Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta Zika Virüsü’nü anlatmış, alınması gereken önlemler konusunda o güne kadar ne Türkiye Milli Olimpiyat Komitemiz’den ne de Türkiye Milli Paralimpik Komitemiz’den, Sağlık Kurulları vasıtasıyla bir bilgi aldığımızı belirtmiştik.

Başkanlığını Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevin Ergun’un yaptığı Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu’ndan, başta başkanları olmak üzere diğer 8 üyeden de bugüne kadar bir bilgi alamadık.

Şimdi isterseniz yakından tanıdığımız Almanya Olimpiyat ve Paralimpik Komiteleri’nin neler yaptığını kısaca özetleyelim:

Haberin Devamı

5 Şubat 2016 tarihinde, Alman Milli Olimpiyat Komitesi Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Med. Bernd Wolfarth ve Prof. Dr. Med. Barbara Gärtner tarafından gönderilen bir mailde, neler yapılması gerektiği anlatılıyor ve özellikle de hamile kadınların Brezilya, Kolombiya, Meksika, Panama, Paraguay, Porto Rico, Venezuela gibi Orta ve Güney Amerika ülkelerine seyahatleri tavsiye edilmiyor. Daha sonra gidecek sporcuların hangi tip koruyucu ilaçları kullanması anlatılıyor vs.

Yine aynı tarihde, Alman Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Kosel tarafından benzeri tavsiyeler yapılan bir bilgi notu gönderiliyor. Yalnız Zika Virüsü konusunda değil, ayrıca sıtma ve sarılık konusunda da Brezilya’nın Rio dışındaki kentlerine gidecek olanlara, belirli ikazlar ve aşı tavsiyelerinin yanında, Paralimpik Komitesi Sağlık Kurulu’nun, Paralimpiklere katılacak sporculara ve diğer teknik kadroya, sivri sineklere karşı otelde yataklarının üzerlerine asacakları sinek tellerinin olanaklar nispetinde verileceği duyuruluyor. Ve odalarında klima cihazlarını kapatmamalarının da, sivri sineklerin kural olarak sıcaktan soğuğa uçmadıkları için, bir önlem olarak düşünüldüğü anlatılıyor.

Bizde ise ilk defa geçen hafta, Atletizm Federasyonumuzun, Uluslararası Federasyondan bu konuda gelen bir yazının tercüme edilerek, Türkçesi ile birlikte, sporculara ve gidecek kafileye ulaştırılacak haberini aldık.

Hâlâ Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Sağlık Kurullarından ise bir ses yok.