Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaklaşık 1 senedir Ağustos ve Eylül aylarında Brezilya’da yapılacak Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ile ilgili çeşitli kaynaklardan birçok yorum ve haber geliyor. Zika Virüsü çok tehlikelidir, dikkatli olunması lazım diye. Bu konuda biz hem Olimpiyat hem de Paralimpik Komitelerimizin sağlık kurullarından şu ana kadar herhangi bir uyarı almadık.

Aslında Zika Virüsü 1947 yılında Afrika’da ortaya çıkmış, 2006 senesinden itibaren özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da artmaya başlamış. 2015 yılından itibaren de Orta ve Güney Amerika’da seri bir şekilde yayılıyor. En önemli tehlikesi ise sivrisinek sokmalarından sonra insandan insana geçiyor. Bu insanlar arası yayılma ise cinsel ilişki ve kan nakilleri sonunda ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Virüsü kaptıktan 2 ile 7 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkıyor. Belirtiler arasında 38 derece ateş, eklem ağrıları, gözlerde iltihaplanma ve deri üzerinde lekeler. Normal şartlarda bir hafta sonra geçiyor ve tendeki lekeler 10 gün daha devam ediyor. Şuana kadar bu virüsün bir aşısı mevcut değil, iyileşmesi konusunda da herhangi bir kesin ilaç yok. Özellikle batılı ülkelerin Olimpiyat Komiteleri uzun kollu gömlek veya t-shirtler, formalar ve uzun pantolonlar giyilmesini tavsiye ederken, hem giysiler üzerine hemde vücudunun açık kalan yerlerine sürülecek spreyler ve kremler tavsiye ediyorlar.

Yaklaşık 2 hafta önce, Dünya Sağlık Teşkilatı 150 doktorun imzasıyla bu virüsün çok tehlikeli olduğunu ve Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ertelenmesi konusunun düşünülmesi gerektiğini bir rapor halinde yayınladı. Ancak Brezilyalı makamlar, “Olimpiyatlar yapılacaktır, tedbirler alınmaktadır” diye cevap verdiler. (Sivrisineklere karşı ne tedbir alacaklarsa!)

Şimdi yukarıda bahsettiğimiz Olimpiyat ve Paralimpik Komitemizin sağlık kurullarından bu konuda her iki komitemize de yapılacak tavsiyeleri ve alınacak önlemlerinin bildirilmesini beklemekteyiz.