vizyonunun bir kanıtıdır bence. Bu yüzden onun kızı olmaktan, kardeşimin ablası olmaktan ve onların futbolda yaptıklarını görmekten ve hepimizin yeteneklerini bir araya getirmekten gurur duyuyorum.

'DEMBA BA İLE ÇALIŞMAK HEYECAN VERİCİ'

Bu bağlantıyı babam kurdu. Bence o, onun yeteneğine gerçekten inandı ve Fransa'ya gitmenin, Fransa’da olmanın kazançlı olacağını düşündü. Türk kültürünü bilmek, Türkiye'de oynamak, Samsunspor'un Amissos'un amiral gemisi olduğunu bilmek ve ardından Fransa'ya gitmek... Demba Ba, Türk futbolunu biliyor. Fransız futbolunu biliyor, Fransızları biliyor ve saha dışında da çok akıllı bir adam. Onunla çalışmak gerçekten heyecan verici.